Water besparen met deze 10 handige tips

Direct naar

Water besparen tijden de wereld water dag, sluit de kraan op tijd

Tegenwoordig hebben de meeste woningen een watermeter. Het gebruik meten is de eerste stap van water besparen en klimaatverandering tegen te gaan. Wij Nederlanders gebruiken nog veel meer water dan wat duurzaam zou zijn voor onze planeet.

Buiten dat kost het verwerken en reinigen van het water erg veel energie. Dit is slecht voor het milieu en daarom is het belangrijk dat wij zo duurzaam mogelijk omgaan met ons drinkwater. We zijn ons hier niet altijd bewust van, maar kunnen op simpele manieren veel water besparen en ons steentje bijdragen aan het klimaat.

Wat kost water ons?

Van de energiekosten kosten is water vaak de kleinste post. Toch is water ook flink duurder aan het worden. Afgelopen jaar is de prijs met 5% omhoog gegaan en voor 2023 zal dat nog een stuk hoger zijn. De waterleveranciers zijn steeds meer watermeters gaan plaatsen om zich voor te bereiden op flinke prijsstijgingen van drinkwater.

In 2022 kost water €0,87 per kuub water en, gezien de waterschaarste, ligt in de lijn van verwachtingen dat dit in 2024 al boven één euro ligt. De waterkosten voor een gemiddeld huishouden met vier bewoners zal naar schatting zo een €400 per jaar zijn. Met slechts kleine veranderingen kun je hier zo dus al gemakkelijk energie besparen.

Lege emmers water wachten op vers water van een nood mobiele water vrachtwagen

Duurzaam watergebruik

Het is met name voor het milieu erg belangrijk duurzaam om te gaan met water. We hebben afgelopen jaren kunnen zien dat droogte en waterschaarste een groot probleem aan het worden is voor ons land. We moeten dus slimmer en duurzamer omgaan met ons water, want het kan tot grote problemen leiden als we dat niet doen.

Gemiddeld gebruikt een Nederlander 50.000 liter water per jaar [1]. Dit komt neer op ongeveer 130 liter water per dag. Met een paar kleine aanpassingen in je watergebruik kun je al gauw duizenden liters per jaar besparen. De schatting is dat als wij duurzamer omgaan in ons watergebruik we met 90 liter water per dag voldoende hebben. Over de hele bevolking kan deze hoeveelheid al het verschil maken tegen de droogtes en waterschaarste.

Tips om water te besparen

Wij hebben daarom alle tips om het waterverbruik te verminderen onder elkaar gezet. Het beste kan je het natuurlijk allemaal doen, maar het is al goed om met slechts één of twee te beginnen. Als iedereen dit doet zakt het waterverbruik flink. Hieronder dus een aantal tips om water te besparen.

Douche minder vaak en korter

Een van de grootste waterverbruikers in ons dagelijks leven is de douche. Ongeveer de helft van ons drinkwater besteden wij aan douchen. Natuurlijk is het belangrijk om je te wassen, maar de hoeveelheid water die wij aan douchen besteden is hiervoor niet nodig. Je kunt je goed wassen door één keer per dag maximaal 5 minuten onder de douche te staan. Bovendien is voornamelijk warm water helemaal niet goed voor je huid.

Wees zuinig met de tuinslang

Het sproeien van de tuin kost ook enorm veel water. Met name voor degenen met een grote tuin kan het beperken hiervan een enorme waterbesparing opleveren. De tuin heeft vaak minder water nodig dan je denkt wat kan leiden tot een flinke waterverspilling. Kies daarom voor het goede moment om je tuin water te geven. Eén keer per week dichtbij de wortel volstaat voor eigenlijk alle tuinplanten.

Regenwater opvangen in een regenton en hergebruiken door water te geven aan de bloemen en planten in de tuin

Vang regenwater op met een regenton

Een andere manier om minder drinkwater te gebruiken voor de tuin is regenwater opvangen en bewaren om te gebruiken voor in de tuin. Naast dat je hiervoor geen extra water hoeft te gebruiken hoeft het water ook niet onnodig verwerkt en gereinigd te worden. Voor planten is regenwater beter dan het water dat wij drinken. Het oude water uit een regenton is daarom ook de meest natuurlijke en duurzame manier om de planten water te geven.

Slimme watermeter

De afgelopen jaren zijn de waterleveranciers de watermeters gaan vervangen voor slimme watermeters. De slimme meter laat zien hoeveel water verbruikt is per dag. Je ziet op deze manier direct hoeveel liter per dag je bespaart. De ervaring leert dat door het bewust worden van ons watergebruik wij veel water en dus ook stroom en/of gas besparen.

Waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop bespaar je water zonder dat je het voelt in de kracht van de douchestraal. Vooral bij regendouches is het heel belangrijk een waterbesparende douchekop te hebben. De normale douche verbruikt 9 liter per minuut, terwijl een regendouche 16 liter gebruikt.

Met een waterbesparende douchekop kun je tot wel 20% minder water verbruiken zonder dat je inlevert op de kracht van de straal. Dit komt omdat er lucht de douchekop in wordt gezogen en die aan de straal wordt toegevoegd. Op deze manier verhoog je de druk van de straal en kun je water besparen. Zo kun je tot wel 20 liter water per persoon per dag besparen.

Oude kranen vervangen voor waterbesparende kranen

Je kunt natuurlijk water besparen door de kraan in de keuken of de wastafel niet altijd vol open te draaien. Een thermostatische mengkraan maakt het makkelijker om sneller water van de juiste temperatuur te geven. Je hoeft dan niet een stromende kraan af te stellen voor de juiste temperatuur. Hierdoor zul je veel water besparen, zeker als het oude kranen zijn die je vervangt.

Er bestaat ook een waterbesparende variant op de douchekop voor in de wastafel. Zo bestaan er waterbesparende mondstukken die helpen het waterverbruik te verminderen. Je hoeft geen nieuwe kraan aan te schaffen, maar je kan zelf een mondstuk op het uiteinde van de kraan zetten. 

Als je een oude of lekkende kraan hebt haal je het er altijd uit om de kraan te vervangen voor een waterbesparende kraan. Een waterbesparende kraan kan vergeleken met een lekkende kraan meer dan 1.000 liter water besparen.

Energiezuinige vaatwasser

Investeren in een vaatwasser is vooral een goed idee als je een oude vaatwasser hebt. Je bespaart naast veel water ook elektriciteit met een nieuwe energiezuinige vaatwasser. Nieuwe vaatwassers verbruiken zo’n 0,8 kWh, terwijl een 15 jaar oude vaatwasser 2,5 kWh verbruikt. De nieuwe A+++ bespaart ongeveer 15 liter water per wasbeurt. Als je dat samen neemt met de besparing op stroom dan komt het neer op een bedrag van €1,14 per dag. Tegen de huidige water en energieprijzen komt dat bij 365 wasbeurten neer op €416,10.

Energiezuinige wasmachine

Voor wasmachines geldt ongeveer hetzelfde verhaal behalve dat een oude wasmachine het dubbele aantal liters gebruikt vergeleken met een A+++. Daarnaast verbruikt een wasmachine erg veel energie. Een gemiddeld huishouden bespaart op basis van de huidige energietarieven al gauw €200 per jaar door over te stappen naar een wasmachine met hoger energielabel.

Douche-wtw

Een douche warmteterugwinning laat door middel van aparte leidingen het koud water warm worden door het weggespoelde warme water. Op deze manier maak je optimaal gebruik van warm water. Je bespaart hier geen water mee, maar je gaat wel veel efficiënter met het warme en koude water om. In feite is het hergebruik van de warmte uit het kraanwater. In totaal kan dit met de huidige energietarieven al snel zo’n €350 per jaar schelen.

Loodgieter vervangt water cartridges in een waterfilter systeem in de keuken

Eigen waterzuiveringsinstallatie

Het ultieme water, gas en/of stroom besparen wordt mogelijk door een eigen waterzuiveringsinstallatie te nemen. Je bespaart water, want het opvangen van regenwater zorgt ervoor dat je geen water nodig meer hebt. Het kost wel meer energie maar met zonnepanelen kan dit opgewekt worden door de zon. Je kunt op deze manier wel 50.000 liter per persoon per jaar besparen.

Bovendien wordt er gezegd dat het drinkwater van een eigen waterzuiveringsinstallatie gezonder is dan het drinkwater dat door gemeenschappelijke leidingen komt. Het is ook veel duurzamer omdat je alleen nog het drinkwater hoef te reinigen terwijl het cv water minder verwerking nodig heeft. Een eigen waterzuiveringsinstallatie is vaak iets wat mensen overwegen als ze al veel andere stappen hebben ondernomen om water te besparen.

Ben je benieuwd hoe jij water kunt besparen?

Neem dan contact op via onderstaand formulier en dan nemen wij graag contact met je op. Ben je benieuwd naar andere manieren om je woning te verduurzamen en bij te dragen aan het klimaat? Lees één van onze andere artikelen hieronder of neem contact met ons op voor energieadvies.

Wij denken graag met je mee!

Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag. Zoek jij begeleiding bij het maken van de beste keuze voor het verduurzamen van je huis. Laat het ons weten. Zoek je energieadvies, offertes of praktische hulp bij jou project. Vul hier ons formulier in en we laten zo snel mogelijk weten wat we voor jou kunnen betekenen.

  Stap over naar de lage temperatuur radiator

  Een lage temperatuur radiator is de oplossing om de vloer er niet uit te halen als je een warmtepomp wilt. Maar ook zonder warmtepomp kun je zo verduurzamen.

  Stap over naar groene energie die bij jou past

  Groene energie komt uit natuurlijke bronnen als de zon en de wind. Lees hier over de meest gebruikte soorten groene energie.

  Hybride warmtepomp: bespaar direct op gas

  Een hybride warmtepomp kan in de meeste woningen direct worden geplaatst. Lees hier of dat ook bij jou mogelijk is.