Vanaf 2026 worden hybride warmtepompen standaard geplaatst in nieuwbouw woningen. Ook wanneer je vanaf 2026 je cv ketel wil vervangen, moet je overstappen op een hybride warmtepomp of een ander duurzaam alternatief.
Dit is niet zonder reden: warmtepompen zorgen ervoor dat we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en is dus beter voor het milieu. Een hybride warmtepomp kan bijdragen aan het verduurzamen van je huis. Wat een hybride warmtepomp precies is en waarom dit een goede investering is lees je hieronder.
Wat is een hybride warmtepomp?
Dit is een combinatie van een warmtepomp en een cv ketel, waarbij de warmtepomp zorgt voor de verwarming van het huis en de cv ketel voor het warme water in de keuken en de badkamer.
Een hybride warmtepomp is daarom een goede manier om het gasverbruik van je woning te verminderen. De warmtepomp verwarmt het leidingwater veel efficiënter tot maximaal 55 graden. Voor de meeste woningen in Nederland is dit voldoende om de woning het gehele jaar te kunnen verwarmen. Maar door het risico op een strenge winter wordt er ook een cv ketel aan het systeem toegevoegd. Als het extreem koud wordt springt de cv ketel bij om je woning te verwarmen.
Deze samenwerking tussen de warmtepomp en cv ketel kan een flinke besparing opleveren. Met een hybride warmtepomp kun je rond de 40% lagere energiekosten hebben.
All electric warmtepomp
Een ander alternatief is de aanschaf van een all electric warmtepomp. Hiermee heb je geen cv ketel meer nodig en wordt zowel het leidingwater als het drinkwater verwarmd door de warmtepomp. Als je veel zonnepanelen hebt en niet meer afhankelijk wil zijn van het gas is dit de ideale oplossing.
Goede isolatie is belangrijk
Wanneer je een hybride warmtepomp wil aanschaffen is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Een warmtepomp werkt het efficiëntst als het water tot een lage temperatuur verwarmd wordt. Wanneer je huis niet goed is geïsoleerd is het namelijk lastiger om de woning te verwarmen met een lagere temperatuur verwarmingswater. Veel warmte zal namelijk snel weer naar buiten ontsnappen. Hierdoor zal de warmtepomp het water tot een hogere temperatuur moeten verwarmen waardoor die zijn efficiëntie verliest.
Ook zal het vaker kunnen voorkomen dat de cv ketel vaker moet bijspringen waardoor de warmtepomp niet optimaal benut wordt. Dit betekent overigens niet dat een slecht geïsoleerde woning niet verwarmd kan worden met een hybride warmtepomp. Doordat de cv ketel deel uit maakt van het systeem is in iedere woning een warmtepomp mogelijk.
Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Koudemiddel is de vloeistof die ervoor zorgt dat een warmtepomp efficiënter kan verwarmen dan bijvoorbeeld een cv ketel. Koudemiddel is een vloeistof die in de warmtepomp zit en gaat koken bij een lage temperatuur.
In de buitenunit van de hybride warmtepomp verdampt het vloeibare koudemiddel door de warmte uit de lucht. Deze damp wordt vervolgens geleid naar een compressor waar dit wordt samengedrukt. Hierdoor stijgt de temperatuur van de damp nog verder.
De vrijgekomen warmte stroomt vervolgens naar de leidingen van het huis. Vervolgens condenseert het koudemiddel en vormt het weer terug tot vloeistof in de binnenunit. Het vloeibare koudemiddel wordt hierna doorgeleid naar de buitenunit waarna het proces weer opnieuw begint.
Wat is koudemiddel?
Zoals hierboven beschreven is koudemiddel een stof die wordt gebruikt voor het vervoer van warmte en kou. Bij deze stof wordt onderscheid gemaakt in twee varianten: natuurlijke en synthetische koudemiddelen.
Synthetische koudemiddelen
De synthetische koudemiddelen bestaan uit stoffen die normaal niet in de natuur voorkomen. Deze koudemiddelen leveren bij lekkage een grote bijdrage aan het opwarmen van de aarde en zijn daarom zeer slecht voor het milieu.
Natuurlijke koudemiddelen
Dit koudemiddel levert een minder hoge belasting op het milieu en wordt daarom steeds vaker gebruikt. Dit komt omdat dit koudemiddel gebruik maakt van stoffen die al voorkomen in de natuur. Echter is dit koudemiddel niet geheel zonder risico’s. Zo kan het voor de mens wel gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het is dan ook belangrijk dat alleen specialisten hiermee werken.
Rendement vloerverwarming
Een hybride warmtepomp werkt het best wanneer aangesloten op vloerverwarming. Het water in de vloerverwarming kan op een lage temperatuur worden aangevoerd. Een hybride warmtepomp is het efficiëntst in water verwarmen tot lage temperatuur. Met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren behaal je daarom een optimaal rendement uit je warmtepomp.
Verschillende soorten hybride warmtepompen
Ondanks dat de techniek hetzelfde is kunnen we hybride warmtepompen toch in drie verschillende soorten onder te verdelen. Niet elke hybride warmtepomp heeft namelijk een buitenunit en een binnenunit.
Hybride warmtepomp met binnen en buitenunit
Dit combinatiesysteem komt overeen met de beschrijving zoals hierboven is gegeven van de werking van een warmtepomp. Deze heeft namelijk een binnen- en buitenunit en kan zowel je verwarming als sanitair water verwarmen.
Hybride warmtepomp met alleen buitenunit
Bij dit systeem wordt er alleen gebruik gemaakt van een buitenunit. Deze buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht. Deze hybride warmtepomp kan alleen je huis verwarmen, maar wordt niet gebruikt voor het verwarmen van je water.
Op het moment dat je warm water gebruikt zal je cv ketel aanspringen. Daarnaast springt de ketel aan op het moment dat het buiten te koud is om warmte aan de buitenlucht te onttrekken.
Hybride warmtepomp met binnenunit
Deze warmtepomp wordt ook wel de ventilatiewarmtepomp genoemd. Deze warmtepomp staat binnen en haalt warmte uit de ventilatielucht. Een mechanisch ventilatiesysteem in je huis zorgt ervoor dat de vervuilde en vochtige lucht af wordt gezogen. De warmtepomp is aangesloten op dit systeem en haalt uit deze lucht warmte. Je kan dit gebruiken voor je verwarming of warm water. De cv ketel springt enkel aan wanneer er uit de ventilatielucht niet genoeg warmte kan worden onttrokken.
Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp?
Dit systeem wordt vaak gekozen omdat ieder huis hiermee verwarmd kan worden en je altijd energie bespaart ten opzichte van een cv ketel. Er zijn verschillende redenen waarom je voor een hybride warmtepomp in plaats van bijvoorbeeld een all electric warmtepomp zou kiezen:
Nog geen optimale isolatie
Wanneer jouw huis nog niet beschikt over goede isolatie is het aan te raden om een hybride warmtepomp te nemen. Een warmtepomp zal er namelijk meer moeite mee hebben om een koud huis op temperatuur te brengen dan een cv ketel. Zo wordt je woning bij een warmtepomp verwarmd met temperaturen tussen de 35 en 55 graden. Dit is beduidend lager dan de 60 tot 90 graden waarmee een cv ketel je huis opwarmt.
Goedkoper in aanschaf
De kosten voor het aanschaffen van een hybride warmtepomp zijn flink lager dan van een all electric warmtepomp. Zo kost een hybride warmtepomp minimaal € 4000, terwijl all electric warmtepompen beginnen bij € 6500.
Goedkoper in verbruik door het energieplafond
In sommige gevallen is een hybride warmtepomp goedkoper in verbruik dan een all electric warmtepomp. Met een hybride warmtepomp verbruik je minder elektriciteit waardoor je minder snel over het prijsplafond energie gaat. Als je meer verbruikt dan 2900 KwH per jaar kun je het dubbele betalen voor stroom.
Nadelen hybride warmtepomp
Toch zijn er steeds meer mensen die kiezen voor een all electric warmtepomp. Een hybride warmtepomp heeft namelijk ook nadelen ten opzichte van de all electric warmtepompen.
Minder duurzaam
Uiteindelijk behoudt je met een hybride warmtepomp nog steeds je cv ketel. Deze cv ketel springt aan bij koud weer of op het moment dat je warm water in de keuken of de badkamer nodig hebt. Tenzij je een elektrische cv ketel hebt verbruik je hiermee gas en dus fossiele brandstof.
Hogere gaskosten
Als je thuis voldoende zonnepanelen hebt kun je beter prima voor een all electric warmtepomp. Hiermee verbruik je geen gas wat enorm kan schelen op de energierekening. Met een hybride warmtepomp zal je wel een gasrekening blijven houden.
Zonnepanelen en een warmtepomp?
Omdat een hybride warmtepomp grotendeels op stroom werkt is het raadzaam om deze aan te sluiten op zonnepanelen. Op deze manier zorg je dat je niet alsnog veel maandlasten hebt aan een dure energierekening. Omdat het geen volledige warmtepomp is, leveren zonnepanelen op koude dagen niet altijd de stroomtoevoer, maar neemt gas dit over.
Hoeveel zonnepanelen nodig voor een (hybride) warmtepomp?
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een warmtepomp is afhankelijk van welke type warmtepomp je hebt. Vanzelfsprekend heeft een volledig elektrische warmtepomp meer zonnepanelen nodig dan een hybride warmtepomp.
Gemiddeld genomen heb je voor een all electric warmtepomp rond de 12 zonnepanelen nodig. Bij een hybride warmtepomp ligt dit aantal op 6. Natuurlijk is het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt ook afhankelijk van het rendement van de panelen en het verwarmingysteem in de woning.
Nu het juiste moment om over te stappen!
Als je op zoek bent om jouw zonnepanelen optimaal te benutten zonder veel aanpassingen aan de woning te hoeven doen is een hybride warmtepomp de ideale keuze. Maar ook als je cv ketel stuk gaat is het interessant eens te kijken om over te stappen naar een hybride warmtepomp. Op deze manier ben je voorbereid op de toekomstige regelgeving.
Bovendien gaat je energielabel door een hybride warmtepomp omhoog waardoor je huis meer waard wordt. Daarnaast zal de gasrekening enorm dalen.
Daarnaast geeft de overheid subsidie op de aanschaf van een warmtepompp, onder de regeling InvesteringsSubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Gemiddeld is de subsidie op een warmtepomp 30% van de aanschafprijs. Meer informatie over de subsidieregeling (ISDE) vind je op de website van Rijksoverheid.
Installatie hybride warmtepomp
Het is verstandig om de installatie van een hybride warmtepomp uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf met veel ervaring op het gebied van warmtepompen. Bij het installeren van een warmtepomp is er specifieke technische kennis nodig. Een warmtepomp installateur plaatst met de juiste techniek en ervaring een hybride systeem. Daarnaast heb je ook garantie op de installatiewerkzaamheden.
Er zijn verschillende soorten hybride warmtepompen te vinden. Maar wat is dan uiteindelijk de beste hybride warmtepomp voor bij jou in huis? Het type hybride warmtepomp dat je kiest is afhankelijk van verschillende factoren. Misschien is je huis dusdanig goed geïsoleerd dat het zelfs raadzaam is om geheel van het gas af te stappen. Wij bij Slim Duurzaam Wonen geven jou graag advies over het verduurzamen van je huis en kunnen jou adviseren over welke warmtepomp het best bij jouw huis past. Neem hier contact met ons op.