Slim en duurzaam verwarmen doe je zo

Direct naar

Duurzaam verwarmen met vloerverwarming en een modulaire thermostaat

Het gemiddelde energieverbruik van huishoudens in Nederland is opvallend hoog. Dat komt omdat veel woningen zijn gebouwd toen er nog veel en goedkoop gas was. Nu het aardgas op raakt en de gasprijzen stijgen is het wordt het steeds belangrijker dat we duurzaam verwarmen.

De beste manier is om het hele huis te verwarmen is met passief zonlicht of met een elektrische warmtepomp gecombineerd met goede isolatie. Helaas zijn veel oude huizen nauwelijks geïsoleerd en nog voorzien van een oude cv-ketel. Met de huidige energieprijzen kun je veel geld besparen door te investeren in de verwarming van je huis. In dit artikel bespreken we alles dat je moet weten over duurzame verwarming.

Soorten verwarming

Er zijn enorm veel verschillende energiebronnen die wij kunnen gebruiken om ons huis te verwarmen. In theorie zou je zelfs je huis kunnen opwarmen door heel lang in je handen te wrijven. De mechanische energie door wrijving geeft thermische energie af waarmee je je huis zou kunnen verwarmen. Maar er zijn ook zijn er er boeren in Nederland die hun woning verwarmen door de warmte te gebruiken van de warme melk van de koeien. Gelukkig zijn er makkelijkere manieren om ons huis te verwarmen. Daarnaast willen wij niet alleen een warm huis, maar ook warm water. Over het algemeen doen wij dit nu door middel van elektriciteit of gas. Hieronder bespreken we verschillende duurzame opties om je huis te verwarmen. 

Verwarmen met een warmtepomp

Steeds vaker wordt de cv ketel ingeruild of gecombineerd met een warmtepomp. Een hybride warmtepomp heeft een systeem waarbij, vaak in combinatie met vloerverwarming, de warmtepomp het water op een lage temperatuur verwarmt. Er zijn verschillende warmtepompsystemen die aangedreven door elektriciteit, warmte onttrekken uit de grond, de buitenlucht of het water. Een warmtepomp is zuinig omdat het rendement erg hoog ligt. Een hoog rendement betekent dat de woning met weinig energie kan worden verwarmd. Hiermee kun je duurzaam verwarmen en besparen op de energierekening.

Vloerverwarming

Duurzaam verwarmen met vloerverwarming maakt het leefklimaat in huis erg comfortabel. Met vloerverwarming heb je geen last meer van koude voeten en het is erg duurzaam omdat warme lucht naar boven stijgt. Bovendien heb je een betere luchtvochtigheid regulatie en luchtcirculatie.

Traditionele vloerverwarming

Deze manier is uitermate geschikt als hoofdverwarming. Hierbij lopen er veel buizen onder de vloer die verwarmd worden met warm water. Dit kan op lage temperatuur want als je de thermostaat instelt op 20 graden hoeft het water dat door de buizen loopt niet veel warmer te zijn dan dat. Met een slimme thermostaat en zoneregeling kun je de verwarming ook extreem efficiënt instellen.

Elektrische vloerverwarming met netten aangelegd

Elektrische vloerverwarming

Deze manier van duurzaam verwarmen wordt vaak gebruikt als bijverwarming voor in de badkamer of nieuw gecreëerde slaapkamer. Voor hoofdverwarming of in grote ruimtes als de woonkamer is deze manier niet energiezuinig genoeg. Een groot voordeel is dat het leggen van elektrische vloerverwarmingsmatten makkelijk is en de temperatuur met een eigen thermostaat ingesteld kan worden. 

Elektrische kachel

Een elektrische kachel als hoofdverwarming raden wij af, maar is wel geschikt als bijverwarming. Als je overdag in een kleine kamer werkt is het zonde om het hele huis te verwarmen. Lokaal verwarmen met een elektrische kachel of infrarood kachel is een goede manier van duurzaam verwarmen.

Elektrische CV Ketel

De huidige energieprijzen maken een cv ketel op aardgas nog altijd gunstiger dan een elektrische cv ketel. In sommige situaties is een elektrische cv ketel wel interessant. Deze cv ketel is namelijk uitermate veilig, nagenoeg onderhoudsvrij en heeft geen afvoer naar buiten nodig. Hierdoor is de elektrische cv ketel ook goedkoper om te installeren.

Je kunt water duurzaam verwarmen met een zonneboiler op het dak

Zonneboiler

Met een zonneboiler je jouw water duurzaam verwarmen door de zonne-energie. Je gasverbruik gaat hierdoor drastisch omlaag wat leidt tote een grote besparing op jouw energiekosten. Maar er bestaat ook zoiets als een zonneboiler combi. Hiermee verwarm je jouw huis en heb je warm water.

Convector radiator

Waar een traditionele radiator vaak veel plaats inneemt en veel water nodig heeft is de convector radiator compact en efficiënt. Hij warmt hierdoor snel op en door het hoge vermogen is het mogelijk met lage temperatuur te verwarmen. Ze zijn hierdoor zo’n 10% zuiniger dan de traditionele radiatoren.

Wandverwarming

Duurzaam verwarmen kan ook door leidingen in de muur te laten lopen. Vloerverwarming is misschien wel het meest bekende voorbeeld van duurzaam verwarmen, maar wandverwarming is ook mogelijk. Het grote voordeel van hiervan is dat de temperatuur van het water hoger mag zijn dan onder de vloer. Hierdoor kun je een ruimte sneller laten opwarmen met behoud van gezonde lucht en prettige warmte. Wandverwarming werkt erg goed als hoofdverwarming, maar ook als verwarming in de badkamer wordt het veel gebruikt. Helaas moet je wel oppassen met het plaatsen van kasten of het ophangen van schilderijen.

Plafondverwarming

Sinds een aantal jaar worden woningen en bedrijfsruimten ook verwarmd vanuit het plafond. Dit geeft een prettige stralingswarmte en geeft het gevoel van warme zonnestralen. Een groot voordeel van het plafond is dat iedere vierkante meter kan worden benut. De warmteverdeling is optimaal omdat er geen obstakels als een keuken of wc in de weg staan. Ook hier geldt dat er met lagere temperaturen kan worden verwarmt wat het een energiezuinig systeem maakt. Met plafondverwarming behoren airco’s ook tot verleden tijd omdat het een uitermate geschikt systeem is om te koelen tijdens de zomer. Als je van plan een nieuw plafond te plaatsen is deze vorm van duurzaam verwarmen zeker het overwegen waard.

Combinatie verwarming vloer en plafond

Je kunt ook kiezen voor een combinatie van verwarmingsbuizen in de vloer en het plafond. Hierdoor maak je optimaal gebruik van de stijgende warme luchten dalende koude lucht. Je kunt dan op nog lagere temperatuur verwarmen, waardoor een warmtepomp nog minder energie hoeft te kosten.

Slimme thermostaat

Heb je je huis goed geïsoleerd, maar weet je niet hoe laat je jouw thermostaat het best kan aanzetten? Een slimme thermostaat onthoudt de opwarmtijd en weet precies wanneer de verwarming aan moet als je jouw woning op 19 graden wilt hebben om 07:00 uur. Je kunt ook instellen welke ruimtes je ‘s ochtends gebruikt zodat de slaapkamer niet wordt opgewarmd als je opstaat. Op deze manier kun jij je woning duurzaam verwarmen.

Bespaartips voor de winter

Toch hoef je niet altijd ingrijpende maatregelen te nemen voor een besparing. Hieronder geven we tips om duurzaam te verwarmen door kleine veranderingen te maken in je leefstijl.

CV Ketel zuinig instellen

Als je cv ketel goed is afgesteld werkt hij zuiniger en gaat hij vaak langer mee. Tegenwoordig zijn de ketels erg complex en kun je deze het best laten instellen door een cv-monteur. Echter zijn er een aantal instellingen die je nu ook zelf kunt veranderen. Het scheelt veel energie als je de temperatuur van het leidingwater op 50 of 60 graden instelt. In een goed geïsoleerd huis kan deze temperatuur zelfs op 35 tot 50 graden. Let wel op dat dit niet geldt voor drinkwater. Dus bij een combiketel moet watertemperatuur minimaal 60 graden zijn om legionella te voorkomen.

Ventilatie in huis

Natuurlijke ventilatie in huis is belangrijk om te voorkomen dat de hoeveelheid CO2 en vocht in de lucht niet te hoog wordt. Met voldoende ventilatie in huis is het warmteverlies lager en de lucht in huis gezonder. Je verbruikt namelijk meer energie om water te verwarmen dan dat je verbruikt als je lucht verwarmt. Een hoge vochtigheidsgraad in je huis is dus slecht voor het milieu en de portemonnee.

Thermostaat ‘s nachts uit

Een andere tip is om de thermostaat ‘s nachts in te stellen op 15 graden. Zo zal er meer zuurstof om je heen zijn waardoor je beter zult slapen. Bovendien kun je op deze manier besparen op de energie die je anders zou verbruiken om je huis ‘s nachts warmer te houden. Dit advies geldt echter vaak niet voor huizen waarbij vloerverwarming aanwezig is.

Slimme radiatorknoppen

De temperatuur wordt niet in iedere kamer apart gemeten. Met een slimme radiatorknop kun je per kamer de temperatuur instellen. Ook kun je op bepaalde tijdstippen de verwarming aanzetten en op de rest van de dag uit. Een ander voordeel is dat je de slimme radiatorknop kunt bedienen met een app. Mocht je vergeten zijn de verwarming uit te draaien kan dit dus ook als je niet thuis bent.

Radiatorfolie

Zonder folie straalt veel warmte van de verwarming direct naar de muur. Door het plaatsen van radiatorfolie stopt dit onnodige warmteverlies. De radiatoren zullen zo meer warmte afgeven aan de ruimte, waardoor het verbruik hiervan lager zal zijn.

Radiatorventilator: sneller warm

Bij een airconditioning verwarming kan de temperatuur sneller worden verhoogd en gekoeld zonder veel meer energie te gebruiken. Dit komt omdat de warmte direct de lucht in wordt geblazen. Met een ventilator onder de bestaande radiator kun je ook duurzaam verwarmen. Dit zijn zogeheten radiatorventilatoren. Dat zijn kleine ventilatoren die worden gemonteerd onder de radiator. Deze zijn alleen van toepassing op radiatoren met dubbele of drievoudige platen. Naarmate de hitte toeneemt, worden de ventilatoren uitgeschakeld wat resulteert in een snellere verspreiding van warme lucht in de kamers. Dit helpt om warmteverlies te verminderen en hoeft de verwarming minder lang aan. Bij radiatoren met een ventilator is het verbruik zo’n 10% tot 15% lager.

Gordijnen dicht

Om tocht vanaf je ramen te voorkomen en dus warmte te verliezen, is het slim je gordijnen dicht te doen in de avond. Zorg wel dat ze niet voor de radiator hangen.

Volgende stappen

Door duurzaam verwarmen kun je dus veel energie besparen. Maar, van alle mogelijkheden blijft een warmtepomp de meest duurzame verwarming. Als je huis al goede isolatie heeft met vloerverwarming biedt een warmtepomp nog eens extra besparing. Hiermee verminder je het gebruik van aardgas en omdat een warmtepomp wel elektriciteit gebruikt kun je kijken naar manieren om zelf stroom op te wekken.

Subsidie

Je kunt net als op isolatie en zonnepanelen ook subsidie aanvragen voor een warmtepomp. De subsidie die je hiervoor krijgt ligt meestal rond de 20% tot 30%. Wij raden altijd aan dit zelf te regelen of door een derde partij te laten doen. Er zijn installateurs die dit voor je doen, maar dit kan leiden tot tegengestelde belangen.

Installateur

Duurzaam verwarmen komt vaak met technische installaties. De installatiewerkzaamheden van vloerverwarming en warmtepompen vraagt daarom om vakkennis en ervaring. Niet iedere installateur bezit deze kwaliteiten en daarom is het erg belangrijk om deze zorgvuldig te kiezen. Hierdoor kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Ben je benieuwd naar andere manieren om je woning te verduurzamen en direct te besparen? Kijk dan hieronder verder of neem contact met ons op.

Wij denken graag met je mee!

Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag. Zoek jij begeleiding bij het maken van de beste keuze voor het verduurzamen van je huis. Laat het ons weten. Zoek je energieadvies, offertes of praktische hulp bij jou project. Vul hier ons formulier in en we laten zo snel mogelijk weten wat we voor jou kunnen betekenen.

    De micro omvormer en haar 4 grote voordelen

    Door een micro omvormer hoef je geen extra electronica te installeren voor jouw zonnepanelen. Ook gaat het rendement van jouw zonnepanelen omhoog.

    Duurzame energie voor iedereen – een overzicht

    Welke vormen van duurzame energie zijn er eigenlijk? In dit overzicht laten we ook zien tot welke duurzame energiebronnen jij nu al toegang hebt.

    De 4 beste vormen van dakisolatie om veel geld te besparen

    Wist je dat je het dak van je huis ook kan isoleren doormiddel van een groen dak? Voor een dak begroeid met kleine plantjes heb je zelfs geen vergunning nodig! Lees hier meer over het isoleren van je dak.