Stap over naar de lage temperatuur radiator

Direct naar

Een kat slaapt op een lage temperatuur radiator

Als je woning goed geïsoleerd is, is het slim om over te stappen op lage temperatuur verwarming. Vloerverwarming is ideaal maar vereist een enorme verbouwing. Naast dat dit een enorme investering vraagt, duurt zo’n verbouwing al gauw een paar weken waarbij je huis verandert in een bouwput.

Met het vervangen van de normale radiatoren voor lage temperatuur radiatoren heb je al deze problemen niet. Het is bovendien veel duurzamer omdat je jouw mooie vloer en inrichting nog gewoon kunt behouden, maar wel minder energie gaat verbruiken.

Voordat je kiest voor een lage temperatuur radiator is het verstandig om eerst te bepalen wat het best bij jouw huis en energieverbruik past. Met onze ervaring kunnen wij jou helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. 

Wat zijn lage temperatuur radiatoren?

Bijna iedereen verwarmt het huis nog steeds via een centrale verwarmingsketel en een klassieke radiator. Omdat vroeger veel huizen vaak niet optimaal geïsoleerd waren, moest de watertemperatuur 70 of 80 °C zijn.

Nu zijn de meeste huizen zo goed geïsoleerd dat deze hoge watertemperatuur overdreven zijn en tot een onnodig hoge energierekening leidt. Met een lage temperatuur radiator kun je verwarmen met een lagere watertemperatuur. Op deze manier maak je optimaal gebruik van je goede isolatie en zal je meer energie besparen.

Energiezuinig verwarmen met lage temperatuur radiatoren

De gewone radiatoren kunnen niet worden gebruikt voor de verwarming met een warmtepomp. Wij raden daarom aan om eerst de bestaande radiatoren te vervangen voor lage temperatuur radiatoren voordat je een warmtepomp overweegt. Een warmtepomp kan vrijwel gedurende het gehele jaar worden gebruikt voor een optimale verwarming efficiëntie. Er zijn verschillende warmtepompen, dus het is belangrijk erachter te komen welke warmtepomp het best bij jouw gebruik past.

Door een jaar lang lage temperatuur radiatoren te gebruiken kun je deze inschatting beter maken. Je komt er op deze manier achter hoe goed geïsoleerd huis je nu echt hebt. Hoewel 80% van de isolatie te maken heeft met de bouwmaterialen die zijn gebruikt, spelen er nog andere factoren die lastig in te schatten zijn. Je kunt hierbij denken aan de ligging ten opzichte van luchtstromen en onzichtbare naden en kieren.

Wij raden daarom altijd aan eerste over te gaan op lage temperatuur radiatoren met de huidige cv ketel installatie. Later kun je daar nog een warmtepomp aan toevoegen en over te stappen op een hybride warmtepomp. Of, in het gunstigste geval, de cv ketel inleveren voor een geothermische warmtepomp.

De luchtstromen van een convector radiator

Lage temperatuur convectoren

Een alternatief voor de lage temperatuur radiator is de convector. Bij een convector wordt de warmte anders afgegeven dan bij de lage temperatuur radiator. De aanvoer kan hierbij nog wel middels lage watertemperatuur.

Warmte wordt overgedragen door middel van geleiding, convectie of straling. De naam convector zegt het al, de ruimte wordt verwarmd door middel van convectie. Bij een radiator gebeurt dit voornamelijk door stralingswarmte. De convector trekt koude lucht aan, warmt deze lucht op en verspreidt vervolgens over de te verwarmen ruimte.

Op deze manier krijg je een veel gelijkmatigere opwarming van de ruimte. Het nadeel van convectoren is echter wel dat de luchtcirculatie in de ruimte groter wordt. Dit zorgt op zijn beurt weer voor meer stofdeeltjes en een minder gezonde lucht.

Lage temperatuur radiatoren: voordelen & nadelen

Waarom zou ik een lage temperatuur radiator kopen? We zetten hieronder de voordelen en nadelen nog eens op een rijtje.

Voordelen

Meest rendabel

Duurzaam verwarmen kun je het beste doen met een laag temperatuur afgiftesysteem. De aanschaf en installatie van LTV radiatoren is erg laag ten op zich van het te behalen rendement. Zelfs zonder warmtepomp kun je iedere lage temperatuur radiator die je plaatst in je huis kun je in minder dan een jaar terugverdienen.

Geen ingrijpende verbouwing nodig

De installatie is een stuk minder ingrijpend vergeleken met vloer- en wandverwarming of elektrische vloerverwarming.

Behoud van wandverwarming

Doordat de woning vanaf de wanden wordt verwarmd behoud je de horizontale warmtestromen meer. Met goede ventilatie zal je gezondere lucht hebben dan bij bijvoorbeeld convectoren.

Stralingswarmte

Veel mensen vinden stralingswarmte prettiger, omdat het een stuk warmer aanvoelt. Als je net van buiten komt kun je nog lekker bij de LTV radiator gaan zitten.

Lagere energierekening

Je hoeft niet meer te verwarmen met een hogere aanvoertemperatuur die nodig zijn voor de huidige radiatoren. Met goede isolatie kun je met een lage watertemperatuur je woning verwarmen. Dit leidt gegarandeerd tot een lager (gas) energieverbruik.

Nadelen

Goede isolatie noodzakelijk

Je kan niet duurzaam verwarmen met een LTV radiator als je geen goede isolatie hebt, bijvoorbeeld bij het ontbreken van goede dakisolatie. Voor lage temperatuurverwarming moet heel je huis goed geïsoleerd zijn, anders verdwijnt de warmte alsnog naar buiten.

Kan altijd efficiënter

Hoewel lage temperatuur radiatoren of convectoren al erg efficiënt zijn is een vloerverwarming bijna altijd nog efficiënter. Als je binnen nu en twee jaar de vloer wilt gaan vervangen raden wij aan te wachten met het vervangen van de radiatoren.

Lage temperatuur als bijverwarming

Sommige ruimtes wil je snel en kort opwarmen, terwijl je andere juist lang en langzaam wilt opwarmen. Zo gebruik je bijvoorbeeld de keuken op een andere manier dan de woonkamer.

Lage temperatuur radiator badkamer

In de badkamer raden wij een lage temperatuur radiator altijd af. Je bent hier vaak maar kort en je kunt daarom maar beter kort en intensief verwarmen net voordat je je tanden gaat poetsen en daarna de verwarming daar weer uitzetten. Met een slimme radiatorknop kun je dit perfect instellen.

Lage temperatuur radiatoren woonkamer

Voor een groot oppervlak als de woonkamer is duurzaam verwarmen op lage temperaturen erg geschikt. Het is hiervoor ideaal als de bestaande radiatoren onder de ramen staan. Met cv water op een lage temperatuur kun je dan voldoende warmte genereren en is het de hele dag warm genoeg om in de woonkamer te werken.

Er is om een deel van je woning te verwarmen met lage temperatuur verwarming wel een andere inregeling van de cv ketel nodig. Slimme thermostaten zijn soms in staat dit te doen. Je kunt op deze manier dus met een kleine aanpassing het verwarmingssysteem al veel duurzamer maken.

Kan ik mijn gewone verwarming vervangen voor lage temperatuur?

Om de bestaande radiatoren te vervangen voor lage temperatuur radiatoren moet je eerst zeker weten of de woning voldoende warmte vasthoudt. Hiervoor is een test bedacht waarmee je zelf kunt zien of jouw woning geschikt is. Dit wordt ook wel de 50 graden test genoemd.

Hoe werkt de 50 graden test?

1. Het moet buiten tussen de 4 en 10 °C zijn

Als de temperatuur buiten lager is dan 4 °C of hoger dan 10 °C heeft deze test geen zin. LTV radiatoren werken efficiënter dan de normale radiatoren. Als het buiten boven de 4°C en onder de 10 °C is en de woning blijft warm genoeg dan weet je dat je huis voldoende geïsoleerd is.

Aanvoertemperatuur verwarming in de cv ketel instellen

2. Stel de cv ketel in

Waarschijnlijk is de huidige aanvoertemperatuur van cv water ergens tussen de 60 en 80 °C. Als je aan de test wilt beginnen moet je dit dus aanpassen naar 50 °C. In de handleiding van je cv ketel kun je vinden hoe dit moet.

3. Test voor één week

Hou voor minimaal een week deze aanvoertemperatuur aan. Je kunt in deze week de nachttemperatuur het best niet onder de 17 °C laten komen. Dan duurt het niet de hele dag om de woning op te warmen.

4. Testresultaat

Ja het huis is warm gebleven

Als het thuis warm genoeg is gebleven de afgelopen week dan is jouw woning geschikt om duurzaam te verwarmen met lage temperatuur radiatoren. Een warmtepomp behoort dan ook tot de mogelijkheden.

Nee mijn huis warmt niet op

Als je het toch te koud vindt gedurende de week dan kun je efficiënter gaan verwarmen door twee aanpassingen:

Plaats radiator ventilatoren onder de radiatoren

Op deze manier zullen er extra luchtstromen ontstaan waardoor de ruimte sneller opwarmt. Als dit werkt is jouw woning geschikt voor ltv radiatoren.

Waterzijdig inregelen van verwarmingssysteem

Vraag een installateur om de hr ketel waterzijdig in te regelen. Als jouw ketel niet goed is ingeregeld dan worden niet alle radiatoren even warm. Door het waterzijdig te laten inregelen worden alle verwarmingselementen even warm en behaal je het beste rendement op je huidige systeem.

Hierna zou je weer een week lang 50 °C door de cv leidingen kunnen laten stromen. Wij zien vaak genoeg dat de woning dan alsnog geschikt is voor de LTV radiator.

Hoeveel bespaar je met lage temperatuur verwarming?

Het kost veel minder energie om water te verwarmen tot 50 °C dan naar 80. De cv ketel werkt tot deze temperatuur veel efficiënter.

Wat levert lage temperatuur verwarming op?

Uiteraard hangt dit volledig af van de manier waarop jij jouw woning verwarmd. Op een lagere temperatuur verwarmen is vooral veel duurzamer, omdat je de verwarming langzaam verwarmt. Als je de verwarming niet eerder aanzet dan nodig en de kamertemperatuur zo rond de 19 °C laat zijn dan zal je al gauw 30% besparen op de energierekening door het nemen van LTV radiatoren.

Met de huidige energieprijzen kan dit voor een gezin van vier toch al snel zo’n €1000 tot €1500 per jaar opleveren. Als je dan nog overstapt naar een warmtepomp met zonnepanelen kan dit zomaar oplopen tot een besparing van €3500 per jaar.

Lage temperatuur radiatoren prijzen

Radiatoren zijn er in alle kleuren en vormen. Dit geldt ook voor lage temperatuur radiatoren en daarom is het lastig te zeggen wat het kost om alle radiatoren te vervangen. Het voordeel van het overstappen naar lage temperatuur radiatoren is dat het weinig moeite kost en je het ook zelf kunt.

Toch is het ook niet zo duur om het te laten installeren. Een ervaren installateur kan in een dag al jouw radiatoren vervangen en daarbij de cv en thermostaat opnieuw instellen. Als je het niet te gek maakt met hele speciale radiatoren ben je hier in een gemiddeld huis zo’n €3500 kwijt. We hebben gezien dat je dit met de huidige energieprijzen in ongeveer drie jaar terug kunt verdienen.

Hoewel je de radiatoren zelf kunt vervangen raden wij aan om dit te laten doen. Je loopt daarmee niet het risico dat je het fout doet en mogelijk je hele vloer onder water komt te staan. Bovendien hoeft jouw cv ketel niet opnieuw waterzijdig ingeregeld te worden en hoef je de oude radiatoren niet af te voeren.

Ben je benieuwd naar andere manieren om je woning te verduurzamen en direct te besparen? Kijk dan hieronder verder of neem contact met ons op voor energieadvies.

Wij denken graag met je mee!

Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag. Zoek jij begeleiding bij het maken van de beste keuze voor het verduurzamen van je huis. Laat het ons weten. Zoek je energieadvies, offertes of praktische hulp bij jou project. Vul hier ons formulier in en we laten zo snel mogelijk weten wat we voor jou kunnen betekenen.

  Plat dak isoleren: alles dat je moet weten

  Leer hoe je jouw plat dak isoleren kan om energie te besparen en het wooncomfort te verbeteren. Ontdek de verschillende isolatiemethoden en kosten.

  De micro omvormer en haar 4 grote voordelen

  Door een micro omvormer hoef je geen extra electronica te installeren voor jouw zonnepanelen. Ook gaat het rendement van jouw zonnepanelen omhoog.

  Stroom besparen met deze 22 handige tips

  Stroom besparen gaat door de vele apparaten die wij dagelijks gebruiken steeds makkelijker. Lees hier 22 handige tips en bespaar morgen al.