De huidige energiecrisis zorgt voor een flinke stijging van de energieprijzen. Dit maakt dat de energietransitie in Europa wordt versneld en de vraag naar hernieuwbare energiebronnen explosief toeneemt. De Europese import van zonnepanelen is verdubbelt door de energiecrisis en Nederland is hierin koploper.
Zonnepanelen plaatsen levert een grote bijdrage aan het verduurzamen van je huis. Het is raadzaam om je van tevoren te verdiepen in de verschillende zonnepanelen die er op de markt te vinden zijn. Bij het kiezen van de beste zonnepanelen dien je met diverse factoren rekening te houden. Hieronder bespreken we de belangrijkste informatie die je moet weten voor je zonnepanelen koopt.
Hoe werkt een zonnepaneel?
Zonnepanelen (ook wel pv panelen genoemd) wekken energie op door het absorberen van lichtdeeltjes uit de zonnestralen. Er ontstaat elektrische spanning doordat de geabsorbeerde lichtdeeltjes bewegen tussen verschillende lagen van de zonnepaneel. De zonne energie produceert gelijkstroom die vervolgens wordt doorgeleid naar een omvormer die dit omzet in bruikbare wisselstroom. De omvormer is dus een belangrijke schakel. De groene stroom die met de zonnepanelen wordt opgewekt kan worden gebruikt voor je huis. De teveel opgewekte stroom gaat terug naar het energienet.
Wat zijn de voor en nadelen van zonnepanelen?
Voordat je zonnepanelen koopt is het belangrijk om eerst op de hoogte te zijn van de mogelijke voor- en nadelen. Op deze manier kan je een weloverwogen beslissing maken. Hieronder zetten we ze voor je op een rij:
Voordelen zonnepanelen
Lagere energierekening
Het grootste voordeel is het geld dat je hiermee bespaart. Met de huidige energieprijzen zijn veel mensen op zoek naar manieren om de energierekening zo laag mogelijk te houden. De elektriciteit die je opwekt uit de panelen wordt afgetrokken van je energierekening en daarnaast krijg je een vergoeding van de energieleverancier voor de stroom die je aan het energienet hebt teruggeleverd (dit wordt salderen genoemd). Ondanks dat het een dure investering is heb je gemiddeld na 10 jaar je geld terugverdiend, terwijl zonnepanelen rond de 25 jaar meegaan. Een slimme investering dus!
Eigen duurzame stroom
De zon is een onuitputtelijke bron en raakt nooit op. De eigen duurzame stroom die je uit de zonne energie opwekt wordt daarom groene stroom genoemd. Met de aanschaf van zonnepanelen verlaag je de vraag naar fossiele brandstoffen en draag je bij aan een beter milieu. Het is dan ook een goede investering voor het verduurzamen van je huis.
Waardevermeerdering van je huis
De aanschaf van zonnepanelen kan het energielabel van je huis verbeteren. Een beter energielabel en de lagere maandlasten zorgen bij verkoop voor meer potentiële kopers en zal daardoor de woningwaarde doen verhogen.
Lenen is mogelijk
In Nederland kan je de kosten van je investering verlagen met gunstige leningen of subsidies. Sommige gemeenten hebben regelingen voor inwoners die een gezamenlijke inkoop willen doen voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Dit kan mogelijk interessant zijn voor jou.
Om zonnepanelen te financieren kan er gebruik gemaakt worden van de energiebespaarlening. Deze lening biedt de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden energiebesparende investeringen in of aan je huis te financieren. Hier vallen zonnepanelen ook onder.
Btw teruggave zonnepanelen
Als particulier kan je 21% BTW terugvragen voor het materiaal en de installatiekosten. Echter dien je hiervoor wel verschillende stappen te doorlopen, meer informatie over deze btw aangifte vind je op de website van de belastingdienst. De btw mag je van je zonnepanelen terugvragen binnen 6 maanden na je aankoop.
Nadelen zonnepanelen
Hoge aanschafprijs
Het aanschaffen van zonnepanelen is prijzig. Naast de losse zonnepanelen kopen komen er ook andere kosten bij kijken, zoals het installeren. Als je zelf geen specialist bent is zonnepanelen zelf installeren erg lastig en doe je er verstandig aan om dit uit te besteden aan een gespecialiseerde installateur. Wat kosten zonnepanelen dan precies? Inclusief installatie en overige materialen kun je rekenen op de 300 tot 500 euro per zonnepaneel.
Aanpassingen elektriciteitskast
Bij het installeren van de zonnepanelen moeten er mogelijk aanpassingen worden verricht in je meterkast. Er dient een vrije groep aanwezig te zijn voor de omvormer die de zonne energie van de zonnepanelen omzet in wisselstroom. Zo weet je zeker dat de groepen goed verdeeld zijn en er geen kortsluiting of overbelasting ontstaat.
Onderhoud van de zonnepanelen
Heb je zonnepanelen gekocht? Ook na de plaatsing hebben de zonnepanelen op je dak onderhoud nodig. Voor een lange levensduur dienen de zonnepanelen één tot twee keer per jaar schoongemaakt te worden. Om schade aan uw zonnepanelen te voorkomen is het beter om dit uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Daarnaast moet één keer in de vier tot vijf jaar een technische check uitgevoerd worden om te kijken of de panelen en de omvormer nog goed functioneren.
Zonnepanelen zichtbaar op je woning
De panelen kunnen niet altijd uit het zicht worden geplaatst. Dit zorgt dus voor een verandering in de uitstraling van je huis. Niet iedereen vindt dit een mooie toevoeging aan het huis. Echter zijn er tegenwoordig veel verschillende zonnepanelen. Zo bieden sommige leveranciers ook donkere zonnepanelen aan die minder zichtbaar zijn op donkere daken.
Verschillende soorten zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en maten. We horen je denken: maar wat zijn de beste zonnepanelen voor mijn huis? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van je budget, wensen en dakoppervlakte.
Polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen
De meest voorkomende zonnepanelen bij particulieren zijn de poly- en monokristallijn zonnepanelen. Het verschil tussen deze twee panelen zit hem in de manier van fabriceren.
Polykristallijn zonnepaneel
De zonnecellen op de panelen bestaan uit silicium. Dit silicium wordt verhit en gesmolten. Bij dit proces ontstaan er meerdere kristallen die verschillende kanten op staan. Dit wordt gegoten in een mal; polykristallijn zonnepanelen krijgen een vierkante vorm en hiervan worden plakken gesneden. De poly zonnepanelen herken je dan ook aan zijn vierkante vorm en deze zonnecellen zijn meestal blauw van kleur.
Het rendement van deze panelen ligt lager (zo’n 12% tot 16%), maar zijn goedkoper in aanschaf ten opzichte van de mono panelen.
Monokristallijn zonnepaneel
Ook bij de monokristallijn zonnepanelen wordt tijdens het proces de silicium verhit en omgesmolten. Echter duurt het proces langer waardoor de kristallen puurder zijn. Ze worden vervolgens gegoten in een ronde mal. Deze panelen hebben daarom ronde hoeken en zijn meestal zwart van kleur.
Monokristallijn zonnepanelen behalen over het algemeen een hoger rendement (15% tot 20%) dan polykristallijn zonnepanelen, maar door het langzame productieproces kosten zonnepanelen met monokristal meer.
Amorf zonnepaneel
De Amorf zonnecellen hebben geen kristallijne structuur waardoor ze erg buigzaam zijn. Het rendement (gemiddeld 7%) van Amorf zonnepanelen ligt lager dan bij mono- en polykristallijn zonnepanelen. Deze soort zonnepanelen worden door particulieren bijna niet gebruikt.
Het voordeel van deze zonnepanelen is dat ze licht en buigzaam zijn. Deze zonnepanelen zijn vooral interessant voor slechte daken of daken die niet veel gewicht kunnen dragen. Ook blijven ze beter presteren bij lage en hoge temperaturen. Door de lagere productiekosten zijn Amorf panelen goedkoper in aanschaf.
Nieuwe zonnepanelen
De techniek ontwikkelt zich snel en daarom komen er steeds nieuwe panelen op de markt met andere technieken. Hieronder bespreken we twee interessante:
Glas-glas zonnepaneel
Bij de eerder genoemde zonnepanelen zit er aan de achterkant van het paneel een kunststof folie. Bij een glas-glas zonnepaneel zitten de zonnecellen tussen twee glazen platen. Hierbij behouden deze zonnepanelen lang hun kwaliteit omdat glas beter beschermd en minder snel beschadigd dan een kunststof folie. Eventuele beschadigingen zorgen voor een lager rendement. Het rendement dat je uit glas-glas panelen kan halen blijft dus langer hoog.
Het dunne film CIS en CIGS zonnepaneel
CIGS is een afkorting voor Copper (koper) Indium, Gallium en Selenium. In tegenstelling tot mono- en polykristallijn panelen bestaan deze panelen maar uit één cel. De dunne film panelen herken je direct doordat ze kleiner en helemaal zwart zijn.
Omdat deze panelen minder opvallen op donkere daken, kiezen tegenwoordig meer mensen hier voor. Een nadeel is het lagere rendement van deze panelen (zo’n 2% tot 7%). Er is dan ook voldoende ruimte op een (plat of schuin) dak nodig om hetzelfde rendement te behalen als de kristallijn panelen. In tegenstelling tot kristallijn panelen zijn dunne film panelen minder gevoelig voor temperatuur en presteren ze daarom juist beter bij direct zonlicht.
Het verschil tussen CIS en CIGS zit hem in de gallium. Bij CIGS zonnepanelen wordt gebruik gemaakt van de giftige stof Cadmium Sulfide. Hierdoor slaan de panelen niet mat uit, maar krijgen ze een mooie glans. CIS gebruikt in plaats de niet giftige stof Zinkoxide. Ondanks dat CIGS erg populair is vanwege het mooie uiterlijk, is de giftige stof die erin zit verwerkt niet tot nauwelijks recyclebaar. Daarom zijn deze panelen niet de duurzaamste optie.
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is afhankelijk van je stroomverbruik, het totaal vermogen van je panelen en het piekvermogen per paneel. Het piekvermogen van een paneel is de hoeveelheid elektriciteit die het kan opwekken onder de ideale omstandigheden.
Om je jaarlijkse energieverbruik te dekken heeft een huishouden van twee personen met een verbruik van 3000 kWh ongeveer 10 panelen (van 350 Wp) nodig. Een groter huishouden van vijf personen heeft ongeveer 15 panelen (van 350 Wp) nodig.
Kosten, besparing en waardevermeerdering woning
Hoeveel je betaald voor zonnepanelen hangt natuurlijk helemaal af van hoeveel zonnepanelen je neemt. Gemiddeld kost een set van tien zonnepanelen (inclusief installatie) € 6.500. Je mag hiervan de btw terugvragen, waardoor je netto € 5.400 betaald.
Gemiddeld brengt een zonnepaneel in Nederland 315 kWh per jaar op. In het voorbeeld van 10 zonnepanelen kun je de investering met het prijsplafond per 1 januari 2023 binnen vijf jaar terug verdienen. Als je een warmtepomp neemt kan dit zelfs nog sneller. Je hoeft dan namelijk minder stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Het terugleveren van stroom aan het net wordt ook wel saldering genoemd. Het is tot en met 2031 mogelijk om teveel opgewekte stroom terug te mogen leveren. Dit wordt ook wel de salderingsregeling genoemd.
Als je je huis binnen vijf jaar wilt verkopen is zonnepanelen nog steeds een erg goede optie. Gemiddeld worden woningen namelijk net zoveel waard als de aanschafprijs van zonnepanelen. Als je je zonnepanelen goed onderhoud kun je dus nooit verlies leiden op zonnepanelen!
Factoren die de opbrengst van je zonnepanelen bepalen
Hoeveel eigen stroom je kan opwekken uit zonne energie met zonnepanelen is van veel factoren afhankelijk. Logischerwijs brengen zonnepanelen in een zonnig land als Spanje meer op dan in Nederland, maar er zijn meerdere factoren die van belang zijn. Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren naast de zonuren.
Zonnepanelen plat dak
Een plat dak is ideaal voor het plaatsen van zonnepanelen. Het rendement dat uit een zonnepaneel gehaald wordt ligt gemiddeld hoger als deze op een plat dak is geplaatst. Zonnepanelen plaatsen op een plat dak geeft namelijk meer mogelijkheden. De ideale hellingshoek voor het plaatsen van panelen is 36 graden. Bij een plat dak kan je dus het hoogste rendement uit een zonnepaneel halen en daardoor is de terugverdientijd sneller.
Echter is een plat dak in de praktijk vaak kleiner dan een schuin dak en kan je minder zonnepanelen kwijt bij een hoek van 36 graden door de schaduw die door de panelen wordt gecreëerd.
Zonnepanelen schuin dak
Natuurlijk is er niet altijd de mogelijkheid of ruimte om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen. Ook is vaak de totale oppervlakte voor het plaatsen van zonnepanelen bij een schuin dak groter. Het rendement dat je uit de zonnepanelen haalt is afhankelijk van de hellingshoek en windrichting waarin ze liggen. Ook dient er gelet te worden op de schaduwval van bijvoorbeeld bomen of andere huizen.
Richting van de zonnepanelen
Zonnepanelen hebben de meeste zonuren als ze in de richting van het zuiden staan. Vooral bij een schuin dak is het belangrijk om de zonnepanelen op de juiste kant van het dak te plaatsen, zodat ze het meeste stroom opwekken. Indien je dak is gericht op het oosten en westen is het mogelijk om ze aan beide kanten te plaatsen en daarmee de zonuren gedurende de dag over de panelen te spreiden.
De weersinvloeden op zonnepanelen
De groene stroom die opgewekt wordt uit zonnepanelen is ook afhankelijk van andere factoren, zoals het weer en de temperatuur.
De temperatuur
Er wordt regelmatig onterecht gedacht dat de meeste elektriciteit wordt opgewekt op warme en zonnige dagen. De ideale temperatuur om het licht te kunnen omzetten in wisselstroom ligt voor de meeste zonnepanelen rond de 25 graden. Bij temperaturen hoger dan 25 graden kan de geleiding van de stroom afnemen en werken zonnepanelen minder goed. Met zonnepanelen wek je op erg warme dagen dus minder op.
Direct of indirect zonlicht
Bij zonnepanelen wordt er gesproken van direct zonlicht of indirect zonlicht (diffuus licht). Er is sprake van direct zonlicht als de zon rechtstreeks op je dak schijnt. Echter is het vaak bewolkt en is er op dat moment sprake van diffuus licht. Ondanks dat de intensiteit bij direct licht hoger licht kan indirect licht meer energie opwekken op zomerdagen, omdat dit ervoor zorgt dat de temperatuur wat daalt en de stroom beter geleidt.
Welke zonnepanelen heb ik nodig?
Zonnepanelen aanschaffen is een slimme investering, maar waar begin je? Er zijn veel verschillende factoren die van invloed zijn op wat de beste zonnepanelen zijn voor jouw huis. Daarnaast is het belangrijk om in de gaten te houden in welke hoek en op welke locatie de zonnepanelen geplaatst worden. Houd bij de aankoop altijd rekening met hoeveel jaar productgarantie de panelen hebben.
De juiste zonnepanelen kiezen kan lastig zijn. Wij raden aan om informatie in te winnen bij een specialist. Er zijn veel verschillende factoren waar rekening mee gehouden dient te worden bij de aanschaf en plaatsing. Ondanks dat dit misschien meer kost dan het zelf kopen en plaatsen, krijg je advies waarmee je een optimaal rendement kunt behalen. Tegenwoordig zijn er veel aanbieders die een hoge kwaliteit zonnepanelen kunnen leveren en deze ook voor jou kunnen plaatsen.
Ben je benieuwd naar andere manieren om je woning slim te verduurzamen en direct te besparen? Kijk dan hieronder verder.