De water-water warmtepomp is een innovatieve en betrouwbare oplossing voor wie manieren zoekt om je woning te verduurzamen door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen. Dit type warmtepomp bevordert niet alleen de energie-efficiëntie, maar zorgt ook voor kostenbesparingen en heeft daarnaast milieuvoordelen. Laten we met deze voordelen in gedachten eens kijken wat water-water warmtepompen zo’n efficiënte en slimme keuze maakt voor het verwarmen van je huis.
Wat is een water water warmtepomp?
Bodemwarmte vind je in de aardbodem tot 100 meter diep en in het grondwater tot maar liefst 300 meter diep. Een water-water warmtepomp is een elektrisch aangedreven apparaat dat wordt gebruikt om warmte aan de grond of het grondwater te onttrekken. De water-water warmtepomp maakt gebruik van grondwater dat wordt opgeboord en opgepompt uit een diepte van 100 meter.
De onttrokken warmte wordt vervolgens omgezet in bruikbare temperaturen voor woningverwarming en warm water. Dit maakt een efficiënte verwarming van water mogelijk. Deze warmtepomp wordt geleverd met een opslagtank die verwarmd water kan opslaan voor gebruik wanneer dat nodig is. Op warme zomerdagen kan deze warmtepomp ook gebruikt worden voor het verkoelen van je huis, omdat de temperatuur van het grondwater dan een stuk lager is dan die van de binnentemperatuur.
De warmtepomp maakt gebruik van een hernieuwbare energiebron. De zon warmt de aarde en daarmee het grondwater op. De warmte uit dit water gebruikt de water-water warmtepomp om mee te verwarmen. Hij pompt het op en verwarmt hiermee jouw huis. Het water wordt weer teruggepompt in de bodem nadat de warmte hieruit is onttrokken en kan dus weer opnieuw ‘opwarmen’.
Waarom een water water warmtepomp?
Er zijn meerdere manieren om je huis en het water verwarmen. Ook zijn er verschillende typen warmtepompen op de markt. Waarom zou je een water-water warmtepomp aanschaffen? Hieronder lichten we enkele voordelen toe:
Hoog rendement
Het water-water warmtepompsysteem is de meest efficiënte optie op lange termijn voor wie de energiekosten wil drukken. Dit komt omdat de temperatuur van het grondwater vrij constant is op 10 tot 14 graden, ongeacht de weersomstandigheden. Dit betekent dat een water-water warmtepomp met minder energie dezelfde warmte kan produceren als andere soorten warmtepompen.
Energierekening verlagen
De water-water warmtepomp is een rendabele en energiezuinige manier om warmte uit water te halen en woningen van verwarming en warm water te voorzien, vooral in koudere klimaten waar de behoefte aan verwarming groter is. De warmtepomp kan huiseigenaren geld besparen op hun energierekening, omdat het water dat uit het grondwater wordt gehaald minder elektriciteit of gas nodig heeft om te worden verwarmd.
Duurzaam
Behalve dat ze kosteneffectief zijn, bieden warmtepompen ook milieuvoordelen door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Dit helpt de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen (fossiele brandstoffen), zoals kolen en gas, te verminderen en maakt de ontwikkeling van een duurzamere levensstijl mogelijk.
Wat kost een water water warmtepomp?
Een water-water warmtepomp kost doorgaans ongeveer 15.000 euro en is dus een flinke investering. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van factoren als installatiekosten en de grootte van de warmtepomp. Tegenover deze kosten staat een constant en hoog rendement. Ook de terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren, maar ligt rond de 17 jaar.
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE)
Bij de aanschaf van een warmtepomp kom je ook in aanmerking voor subsidies (voor meer informatie kijk op Rijksoverheid.nl). Dit kan de aanschafkosten van de water-water warmtepomp flink drukken en maakt het een interessante investering voor wie zijn energiekosten wil verlagen en een duurzamere levensstijl wil creëren.
Energielabel
Daarnaast zorgt de aanschaf van een water-water warmtepomp voor een verbeterd energielabel. Een hoger energielabel maakt het aantrekkelijker voor potentiële kopers en daarom zal de woningwaarde van je huis stijgen.
Wanneer is mijn woning geschikt voor een water water warmtepomp?
Als je een water-water warmtepomp voor jouw huis overweegt, is het belangrijk dat er ruimte beschikbaar is waar geboord kan worden. Voor een grondboring is namelijk een grote machine nodig en die moet wel de tuin kunnen bereiken.
Daarnaast moet je controleren of er geboord mag worden en mogelijk moet je hier een vergunning aanvragen.
Ook is het van te voren belangrijk om te weten wat voor soort bodem er onder je huis en tuin ligt. De bodemsoort kan namelijk het rendement van je warmtepomp bepalen omdat sommige bodemsoorten beter warmte opnemen dan andere.
Verschillende manieren van duurzaam verwarmen
Door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen kunnen water-water warmtepompen een betrouwbare en kostenbesparende manier zijn als centrale verwarming en om het water in huis te verwarmen, zonder afbreuk te doen aan comfort of gemak. Met deze punten in gedachten zijn water-water warmtepompen een uitstekende keuze voor wie de energiekosten wil verlagen en duurzaamheid in huis wil bevorderen.
Je huis verduurzamen kan op veel verschillende manieren. Niet elke verduurzaming hoeft meteen veel geld te kosten. Slim Duurzaam Wonen kijkt graag mee en geeft passend advies om je huis te verduurzamen.