Een warmtepomp voor een betere toekomst

Direct naar

Man controleert of de warmtepomp goed functioneert

Overweeg jij om van het gas af te gaan? Een warmtepomp is dan de oplossing. Dan gebruik je alleen nog stroom als energiebron. Duurzaam verwarmen kan dan als je jouw energievraag zelf kan opwekken. Een mogelijkheid om dit te kunnen is door te verwarmen met de elektrische warmtepomp in combinatie met zonnepanelen.

Deze installatie is helaas iets complexer dan de traditionele cv ketel en dit kan de beslissing om over te stappen moeilijk maken. Er komt heel wat bij kijken, maar wij hebben de belangrijkste informatie over warmtepompen hier op een rijtje gezet. Ontdek welke warmtepomp jij het best kunt nemen.

Wat zijn de voor en nadelen van een warmtepomp?

Voordat je een warmtepomp kiest is het belangrijk om eerst de voor en nadelen tegen elkaar op te wegen. Omdat deze manier van duurzaam verwarmen relatief nieuw is zijn de voor en nadelen niet bij iedereen bekend. Hieronder zetten wij de voornaamste voordelen en nadelen tegen elkaar af.

Warmtepomp voordelen

Zoals hierboven beschreven hebben de verschillende typen warmptepompen andere voordelen. Toch hebben de meeste huishoudens in Nederland steeds een hr ketel. Hieronder hebben we de voordelen ten opzichte van een hr ketel op een rijtje gezet.

Geen gasverbruik

Gemiddeld genomen verbruikt een huishouden zo’n 1000 kuub gas per jaar door de verwarming en warm water. Een warmtepomp warmt je huis op door stroom in plaats van gas. In combinatie met zonnepanelen kun je met de huidige gasprijzen wel 3500 euro per jaar besparen.

Minder CO2 uitstoot

De gemiddelde gas gestookte cv ketel in Nederland stoot per jaar bijna 2.000 kg CO2 uit. Om je een idee te geven hoeveel dit is; een gemiddeld Congolees stoot 40 kg CO2 uit in een heel jaar. 500 Congolezen stoten dus evenveel uit als één cv ketel in Nederland. Wij durven daarom wel te stellen dat als wij onze voetprint drastisch willen verlagen, de cv ketel vervangen moet worden.

Koelen met een warmtepomp

Een ander groot voordeel van een warmtepomp is dat deze ook kan koelen. Dit hangt wel af van de installatie die je kiest. Het kan door koud water te laten stromen door de vloerverwarming, maar ook door warmte te onttrekken en naar buiten af te voeren. Deze manier van koelen verbruikt in de meeste gevallen minder elektriciteit dan een airco, die je dan ook niet meer nodig hebt.

Hoger zelfverbruik

Als je al vloerverwarming en zonnepanelen hebt is de warmtepomp echt een no-brainer. Nu de salderingsregeling langzaam aan het afbouwen is kun je het best jouw eigen opgewekte stroom gebruiken. Door met een volledig elektrisch systeem te gaan verwarmen kun je de energie van de zon optimaal benutten.

Subsidie mogelijk

Is je cv ketel aan vervanging toe? Doordat je nu ook subsidie krijgt op een warmtepomp is dit een mooi moment om over te stappen. Maar door de hogere rendementen is het ook zeer interessant om een warmtepomp te nemen. Als je niet de volledige overstap wil maken naar een warmtepomp is een hybride warmtepomp een goede optie.

Warmtepomp werkt efficiënter

Een warmtepomp gebruikt stroom en lang hebben wij gedacht dat een gas gestookte cv ketel het efficiëntst is om water te verwarmen. Met de temperaturen die wij in Nederland kennen geldt dat niet voor warmtepompen. De COP van een warmtepomp, de coefficient of performance, is vele malen hoger dan die van een cv. Je kan van minder energie meer warmte maken. Hierdoor verbruik je dus zelfs minder stroom dan gas om je woning te verwarmen.

Warmtepomp nadelen

Toch zijn er ook nadelen die niet onbenoemd mogen blijven. Een hr ketel kan in sommige gevallen namelijk ook interessant zijn, hieronder een overzicht van de nadelen.

Grote investering

Een simpele hr ketel heb je voor minder dan 1.500 euro al hangen. Voor een warmtepomp, inclusief installatie, ben je al snel € 10.000 kwijt. Door de subsidie gaat hier al snel € 2.000 vanaf, maar ook dan is dit een behoorlijke investering. Je hebt dit geld niet meteen terugverdiend, maar zal met de huidige energieprijzen twee winters duren.

Andere radiatoren vereist

Een warmtepomp werkt het efficiëntst met lage temperatuur verwarming. Afhankelijk van jouw bestaande radiatoren kan het zijn dat je die moet vervangen voor lage temperatuur radiatoren. Vaak zijn de gewone radiatoren goed genoeg, maar het kan geen kwaad dit nog even bij de installateur na te vragen.

Geluid warmtepomp

De buitenunit van de warmtepomp maakt een stuk meer geluid dan de moderne cv ketel. Tegenwoordig is de techniek zover dat de installateur standaard een stille buitenunit plaatst. Hebben je buren toch nog steeds last van het geluid? Dan zijn er geluiddempende kasten die het geluid vrijwel helemaal dempen.

Zwaardere elektriciteitsaansluiting

Het benodigde vermogen voor een warmtepomp ligt vaak vele malen hoger dan de gemiddelde apparatuur die je thuis gebruikt. Dit vraag extra stroom en daarom heb je soms een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig.

Zo werkt een warmtepomp

Welke warmtepompen zijn er?

Er ontstaat vaak verwarring over wat een warmtepomp nou daadwerkelijk doet. Dit komt voor een groot deel door de grote verschillen in de techniek van de verschillende types. We leggen daarom eerst uit welke verschillende warmtepompen het meest gebruikelijk zijn.

Lucht-lucht warmtepomp

Deze elektrische warmtepomp zet koude lucht van buiten om in warme lucht voor binnen. Dit wordt de lucht-lucht warmtepomp genoemd. De buitenunit zuigt als het ware de warmte uit de buitenlucht aan en stuurt die naar de binnenunit. De binnenunit blaast deze warme lucht op haar beurt weer de woning in.

In principe is dit hetzelfde als een airco. Het grote nadeel van deze installatie is dat de warme lucht vaak minder comfortabel is dan verwarming via radiatoren of vloerverwarming. Toch is de lucht-lucht warmtepomp een erg goede optie als je nog geen verwarming hebt of elektrisch verwarmt. 

Het grote voordeel is dat de aanschaf en installatie veel lager is dan de andere soorten warmtepompen. Afhankelijk van het vermogen van de installatie kun je aan de lucht-lucht warmtepomp (inclusief installatie) slechts 3.000 euro kwijt zijn.

Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de lucht en verwarmt hier water mee. Dit systeem bestaat uit een buitenunit, een koudemiddelleiding en een binnenunit. De buitenunit onttrekt de warmtedeeltjes uit de buitenlucht en via de koudemiddelleiding worden deze omgezet naar energie om je huis van warm water te voorzien. Dit wordt binnen dan weer omgezet in cv water en warm water.

De meeste huizen in Nederland zijn gebouwd met het idee dat er een hr ketel hangt. Het lucht-water systeem kan de ketel vaak 1 op 1 vervangen en is daarom erg populair in Nederland. Bovendien is dit systeem erg efficiënt en verdien je de hogere aanschafkosten erg snel terug. Voor een lucht-water warmtepomp betaal je al snel minimaal € 10.000 inclusief installatie.

Water-water warmtepomp

Bij deze installatie worden de warmtedeeltjes uit het water gehaald. Hiervoor worden er grondboringen gedaan tot soms wel een diepte van 100 meter. Het grondwater wordt dan omhoog gepompt en nadat de warmtedeeltjes zijn onttrokken weer terug de grond in gepompt.

Het lastige van deze installatie is dat er dus een enorm diep gat moet worden geboord. Dit maakt de installatie hiervan dan ook erg kostbaar. De kosten van deze warmtepompen inclusief installatie liggen vaak tussen € 15.000 en € 25.000. Toch wordt dit systeem gezien als de beste keuze. Hij gaat namelijk erg lang mee en verdient zich dubbel en dwars terug.

Dit is een geothermische warmtepomp of terwijl een grond warmtepomp

Geothermische warmtepomp

De geothermische warmtepomp doet in principe hetzelfde als het water-water systeem. Er wordt vaak een onderscheid gemaakt vanwege de diepte van de grondboringen. Hierdoor kan de prijs enorm verschillen, de techniek werkt echter hetzelfde.

Monoblock warmtepomp

Als je niet veel ruimte hebt dan is de monoblock warmtepomp een goed alternatief om je woning duurzaam te verwarmen. Zoals de term al zegt bestaat hier de volledige warmtepomp uit slechts één unit. Je kunt kiezen of je deze binnen of buiten plaatst.

Met dit systeem kun je ook kiezen uit een lucht-lucht, lucht-water, of water-water installatie. Ook zijn de geavanceerdere warmtepompen duurder dan de simpelere lucht-lucht warmtepomp.

Wat kost een warmtepomp inclusief installatie?

Voordat je een warmtepomp aanschaft is het belangrijk een goed overzicht te hebben van wat de verschillende typen kosten. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de kosten per systeem. Een hybride warmtepomp is berekend inclusief aanschaf nieuwe cv-ketel. In het geval de cv ketel nog niet aan vervanging toe is dan kost een hybride systeem maar € 12.000.

Soort warmtepompKostenSubsidieNetto kosten
Lucht-water warmtepomp€ 12.000€ 3.000€ 9.000
Geothermische warmtepomp€ 25.000€ 5.000€ 20.000
Hybride warmtepomp€ 14.000€ 3.000€ 11.000
Bij deze berekening zijn we uitgegaan van een goed bereikbare rijtjeswoning.

Is een warmtepomp rendabel?

De besparing zijn natuurlijk afhankelijk van een hoop factoren en zal voor iedere woning en huishouden anders zijn. Wij hebben op basis van de informatie van NIBE en Milieucentraal een berekening gedaan. Met het prijsplafond per 1 januari 2023 is het rendement voor warmtepompen er niet op vooruit gegaan. Dit komt vooral omdat het prijsplafond vervalt bij een verbruik boven de 2900 KwH stroom. Een gemiddeld huishouden zit hier bij normaal stroomverbruik al bijna aan. Met een warmtepomp zul je hier al snel boven komen en hierdoor wordt een warmtepomp een stuk minder interessant voor de gemiddelde huishoudens.

Voor goed geïsoleerde vrijstaande woningen is een warmtepomp nog wel erg interessant, omdat je dan toch ver boven het plafond van 1200 kuub gas per jaar komt. In het geval dat je zonnepanelen hebt en nauwelijks afhankelijk bent van de energieleverancier, is een warmtepomp ook erg rendabel.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een erg populair systeem is de hybride warmtepomp. Dit is een hybride systeem omdat het een combinatie is van een cv ketel en een warmtepomp. Vaak gaat het hier om een lucht-water warmtepomp die als het erg koud buiten is minder efficiënt is als een traditionele ketel. Tijdens koude periodes verwarmt daarom de ketel.

Bij de minder goed geïsoleerde huizen raden wij altijd een hybride systeem aan. Op deze manier kun je bij -10 graden ook nog efficiënt verwarmen. Bij een hogere temperatuur dan -10 graden zal de warmtepomp het overnemen en besparend werken op de energierekening. Het verbruik van een hybride warmtepomp is vele malen lager dan van alleen een warmtepomp of de huidige cv ketel.

Hybride warmtepomp verplicht 2026

Een ander sterk argument om over te stappen op de hybride warmtepomp is dat die verplicht is vanaf 2026. Hybride warmtepompen moeten vanaf dan de standaard zijn bij vervanging van de huidige cv ketel die alleen gas verbruikt. Met de subsidieregelingen die er nu nog gelden is het daarom verstandig om nu al over te stappen.

Door deze regel zal Nederland steeds minder gas nodig hebben. Groene stroom wordt door de overheid gestimuleerd en je kunt daarom beter eerder dan later een warmtepomp kopen.

Wanneer toch gaan voor een all electric warmtepomp?

Als je dan toch zo een grote investering gaat doen dan ga je natuurlijk het liefst voor een volledig elektrische warmtepomp. Deze all electric warmtepompen zijn mogelijk als jouw woning aan de volgende eisen voldoet:

Goede isolatie

Een all electric warmtepomp is alleen geschikt als jouw huis erg goed geïsoleerd is. Jouw huis moet op dit moment al minimaal energielabel A hebben. Ga dus eerst je huis isoleren voordat je een warmtepomp overweegt.

Kierdicht en mechanisch ventilatiesysteem

Er mag in de woning niet veel warmteverlies zijn door kieren en gaten in de kozijnen. Ook is het belangrijk dat er een goed ventilatiesysteem aanwezig in de woning is.

Lage temperatuur verwarming

Vloerverwarming of een ander vorm van lage temperatuur verwarming is nodig voor je kunt overstappen naar een all electric systeem.

Voldoende ruimte

Een vrijstaande woning is zeker geschikt want je moet wel voldoende ruimte hebben om een all electric warmtepomp te kunnen plaatsen. Een elektrische warmtepomp neemt namelijk een stuk meer ruimte in dan een hr ketel.

Subsidie warmtepomp

De warmtepomp valt ook onder de InvesteringsSubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). Sinds 1 januari 2022 is de subsidie voor warmtepompen ook verhoogd van 20% naar 30%. Om aanspraak te maken op deze subsidie moet je twee verduurzamende maatregelen nemen. Je kunt hierbij denken aan isolatie, dubbel glas of zonnepanelen. Zonne-energie is met name erg interessant, gezien je met een volledig elektrische warmtepomp meer elektriciteit gebruikt dan voorheen.

Welke warmtepomp heb ik nodig?

Het is erg lastig te zeggen welke systeem het beste past bij jouw woning en wensen. De hoge aanschafkosten maken het een erg lastige beslissing. Het is daarom belangrijk dat je je goed laat informeren over wat de meest geschikte warmtepomp voor jou is.

Een all electric systeem is ideaal, maar als jouw woning niet goed geïsoleerd is is dit niet altijd de beste keuze. Neem contact met ons op voor Slim Duurzaam Wonen advies en of een all electric warmtepomp de beste keuze voor jou is.

Ben je benieuwd naar andere manieren om je woning te verduurzamen en direct te besparen? Kijk dan hieronder verder.

Wij denken graag met je mee!

Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag. Zoek jij begeleiding bij het maken van de beste keuze voor het verduurzamen van je huis. Laat het ons weten. Zoek je energieadvies, offertes of praktische hulp bij jou project. Vul hier ons formulier in en we laten zo snel mogelijk weten wat we voor jou kunnen betekenen.

    Kruipruimte isoleren: snel en efficiënt je huis verduurzamen!

    De kruipruimte isoleren is niet alleen gemakkelijk, maar vergt ook weinig onderhoud. Het is een ideale oplossing om je huis snel en effectief te verduurzamen.

    De regenton met plantenbak: duurzaam en trendy!

    Duurzame energie voor iedereen – een overzicht

    Welke vormen van duurzame energie zijn er eigenlijk? In dit overzicht laten we ook zien tot welke duurzame energiebronnen jij nu al toegang hebt.