Waarom triple glas nu de beste investering is

Direct naar

Installateur plaatst triple glas in een kiepraam van een kunststof kozijn

Triple glas (ook wel HR+++ of driedubbel glas genoemd) wint aan populariteit bij huiseigenaren die op zoek zijn naar betere isolatie. Ramen met driedubbel glas hebben een hogere isolatiewaarde dan dubbel glas en met de huidige energieprijzen verdien je de investering snel genoeg terug.

In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van triple glas en we vergelijken het ook met andere soorten vensterglas, zoals enkele of dubbele beglazing. Hiermee kun jij een weloverwogen beslissing maken over welk type glas het beste bij jouw huis en behoeften past.

Wat is triple glas?

De naam zegt het al, het is glas bestaande uit drie glasplaten. Tussen deze glasplaten zitten twee spouwen (open ruimtes) die gevuld worden met edelgas – zoals argon of krypton – voor een nog betere thermische bescherming. Dit maakt triple glas de optimale keuze om jouw huis in de wintermaanden warm te houden zonder de energierekening te belasten. Daarnaast zit er bij driedubbel glas aan de binnenzijde van de buitenste glazen een warmte-reflecterende coating. Deze onzichtbare coating helpt de warmte van zonlicht tegen te houden waardoor in de zomermaanden je huis minder snel opwarmt. Triple glas wordt populairder onder huiseigenaren, omdat het meer isolatie biedt dan dubbel glas, terwijl het er niet anders uitziet.

Triple glas met daarin duidelijk drie glasplaten en een dubbele spouw in een kunststof kozijn

Voor- en nadelen van triple glas

Voordat je triple glas aanschaft is het verstandig om op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen. Hieronder zetten wij ze voor je op een rijtje:

Voordelen van triple glas

1. Hoge isolatiewaarde

Triple glas heeft een uitstekende isolatiewaarde. Het houdt buitenlucht tegen, waardoor je huis warm blijft in de winter en koel in de zomer. Op deze manier zal je energierekening lager blijven. Triple glas is daarom de ideale keuze voor degenen die hun energierekening willen verlagen en het milieu minder willen belasten.

2. Geluidsdempende werking

Ramen met triple glas kunnen meer geluid van buitenaf tegenhouden en hierdoor ontstaat een stillere leefruimte. Ramen met driedubbel glas zijn dikker en zwaarder dan ramen met dubbel of enkel glas en helpen het geluid van bijvoorbeeld verkeer te verminderen. Daarom zijn ramen met driedubbele beglazing een ideale keuze voor wie in een drukke stad of in de buurt van een lawaaierige weg woont.

3. Meer wooncomfort

Triple glas kan door zijn isolerende werking helpen het temperatuur beter te regelen waardoor een comfortabelere leefomgeving ontstaat, zowel in de zomer als in de winter. Daarnaast heb je minder last van tocht in ruimtes. 

4. Hoger energielabel

Het installeren van ramen met triple glas kan een positief effect hebben op het energielabel van jouw woning. Met triple glas krijg je betere isolatie waardoor jouw huis energiezuiniger wordt.

Nadelen van triple glas

1. Zwaardere ramen

Triple glas is per vierkante meter ongeveer 10 kg zwaarder dan dubbel of HR++ glas wat te zwaar kan zijn voor bestaande kozijnen en funderingen. Daarom kan het nodig zijn om stevige scharnieren te plaatsen voordat je het triple glas in de kozijnen plaatst. Het kan soms voorkomen dat de fundering versterkt moet worden vanwege het extra gewicht dat triple glas aan het huis geeft.

2. Dikkere ramen

Wil je jouw dubbele beglazing vervangen door driedubbel glas? Denk aan de ruimte in je raamsponningen (de plaats waarin het glas wordt geplaatst): als er niet genoeg ruimte is, kan het nodig zijn de kozijnen aan te passen of te vervangen. De totale dikte van het triple glas varieert van 28mm tot 40mm breed.

3. Hoger prijskaartje

Triple glas is prijziger dan andere soorten beglazingen en is daarom misschien niet voor iedereen de meest voor de hand liggende optie. Triple glas vereist daarnaast ook professionele installatie, wat de kosten nog hoger maakt. Echter betaalt de investering zich vanzelf terug door wat je bespaard op je energierekening en de stijging van de woningwaarde.

4. Minder lichtinval

De extra lagen glas kunnen de hoeveelheid natuurlijk licht die je huis binnenkomt verminderen. Ramen met triple glas worden daarom niet aanbevolen voor huizen met weinig zonlicht. Gelukkig bestaan er verschillende aanbieders die ramen hebben ontwikkelt waarbij triple glas ramen een hoge lichttransmissie hebben (tot 75%) en er dus voldoende zonlicht binnenkomt voor huizen met minder zonlicht. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om juist voor zonwerend triple glas te kiezen; in de zomer zal het zonwerend glas een verkoelende werking hebben.

Enkel, dubbel en HR++ glas

Enkel glas

Vroeger hadden huizen enkel glas en was de isolatiewaarde van woningen erg slecht. Enkel glas wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt als binnenbeglazing of in gebouwen waarbij de isolatiewaarde minder van belang is zoals schuren. Enkel glas mist de isolerende eigenschappen om warmte buiten of binnen te houden is daarom een minder energie-efficiënte optie dan andere beglazingen. Je herkent enkel glas makkelijk, omdat dit simpelweg uit een enkele glasplaat bestaat. Tegenwoordig is in Nederland bij de meeste woningen het enkel glas vervangen door (minstens) dubbel glas.

Dubbel glas

Dubbele beglazing is een systeem met twee ruiten die op afstand van elkaar luchtdicht op elkaar aansluiten. Hierdoor ontstaat een isolatieruimte tussen de ruiten (de spouw). Dit werkt als thermische isolatie en geluidsisolatie en kan in ramen of glazen deuren worden geplaatst. Bovendien biedt dubbele beglazing ook veiligheids- en zonregulerende voordelen voor je woning. Dubbel glas is te herkennen aan de aluminiumstrip die zit tussen de twee glasplaten.

HR++ glas

Ook HR++ (high performance) glas is een populaire keuze als het gaat om het verhogen van de isolatiewaarde. Het bestaat uit twee glasplaten gevuld met argongas. Het resultaat is een betere isolatie, waardoor de doorlating van geluid, warmte en koude lucht nog beter wordt beperkt dan bij gewoon dubbel glas. Vaak wordt enkel of dubbel glas dan ook vervangen door HR++ glas. Twijfel jij of je HR++ glas hebt? Dit kan je (meestal) te herkennen door op de aluminiumstrip tussen de glasplaten te kijken. Bij HR++ glas staat er ‘HR++’ op deze strip.

Wat is beter HR++ of triple glas?

Het antwoord op deze vraag hangt af van jouw individuele behoeften en voorkeuren. Triple glas isoleert uitstekend, dempt omgevingsgeluid en verhoogt het wooncomfort. Helaas komt dit met een hoger prijskaartje en zijn niet alle kozijnen geschikt voor triple glas omdat dit dikker en zwaarder is dan dubbel glas.

HR++ ramen zijn goedkoper en bieden goede isolatie, waardoor ze een voordelige optie zijn voor wie zijn energierekening wil verlagen en zijn woning verduurzamen. Het bestaat slechts uit twee glasplaten en vereist meestal geen vervanging van de kozijnen. Omdat het ook een goede isolatiewaarde heeft, maar tegen een lagere prijs, wordt er vaak gekozen voor deze optie.

Heb je momenteel dubbel of enkel glas in jouw ramen? Dan zijn jouw kozijnen misschien niet ontworpen voor triple glas. Als je van plan bent om jouw ramen met enkel of dubbel glas te vervangen door driedubbel glas, laat dan een kozijn plaatsen dat het extra gewicht kan dragen. Tegenwoordig zijn de meeste nieuwbouwwoningen daar al op berekend. 

Jonge moeder zit bij het raam en kijkt samen met haar prachtige dochter uit het raam van triple glas

Subsidie is mogelijk

De overheid geeft subsidie aan huiseigenaren die willen verduurzamen, dit wordt ook wel de investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) genoemd. Per m2 triple glas kun je €150,- subsidie terugkrijgen als je minimaal twee verschillende isolerende en/of energiebesparende maatregelen neemt en kiest voor een kozijn met de juiste U-waarde. Hoe lager het getal, hoe beter je huis geïsoleerd is. Drievoudig glas is ongelooflijk effectief, met een U-waarde van 0,5 tot 0,9. 

Tips voor de juiste installatie van ramen met triple glas

Tip 1. Kies het juiste materiaal

Triple glas is te plaatsen in kozijnen van verschillende materialen zoals hout, kunststof of aluminium. Kies het materiaal dat het beste past bij het uiterlijk van je huis.

Tip 2. Zorg ervoor dat de ramen goed zijn afgedicht

Ramen met triple glas moeten aan alle randen en hoeken goed zijn afgedicht met een kit, zodat er geen lucht doorheen kan. Zorg ervoor dat de ramen correct worden geïnstalleerd. 

Tip 3. Regelmatig onderhoud

Ramen met driedubbel glas vereisen regelmatig onderhoud om ze in optimale conditie te houden. Maak de ramen regelmatig schoon, controleer op eventuele schade en vervang op tijd versleten of gebroken onderdelen.

Zelf installeren of laten doen?

Triple glas is een uitstekende keuze voor wie de isolatie van zijn woning wil verbeteren. Ramen met triple glas zijn een ideale keuze voor huiseigenaren die hun huis willen verduurzamen. Je huis blijft langer warm waardoor je minder gebruik maakt van (fossiele) brandstoffen. Dit is weer goed voor het milieu en je portemonnee.

Het vervangen van je ramen in huis is een flinke klus waarbij er veel specifieke kennis en materialen nodig zijn. Wanneer je overweegt om triple glas te nemen bestaat de kans dat er nieuwe kozijnen geplaatst moeten worden. Wij raden aan om dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten uitvoeren. Dan ben je ervan verzekerd dat het snel en op de juiste wijze wordt geïnstalleerd. Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste aannemer.

Twijfel jij of triple glas de beste keuze is voor jouw woning? Slim Duurzaam Wonen geeft je graag passend advies. Neem ook voor andere vragen over het verduurzamen van je huis contact met ons op.

Wij denken graag met je mee!

Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag. Zoek jij begeleiding bij het maken van de beste keuze voor het verduurzamen van je huis. Laat het ons weten. Zoek je energieadvies, offertes of praktische hulp bij jou project. Vul hier ons formulier in en we laten zo snel mogelijk weten wat we voor jou kunnen betekenen.

  Optimaal comfort en energie besparen met dakisolatie buitenzijde

  Dakisolatie buitenzijde is vaak lastiger dan aan de binnenzijde. Toch verdienen de extra kosten zich op termijn gemakkelijk terug.

  Je huis isoleren: begin vandaag nog

  Het huis isoleren is de eerste stap om je woning te verduurzamen . Wat kosten de verschillende soorten isolatie en hoeveel bespaar ik hiermee?

  De 4 beste vormen van dakisolatie om veel geld te besparen

  Wist je dat je het dak van je huis ook kan isoleren doormiddel van een groen dak? Voor een dak begroeid met kleine plantjes heb je zelfs geen vergunning nodig! Lees hier meer over het isoleren van je dak.