Een water water warmtepomp verdien je zo terug

Direct naar

Mechanische electrische pomp die ondersteunend werkt voor een water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp is een innovatieve en betrouwbare oplossing voor wie manieren zoekt om je woning te verduurzamen door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen. Dit type warmtepomp bevordert niet alleen de energie-efficiëntie, maar zorgt ook voor kostenbesparingen en heeft daarnaast milieuvoordelen. Laten we met deze voordelen in gedachten eens kijken wat water-water warmtepompen zo’n efficiënte en slimme keuze maakt voor het verwarmen van je huis. 

Wat is een water water warmtepomp?

Bodemwarmte vind je in de aardbodem tot 100 meter diep en in het grondwater tot maar liefst 300 meter diep. Een water-water warmtepomp is een elektrisch aangedreven apparaat dat wordt gebruikt om warmte aan de grond of het grondwater te onttrekken. De water-water warmtepomp maakt gebruik van grondwater dat wordt opgeboord en opgepompt uit een diepte van 100 meter. 

De onttrokken warmte wordt vervolgens omgezet in bruikbare temperaturen voor woningverwarming en warm water. Dit maakt een efficiënte verwarming van water mogelijk. Deze warmtepomp wordt geleverd met een opslagtank die verwarmd water kan opslaan voor gebruik wanneer dat nodig is. Op warme zomerdagen kan deze warmtepomp ook gebruikt worden voor het verkoelen van je huis, omdat de temperatuur van het grondwater dan een stuk lager is dan die van de binnentemperatuur.

De warmtepomp maakt gebruik van een hernieuwbare energiebron. De zon warmt de aarde en daarmee het grondwater op. De warmte uit dit water gebruikt de water-water warmtepomp om mee te verwarmen. Hij pompt het op en verwarmt hiermee jouw huis. Het water wordt weer teruggepompt in de bodem nadat de warmte hieruit is onttrokken en kan dus weer opnieuw ‘opwarmen’. 

Waarom een water water warmtepomp?

Er zijn meerdere manieren om je huis en het water verwarmen. Ook zijn er verschillende typen warmtepompen op de markt. Waarom zou je een water-water warmtepomp aanschaffen? Hieronder lichten we enkele voordelen toe:

Hoog rendement

Het water-water warmtepompsysteem is de meest efficiënte optie op lange termijn voor wie de energiekosten wil drukken. Dit komt omdat de temperatuur van het grondwater vrij constant is op 10 tot 14 graden, ongeacht de weersomstandigheden. Dit betekent dat een water-water warmtepomp met minder energie dezelfde warmte kan produceren als andere soorten warmtepompen.

Energierekening verlagen

De water-water warmtepomp is een rendabele en energiezuinige manier om warmte uit water te halen en woningen van verwarming en warm water te voorzien, vooral in koudere klimaten waar de behoefte aan verwarming groter is. De warmtepomp kan huiseigenaren geld besparen op hun energierekening, omdat het water dat uit het grondwater wordt gehaald minder elektriciteit of gas nodig heeft om te worden verwarmd.

Een water water warmtepomp die de woning verwarmt met behulp van het bodemwater

Duurzaam

Behalve dat ze kosteneffectief zijn, bieden warmtepompen ook milieuvoordelen door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Dit helpt de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen (fossiele brandstoffen), zoals kolen en gas, te verminderen en maakt de ontwikkeling van een duurzamere levensstijl mogelijk. 

Wat kost een water water warmtepomp?

Een water-water warmtepomp kost doorgaans ongeveer 15.000 euro en is dus een flinke investering. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van factoren als installatiekosten en de grootte van de warmtepomp. Tegenover deze kosten staat een constant en hoog rendement. Ook de terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren, maar ligt rond de 17 jaar.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE)

Bij de aanschaf van een warmtepomp kom je ook in aanmerking voor subsidies (voor meer informatie kijk op Rijksoverheid.nl). Dit kan de aanschafkosten van de water-water warmtepomp flink drukken en maakt het een interessante investering voor wie zijn energiekosten wil verlagen en een duurzamere levensstijl wil creëren.

Energielabel

Daarnaast zorgt de aanschaf van een water-water warmtepomp voor een verbeterd energielabel. Een hoger energielabel maakt het aantrekkelijker voor potentiële kopers en daarom zal de woningwaarde van je huis stijgen.

Wanneer is mijn woning geschikt voor een water water warmtepomp?

Als je een water-water warmtepomp voor jouw huis overweegt, is het belangrijk dat er ruimte beschikbaar is waar geboord kan worden. Voor een grondboring is namelijk een grote machine nodig en die moet wel de tuin kunnen bereiken.

Daarnaast moet je controleren of er geboord mag worden en mogelijk moet je hier een vergunning aanvragen.

Ook is het van te voren belangrijk om te weten wat voor soort bodem er onder je huis en tuin ligt. De bodemsoort kan namelijk het rendement van je warmtepomp bepalen omdat sommige bodemsoorten beter warmte opnemen dan andere.

Verschillende manieren van duurzaam verwarmen

Door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen kunnen water-water warmtepompen een betrouwbare en kostenbesparende manier zijn als centrale verwarming en om het water in huis te verwarmen, zonder afbreuk te doen aan comfort of gemak. Met deze punten in gedachten zijn water-water warmtepompen een uitstekende keuze voor wie de energiekosten wil verlagen en duurzaamheid in huis wil bevorderen.

Je huis verduurzamen kan op veel verschillende manieren. Niet elke verduurzaming hoeft meteen veel geld te kosten. Slim Duurzaam Wonen kijkt graag mee en geeft passend advies om je huis te verduurzamen.

Wij denken graag met je mee!

Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag. Zoek jij begeleiding bij het maken van de beste keuze voor het verduurzamen van je huis. Laat het ons weten. Zoek je energieadvies, offertes of praktische hulp bij jou project. Vul hier ons formulier in en we laten zo snel mogelijk weten wat we voor jou kunnen betekenen.

  Kruipruimte isoleren: snel en efficiënt je huis verduurzamen!

  De kruipruimte isoleren is niet alleen gemakkelijk, maar vergt ook weinig onderhoud. Het is een ideale oplossing om je huis snel en effectief te verduurzamen.

  Slim en duurzaam verwarmen doe je zo

  Slim en duurzaam verwarmen zal leiden tot een veel lager energieverbruik. Lees hier alle hoe jij het best je huis duurzaam kan verwarmen.

  Stap over naar de lage temperatuur radiator

  Een lage temperatuur radiator is de oplossing om de vloer er niet uit te halen als je een warmtepomp wilt. Maar ook zonder warmtepomp kun je zo verduurzamen.