Je buitengevel isoleren en stucen is slim en duurzaam

Direct naar

Mannen isoleren buitengevel van een huis met isolatieplaten

Met het isoleren van je buitengevel valt veel winst te behalen. Vaak wordt er voor deze optie gekozen als spouwmuurisolatie niet mogelijk is. Ook creëert gevelisolatie een erg hoge isolatiewaarde. Wil jij isoleren en je huis graag een nieuw uiterlijk geven? Je buitengevel isoleren en stucen is dan een uitstekende keuze voor jou.

Ben jij benieuwd of buitengevelisolatie geschikt is voor jouw huis? Wij leggen je hieronder meer uit over deze manier van isoleren en kijken naar hoe je jouw huis vervolgens kan afwerken met stucwerk.

Wanneer je buitenmuur isoleren?

Er zijn verschillende manieren van muurisolatie. Meestal wordt voor gevelisolatie gekozen op het moment dat er geen of een te smalle spouwmuur aanwezig is. Daarnaast is het mogelijk wel een spouwmuur aanwezig is, maar kan deze niet worden geïsoleerd door redenen als vocht of vervuiling.

Het is belangrijk om eerst de spouwmuren, indien deze aanwezig en geschikt hiervoor zijn, te isoleren voordat je begint met gevelisolatie. Hiermee creëer je een nog hogere isolatiewaarde wat uiteindelijk een gunstiger effect heeft op je stookkosten. Als het niet mogelijk is om een dikke isolatielaag aan te brengen doordat de spouwen erg smal zijn, kan de combinatie van deze twee isolatiemaatregelen een goede oplossing zijn. 

Hoe kun je je buitenmuur isoleren?

Op het moment dat spouwmuurisolatie geen optie is of je dit al hebt gedaan, kan je je buitenmuur vanaf de buitenkant isoleren. Bij buitenmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal aan de al bestaande gevel bevestigd. Later wordt hier een nieuwe buitenmuur tegenaan gezet. Het isoleren gebeurt op de volgende manier:

  1. Isolatieplaten

Als eerste worden er isolatieplaten op maat gemaakt en tegen de huidige gevel aangebracht. Maar let op! Het is niet mogelijk om zonder voorbereiding isolatieplaten meteen aan je muur te bevestigen. Zo mag de buitenmuur niet al beschadigd zijn door vochtproblemen en moet de muur waar de isolatieplaten aan worden bevestigd glad en schoon zijn. Indien er nog begroeiing of andere oneffenheden op de buitenmuur zitten zullen de platen niet goed hechten aan de muur. Dit heeft uiteindelijk een nadelig effect op de isolatiewaarde.

Hierna kunnen de platen tegen de buitenmuur worden geplaatst. Dit kan op verschillende manieren en met verschillende materialen. Welke verschillende materialen geschikt zijn gaan we later in dit artikel op in.

Belangrijk om rekening mee te houden is dat de de juiste kant van de isolatieplaat tegen de huidige buitenmuur gebracht wordt. Vaak is één zijde van de plaat voorzien van een dampwerende beschermingslaag. Deze laag moet tegen de binnenkant geplaatst worden.

  1. Draagstructuur

Tegen deze isolatieplaten wordt vaak een houten of metalen draagstructuur gemonteerd. De functie van deze draagstructuur is het creëren van een luchtspouw tussen de isolatieplaten en gevelbekleding. Deze spouw zorgt dat vocht weg kan en de materialen niet beschadigen door vochtproblemen. Op deze draagstructuur wordt vervolgens de gevelbekleding aangebracht.

  1. Gevelbekleding

In plaats van de buitengevel isoleren en stucen (pleisterwerk) kan je ook kiezen voor een andere afwerking. Er zijn verschillende soorten afwerking waar jij tussen kan kiezen. Denk hierbij aan steenstrips, een houten gevel of gevelplaten.

Waarom je buitengevel isoleren en stucen?

Je buitengevel isoleren en stucen is een veelgebruikte methode. Hieonder de redenen waarom je zou kiezen voor stucwerk als afwerking van gevel isolatie:

Isolatie

Zo zorgt stucwerk op zichzelf staand al voor een betere isolatiewaarde. Stucwerk isoleert niet zo goed als echte isolatiematerialen. Echter heeft stucwerk wel de hoogste isolatiewaarde in vergelijking met andere gevelbekleding materialen. Met stucen voorkom je namelijk gaten en kieren. Dit maakt dat door de buitenmuur stucen je het huis nog beter beschermd tegen de kou.

Daarnaast zorgt je buitengevel isoleren en stucen voor een waterdichte afwerking wat je huis en het isolatiemateriaal beter beschermd tegen vochtproblemen en slechte weersinvloeden.

Goedkoop

De buitengevel isoleren en stucen is een relatief goedkope vorm van afwerken. In plaats van je buitengevel isoleren en stucen kun je ook kiezen voor duurdere varianten als afwerken met houten gevelbekleding of steenstrips. Daarnaast is het snel aan te brengen en bespaar je dus op arbeidskosten. De precieze kosten bij het stucen van een buitenmuur hangen grotendeels van de specialist en de afwerking die je kiest af.

Een vakman stuct een muur van thermische isolatie.

Je huis ziet er weer als nieuw uit

Een buitengevel isoleren en stucen geeft daarnaast een neutraal en modern uiterlijk aan je woning. Vooral als de orginele gevel beschadigd is, of niet je stijl, kan stucwerk bijdragen aan een nieuwe moderne look. Zo kan je je huis weer mooi vinden. Daarnaast kan je waarde van je woning toenemen naarmate deze mooier en beter onderhouden is.

Geschikte isolatiematerialen voor buitengevelisolatie met stucwerk

Indien je kiest voor gevelisolatie en je jouw woning uiteindelijk wilt afwerken met stucwerk, zijn er verschillende soorten isolatiemateriaal die je kan gebruiken:

EPS

EPS parels zijn piepschuim bolletjes die voor 2% uit polystyreen en 98% uit lucht bestaan. Vaak wordt gedacht dat EPS korrels alleen gebruikt kunnen worden bij spouwmuurisolatie. Echter is EPS ook als platen te verkrijgen en heeft het gebruik van EPS veel voordelen. Zo is het isolatiemateriaal vochtbestendig en heeft een langdurig hoge isolatiewaarde. Ook is het brandbestendig en duurzaam omdat het lang meegaat. Daarnaast zijn EPS platen relatief dun. Hierdoor worden de buitenmuren niet veel dikker. Wij raden dan ook aan om bij gevelisolatie gebruik te maken van EPS.

XPS

XPS heeft overeenkomsten met EPS. Zo is het ook gemaakt van polystyreen. Echter is het productieproces anders waardoor de eigenschappen ook anders zijn. Waar EPS juist lucht en vocht beter doorlaat, is XPS hier beter weerbaar tegen. Dit betekent dat onder vochtige omstandigheden XPS minder snel aangetast wordt. Om die reden isoleert XPS ook beter dan EPS. Echter is dit isolatiemateriaal wel duurder dan EPS.

PIR of PUR

PIR en PUR isolatieplaten bestaan allebei uit de stof polyurethaan. Deze stof bestaat uit twee elementen, maar er zit verschil in de verhoudingen. De platen hebben veel dezelfde eigenschappen. Echter is PIR iets beter bestand tegen brand, is nog sterker en heeft een hogere isolatiewaarde. Daarom wordt PIR vaak de betere versie van PUR genoemd.

Steenwol

Steenwol is een minerale wol die wordt gemaakt van basalt en diabaas. Dit zijn gesteentes die gesmolten worden bij een temperatuur van 1400 ˚C. De gesmolten gesteentes worden bij het stollen geklopt tot draden en deze draden worden uiteindelijk verwerkt tot dekens. Het is goedkoop materiaal en daarnaast ook goed geschikt als geluidsisolatie.

Glaswol

Ook glaswol is een minerale wol. Dit materiaal bestaat uit gerecyclede glasscherven die worden aangevuld met zuiver zand. Glaswol bestaat in verschillende vormen, maar bij gevelisolatie wordt er vaak gebruik gemaakt van samengeperste dekens. Glaswol is relatief goedkoop, zeer brandbestendig en heeft een hogere isolatiewaarde dan steenwol.

Wil je aan de slag en je buitengevel isoleren en stucen? Er kunnen naast de eerder genoemde opties ook andere isolatiematerialen worden gebruikt. Neem contact met ons op voor een uitgebreider advies en meer informatie!

Een vakman isoleert de buitengevel van een woning

Afwerking: de buitenmuur stucen

De afwerking van je buitenmuur stucen kan op eindeloos veel manieren. Hieronder leggen we de drie meestgebruikte uit:

Raapwerk

Raapwerk is stucwerk waarbij een grove ondergrond glad wordt gemaakt. Als je de buitenmuur laat stucen heb je een cementgebonden raapwerk nodig; dit wordt met een dikke laag aangebracht (1 tot 4 centimeter). Op deze manier zijn je buitenmuren goed bestand tegen vocht. Vaak wordt raapwerk ook gebruikt om scheve en ruwe ondergronden te egaliseren en wordt het naderhand afgewerkt met sierpleister of verf.

Pleisterwerk

Pleisterwerk heeft ook als doel het glad maken van de muren. Eigenlijk is pleisterwerk hetzelfde als raapwerk, maar wordt er bij raapwerk gebruik gemaakt van een veel dikkere stuclaag. Ook met pleisterwerk kan je een gladde afwerking maken die de muur minder gevoelig maakt voor het intreden van water. Het glad stucwerk geeft je woning op deze manier een egale en rustige uitstraling.

Sierpleister

Nadat de buitenmuur voorzien is van glad stucwerk kan dit nog worden afgewerkt met sierpleister. Sierpleister is een verzamelnaam voor verschillende soorten pleisterwerk en zorgt voor een structuur op je buitenmuur. Het heeft als doel het verfraaien van de muren om zo een mooie afwerking te krijgen voor je woning. Daarnaast is het mogelijk om hier overheen nog een verflaag aan te brengen. Soms heeft sierpleister ook als doel de duurzaamheid van de afwerking te verhogen, zoals bij spachtelputz en rustiekputz. Dit zijn namelijk tijdloze en sterke sierpleisters die je door het hele huis kan gebruiken.

Nadelen van buitenmuur isoleren

Ondanks dat buitengevelisolatie vaak wordt toegepast, is het belangrijk om ook bewust te zijn van de eventuele nadelen die dit kan hebben.

Een van nadelen is het verdikken van de muur. Omdat er een extra laag tegen je gevel aan wordt geplaatst wordt je buitenmuur dikker. Bij een vrijstaand huis met een wijd omliggende tuin is dit vaak geen probleem, maar bij woningen in volgebouwde steden is dit een stuk lastiger. Hoeveel centimeter je buitenmuren opschuiven is afhankelijk van heel veel factoren, maar gemiddeld genomen kan je uitgaan van zo’n 15 tot 20 centimeter.

Door je buitenmuur isoleren verandert het uiterlijk van je woning. Dit is echter niet altijd toegestaan en kan, met name bij monumentale panden of 2-onder-1-kap woningen, voor problemen zorgen. Om deze reden heb je een vergunning nodig van de gemeenten. Vraag deze dus op tijd aan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Voordelen van gevelisolatie

Naast de verschillende nadelen van gevelisolatie, zijn er ook meerdere voordelen op te noemen. Deze manier van isoleren is het meest effectief, omdat je met gevelisolatie de hoogste isolatiewaarde creëert. Met deze werkwijze is er namelijk de mogelijkheid om het op de juiste wijze en met het beste isolatiemateriaal aan te brengen. Zo kan je kan bij gevelisolatie een dikkere isolatielaag laten aanbrengen dan bij spouwmuurisolatie. Daarom heeft deze vorm van muurisolatie vaak de hoogste isolatiewaarde.

Natuurlijk is het goed (lees: nog beter) voor de isolatiewaarde je spouwmuurisolatie kan combineren met gevelisolatie. 

Daarnaast krijgt, door het maken van een nieuwe buitengevel, je woning een modern of nieuw uiterlijk. Beschadigde of oude delen van je huis worden weggewerkt en vernieuwd wat uiteindelijk ook een positief effect heeft op de woningwaarde.

Op dit moment heb je bij het investeren in twee of meer isolatiemaatregelen (of andere verduurzamingen van je huis) recht op de ISDE. Deze subsidie heeft als doel om huiseigenaren hun woning te laten verduurzamen. Dit kan de kosten behoorlijk drukken, zonde om deze kans te laten liggen!

Zelf doen of laten isoleren?

De meeste mensen die hun buitengevel laten isoleren besteden dit uit aan een gespecialiseerd bedrijf. Ook je buitenmuur stucen is beter om uit te besteden als je hier geen ervaring mee hebt. Buitengevelisolatie levert een hoop comfort op waar je op lange termijn een hoop plezier van gaat hebben. Door voor een isolatiespecialist te kiezen weet je zeker dat het correct en snel wordt uitgevoerd. Ook kan je altijd terugvallen op garantie, mochten er later nog problemen ontstaan.

Bij Slim Duurzaam Wonen denken we graag mee over wat voor jou de beste manier is om je huis te isoleren. Twijfel je over wat voor jou het juiste isolatiemateriaal is of het type afwerking? Ook voor andere vragen over gevelisolatie kan je contact opnemen met ons. Wij denken graag met jou mee en geven passend advies.

Wij denken graag met je mee!

Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag. Zoek jij begeleiding bij het maken van de beste keuze voor het verduurzamen van je huis. Laat het ons weten. Zoek je energieadvies, offertes of praktische hulp bij jou project. Vul hier ons formulier in en we laten zo snel mogelijk weten wat we voor jou kunnen betekenen.

    Waarom triple glas nu de beste investering is

    Door de nu nog lage vraag naar triple glas is het relatief goedkoop in aanschaf. Het gaat lang mee en door de stijgende energieprijzen verdien je het snel terug.

    De regenton met plantenbak: duurzaam en trendy!

    Water besparen met deze 10 handige tips

    Tegenwoordig hebben de meeste woningen een slimme watermeter. Hiermee kun je gelijk zien of onze handige tips effect hebben op jouw watergebruik.