De 4 beste vormen van dakisolatie om veel geld te besparen

Direct naar

Dakisolatie gecombineerd met een groen dak vol mos

Dakisolatie is een belangrijk onderdeel voor het isoleren van je huis. Tijdens koude winterdagen zorgt dakisolatie er mede voor dat de warme lucht beter in huis blijft hangen. Warme lucht gaat meestal verloren via het dak. Dakisolatie levert daarom een grote bijdrage aan het isoleren en verduurzamen van je woning. Denk jij na over het isoleren van je dak? We leggen je graag uit waarom dakisolatie een slimme investering is. Ook bespreken we de voor- en nadelen en kijken naar de kosten en opbrengsten van dakisolatie.

Voordelen van dakisolatie

Dakisolatie is zeker het overwegen waard. Het aanbrengen van dakisolatie heeft verschillende voordelen. Hieronder lichten we er enkele voor je uit:

Lagere energierekening

Warme lucht stijgt op. Daarom is een niet geïsoleerd dak de grootste verliespost voor de warmte in je huis en adviseren wij om altijd te beginnen met het dak, mocht dat niet goed geïsoleerd zijn. Met de huidige energieprijzen kan je door het isoleren van je dak flink bezuinigen op je energierekening.

Zorgt voor aangename temperatuur in winter en zomer

Door dakisolatie blijft de temperatuur in je woning constanter. Je verliest in de winter minder warme lucht wat ervoor zorgt dat je huis op een aangename temperatuur blijft. Ook in de zomer zorgt dakisolatie voor meer wooncomfort; zo blijft koele lucht beter hangen en dringt warme lucht minder snel binnen.

Draagt bij aan een beter milieu

Dakisolatie is een effectieve manier voor het verduurzamen van je woning. Omdat met dakisolatie je vraag naar (fossiele) brandstoffen daalt, lever je hiermee een positieve bijdrage aan de aarde en het klimaat. Het is mogelijk om ecologische isolatiematerialen te gebruiken, zodat ook bij het isolatieproces geen sprake is van uitputting van grondstoffen.

Zorgt voor waardevermeerdering van je woning

Doordat je huis met dakisolatie minder energie gaat verbruiken, gaat het energielabel van je huis omhoog. Tegenwoordig speelt op de woningmarkt het energielabel een grote rol. Kopers willen een energiezuinig huis en zijn bereid om daar meer voor te betalen. Een beter energielabel zorgt dus voor waardevermeerdering van je woning.

Subsidie is mogelijk

De overheid heeft voor woningeigenaren de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Bij twee of meer isolatiemaatregelen is het mogelijk om subsidie aan te vragen die gedeeltelijk je kosten kunnen dekken. Deze subsidie is tijdelijk en kan daarom een extra reden zijn om nu te kiezen voor dakisolatie.

Verschillende manieren van een dak isoleren

Huizen zijn er in alle vormen en maten en dit zorgt voor een grote diversiteit in daken. Bij het plaatsen van dakisolatie moet er goed gekeken worden naar welke manier van isoleren het meest passend is. We bespreken hieronder de verschillende soorten dakisolatie:

Schuin dak isoleren

Een schuin dak isoleren kan op drie verschillende manieren. De beste isolatiemethode is afhankelijk van wat de functie van de zolder is of moet worden. Gebruik je de zolder als leef-, slaap- of werkruimte? Dan is het belangrijk dat ook deze ruimte warm is. In dat geval kan je het beste kiezen om je schuine dak te isoleren aan de buitenzijde of binnenzijde.

Dak buitenzijde isoleren

Als je van plan bent om je huis te verbouwen of je dakpannen te vernieuwen kan de buitenkant isoleren een optie zijn. De dakpannen worden van het schuin dak gehaald en hieronder wordt isolatiemateriaal geplaatst. Deze isolatiemethode is het effectiefst, maar daar tegenover staat dat dit de meest intensieve manier van isoleren is en het uitgevoerd moet worden door specialisten. Daarom vallen de kosten hoger uit als je de buitenzijde gaat isoleren.

Dak binnenzijde isoleren

Een tweede optie is het isoleren van de binnenzijde. Ook als er van binnenuit geïsoleerd wordt blijf je het voordeel behouden van een geïsoleerde zolder. Aan de binnenzijde van het schuin dak wordt isolatiemateriaal geplaatst. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van materialen met een hoge isolatiewaarde. Veelgebruikte materialen zijn bijvoorbeeld PIR, glaswol of steenwol. Echter zijn er meerdere mogelijkheden voor een goede dakisolatie. Bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal dien je rekening te houden met de dikte van het materiaal. Kies je bijvoorbeeld voor gerecycled katoen? Dan heb je een veel dikker stuk nodig dan wanneer je kiest voor PIR. De keuze voor het isolatiemateriaal is dus ook afhankelijk van hoeveel ruimte er op zolder is.

Zoldervloer isoleren

Indien je de zolder alleen gebruikt als opbergplaats en niet gebruikt als leef-, slaap- of werkruimte is de zoldervloer isoleren een verstandige keuze. Deze vorm van dakisolatie zorgt er voor dat de warmte niet ontsnapt via de zolder. Bij het isoleren van je zoldervloer heb je minder materiaal nodig en bespaar je dus kosten. Daarnaast is de uitvoering van de klus ook minder moeilijk. Als je handig bent, kan je overwegen om hier zelf mee aan de slag te gaan. Er zijn verschillende isolatiematerialen die je kunt gebruiken om de zoldervloer te isoleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan glaswol.

Plat dak isoleren

Heb je een plat dak? Ook deze is mogelijk om te isoleren. Het isoleren van platte daken kan op drie verschillende manieren:

Plat dak isolatie aan de buitenzijde

Deze methode staat beter bekend als het warm plat dak. Hierbij wordt de isolatie bovenop de dakconstructie gemonteerd. Omdat de constructie is mee geïsoleerd, is het beter beschermd tegen temperatuurwisselingen, wat de constructie kan aantasten. PUR, PIR, EPS en XPS-platen zijn materialen die vaak gebruikt worden. Aan de onderkant van het dak wordt dampremmende folie geplaatst. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht vanuit de woning de dakconstructie binnendringt.

Plat dak isolatie aan de binnenzijde

Bij deze methode wordt de binnenzijde van het plat dak geïsoleerd. Er wordt hierbij ook wel gesproken van een koud plat dak. In tegenstelling tot bovenstaande isolatiemethode, wordt bij een koud plat dak niet de dakconstructie geïsoleerd. De isolatie zit in dit geval aan de onderzijde van de dragende constructie. De hoge risico’s op aantastingen door vochtproblemen maakt dat dakisolatie via de binnenzijde meestal niet wordt aangeraden.

Isoleren op bestaande dakbedekking

Het omgekeerd plat dak is een andere benaming voor het plaatsen van isolatiemateriaal op de huidige dakbedekking. Dit is, van de drie methodes, de voordeligste optie. De isolatielaag wordt op de waterkerende laag aangebracht. Echter is de isolatiewaarde lager bij deze vorm van dakisolatie. Deze vorm van isoleren zie je, net als koud platte daken, alleen nog terug bij oudere woningen.

Kosten, besparing en waardevermeerdering woning

De dakisolatie kosten en opbrengsten zijn natuurlijk erg belangrijk in de afweging of dakisolatie iets voor jou is. Wij hebben een inschatting per maatregel op een rijtje gezet.

MaatregelKostenSubsidieBesparingRendement
Binnenzijde (schuin) dak€ 2.200€ 1.800€ 725181%
Buitenzijde (schuin) dak€ 4.200€ 1.800€ 1.30554%
Plat dak€ 3.200€ 1.800€ 1.16083%
Zoldervloer laten isoleren€ 1.600€ 480€ 65358%
Deze berekening is gebaseerd op een hoekwoning met 100 m2 buitengevel. Deze berekening is gebaseerd op de energietarieven van het prijsplafond die de overheid per 1 januari 2023 heeft vastgesteld. De gasprijs met het prijsplafond zal per 1 januari 2023 € 1,45 zijn.

Zoals je kan zien kun je bij een schuin dak aan de binnen of buitenzijde isoleren. Vanaf de binnenzijde isoleren is relatief gemakkelijk en daarom goedkoper, maar je bespaart er ook minder mee. Bij een plat dak zul je ook aan de buitenzijde isoleren. Dit is iets goedkoper dan aan de buitenzijde van een schuin dak, waardoor het isoleren van een plat dak erg aantrekkelijk is. Als je de zolder niet gebruikt dan is de zoldervloer isoleren altijd de verstandige keuze. Welke maatregel je ook kiest, je zult erg veel energiekosten door deze investering besparen.

MaatregelNetto kostenTerugverdientijdStijging woningwaarde
Binnenzijde (schuin) dak€ 400Zeven maanden€ 8.000
Buitenzijde (schuin) dak€ 2.400Eén jaar en tien maanden€ 8.000
Plat dak€ 1.400Eén jaar en drie maanden€ 8.000
Zoldervloer laten isoleren€ 1.120Eén jaar en acht maanden€ 8.000
Deze berekening is gebaseerd op een hoekwoning met 100 m2 buitengevel. Deze berekening is gebaseerd op de energietarieven van het prijsplafond die de overheid per 1 januari 2023 heeft vastgesteld. De gasprijs met het prijsplafond zal per 1 januari 2023 € 1,45 zijn.

Met de huidige energietarieven verdien je de investering in elk van de isolatiemaatregelen binnen twee winters terug. Bovendien zal het energielabel bij iedere isolatiemaatregel stijgen waarmee ook de woning meer waard wordt. Dit maakt het voor alle woningeigenaren een makkelijke keuze om het dak te laten isoleren. Omdat de terugverdientijd zo snel is, loont het tegenwoordig ook al om je huurwoning te laten isoleren. Je moet dan wel van plan zijn er minstens drie jaar te blijven wonen of een afspraak te maken met de verhuurder. Verhuurders staan hier vaak welwillend tegenover gezien de stijging van de woningwaarde.

Groen dak

Groene daken winnen aan populariteit en de meerwaarde hiervan wordt steeds meer herkend. Met een groen dak verduurzaam je jouw woning en dit heeft veel voordelen voor zowel jou als je omgeving.

Meestal wordt een groen dak aangelegd op een plat dak waar het regenwater goed kan binnendringen tot de planten. Echter kan ook een hellend dak worden vergroend, al is de kans op uitdroging door wegspoelend water groter. Er dient rekening gehouden te worden met verschillende punten. Zo is het belangrijk dat de dakconstuctie het gewicht hiervan kan houden; bij het kiezen van isolatiemateriaal dient hier rekening mee gehouden te worden. Het is daarom verstandig om te kiezen voor hard isolatiemateriaal. Helaas heeft het aanleggen van een groen dak niet dezelfde isolatiewaarde als die van de hierboven genoemde methodes van dakisolatie.

Subsidie mogelijk

Verschillende gemeenten verlenen subsidies bij de aanleg van een groen dak door de waterabsorberende werking van het dak. Dit vertraagt het proces van wegspoelend water tijdens zware regenbuien en ontlast het riool op piekmomenten.

Verschillende soorten groene daken

De groene daken zijn onder te verdelen in twee soorten: intensief en extensief. Tussen deze twee soorten in zitten verschillende gradaties:

Een intensief groen dak

Intensief groene daken zijn vergelijkbaar met tuinen op de begane grond (beter bekend als daktuin). Deze daken zijn ‘intensief’ begroeid met planten. Er kunnen allerlei verschillende planten en bomen groeien en dient meestal ter vervanging van een tuin op de begane grond.

Het is extra belangrijk om bij een instensief groen dak aandacht te besteden aan het gewicht dat de dakconstructie kan dragen. Het gewicht van bomen en andere grote planten kunnen behoorlijk druk uitoefenen op de constructie en de aanwezige dakisolatie.

Het aanleggen van een intensief groen dak kan zeer prijzig zijn en vergt veel onderhoud. Ook dien je een vergunning aan te vragen bij jouw gemeente en moet de draagkracht van de dakconstructie gecontroleerd worden door een specialist.

Een extensief groen dak

Bij extensieve daken wordt gedoeld op daken die met name begroeid zijn door klein groen. Op zulke daken zie je vooral mos, vetplantjes of kruidenplantjes. Een dak dat is begroeid met vetplantjes, wordt ook wel een sedumdak genoemd. In tegenstelling tot een intensief groen dak, is bij een extensief groen dak geen vergunning nodig en hoeft er geen controle van de dakconstructie gedaan te worden door een specialist. Vanzelfsprekend zijn de aanlegkosten van deze daken lager.

Voordelen van een groen dak

Het hebben van een groen dak heeft verschillende voordelen:

 • Het verhoogt de waarde van je woning
 • Het werkt geluidsisolerend
 • Het verlaagt de temperatuur, zowel in huis als de omgeving
 • Door de temperatuur verlagende werking verhoogt het rendement van eventuele zonnepanelen
 • Het absorbeert regenwater en zorgt daardoor voor een verminderde belasting op het riool bij veel regenval
 • Het zet CO2 om in zuurstof en is dus milieuvriendelijk
 • Het heeft een positief effect op de biodiversiteit. Het creëert namelijk extra leefruimte voor verschillende dieren en insecten.
 • Het vochtgehalte in de planten zorgt voor een brandwerende laag
 • Het biedt bescherming tegen weersinvloeden en verlengt de levensduur van je dak

Denk jij na over dakisolatie?

Dakisolatie is een belangrijk onderdeel om mee te nemen in je besluit als je je huis wil isoleren en verduurzamen. Wil jij je schuin dak of plat dak isoleren? Voor een hoge isolatiewaarde is het aan te raden om hulp in te schakelen van een isolatiedeskundige. Deze zorgt dat het dak geïsoleerd wordt met de beste isolatiematerialen. Goede dakisolatie gaat lang mee en kan uiteindelijk dus geld opleveren, mits het op de juiste manier is aangelegd. Ook bij bestaande bouw zijn er genoeg opties voor het vernieuwen of aanleggen van (matige) dakisolatie. Sommige vormen van dakisolatie zijn ook zelf te doen. Echter is het belangrijk om rekening te houden met verschillende zaken, zoals vochtige ruimtes.

Slim Duurzaam Wonen luistert graag naar jouw wensen en denkt mee over het verduurzamen van je huis. Middels onderstaand formulier kan je offertes aanvragen. 

Begin vandaag nog met het verduurzamen van je huis en vul hieronder het formulier in!

Kies vloerisolatie die jou het meest oplevert

Via de kruipruimte kan je het beste de vloer van je woning isoleren. Geen kruipruimte? Geen probleem. Lees hier hoe jij het beste jouw vloer kan isoleren.

Muurisolatie: de slimste investering die je nu kunt doen

Welke muurisolatie past het beste bij jouw woning? Lees hier hoeveel jij bespaar door muurisolatie tegen de tarieven van het energieplafond van 2023.

Je huis isoleren: begin vandaag nog

Het huis isoleren is de eerste stap om je woning te verduurzamen . Wat kosten de verschillende soorten isolatie en hoeveel bespaar ik hiermee?

Wij denken graag met je mee!

Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag. Zoek jij begeleiding bij het maken van de beste keuze voor het verduurzamen van je huis. Laat het ons weten. Zoek je energieadvies, offertes of praktische hulp bij jou project. Vul hier ons formulier in en we laten zo snel mogelijk weten wat we voor jou kunnen betekenen.

  Hybride warmtepomp: bespaar direct op gas

  Een hybride warmtepomp kan in de meeste woningen direct worden geplaatst. Lees hier of dat ook bij jou mogelijk is.

  Thuis energie besparen door grote en kleine aanpassingen

  Energie besparen kan op zoveel verschillende manieren. Gelukkig hoef je niet altijd je hele huis hiervoor te verbouwen. Lees hier wat je allemaal kunt doen.

  Gas besparen door deze 20 handige tips

  Je woning verwarmen is nog nooit zo duur geweest. Gelukkig kun je op veel manieren gas besparen. Hier 18 handige tips om de energierekening te verlagen.