Optimaal comfort en energie besparen met dakisolatie buitenzijde

Direct naar

Uitvoering van dakisolatie buitenzijde op een bestaand dak met stijgers en een lift

Een goed geïsoleerd dak is essentieel om je huis comfortabel en energiezuinig te maken. Niet alleen vermindert het goed isoleren van je dak verwarmings- en koelingskosten, maar het helpt ook vochtproblemen te voorkomen, beschermt tegen extreme temperaturen en zorgt zelfs voor geluidsisolatie.

Dakisolatie buitenzijde is de beste manier om ervoor te zorgen dat je al deze voordelen uit je isolatiesysteem haalt. In dit artikel bespreken we waarom dakisolatie aan de buitenzijde zo belangrijk is, welke materialen het beste zijn voor dakisolatie buitenzijde en de voordelen van een goed geïsoleerd dak. Als je op zoek bent naar maximaal comfort in je huis en tegelijkertijd geld wilt besparen op je energierekening – lees dan verder!

Het belang van dakisolatie

Het dak is een belangrijk onderdeel om mee te nemen wanneer je je huis wil verduurzamen door middel van isoleren; een ongeïsoleerd dak is namelijk de grootste verliespost van warmte in huis. Dit komt omdat warme lucht stijgt. Het niet isoleren van dit gebied kan grote gevolgen hebben, waaronder dure stookkosten. Daarom raden wij je sterk aan om waar mogelijk met het dak te beginnen – en altijd de Rc-waarden (Rc staat voor resistance construction) te controleren. Streef ernaar dat de Rc-waarde ervan 1,5 keer groter is dan die van de gevel.

Hellend dak isoleren van buitenaf

Vaak wordt er pas gekozen voor dakisolatie buitenzijde wanneer er groot renovatiewerk moet worden verricht bij een huis. Bij deze methode dient namelijk de dakbedekking te worden verwijderd. Wanneer de bedekking is verwijderd wordt het isolatiemateriaal bevestigd. Er zijn verschillende materialen die hiervoor geschikt zijn, zoals glas- of steenwol. Zodra het isolatiemateriaal is gelegd kan vervolgens de oude (of nieuwe) dakbedekking terug worden geplaatst.

De beste materialen

Bij het isoleren van een schuin dak van buitenaf worden isolatieplaten aangebracht op het bestaande dakbeschot. Dit gebeurt door isolatieplaten van EPS (piepschuim), PUR en PIR te snijden en aan te brengen tussen de spanten. Deze kunnen worden gekocht op rollen of in voorgesneden panelen, afhankelijk van jouw wensen. De dikte van de isolatieplaten kan variëren. In het algemeen wordt dikkere isolatie aanbevolen voor koudere klimaten.

Er zijn isolatieplaten verkrijgbaar die bestaan uit EPS (piepschuim), PUR en PIR. PUR en PIR materialen zijn duurder, maar bieden een betere isolatie dan EPS en hebben een dichtere structuur die ruimte bespaart. PUR schuim wordt vaak beschouwd als het meest effectieve materiaal. PUR schuim is een opgespoten materiaal dat snel uitzet en verhardt en een luchtdichte afsluiting vormt tegen je dak. Het is ook bestand tegen vocht, ongedierte en andere omgevingsfactoren, waardoor het een van de beste opties is voor buitenisolatie. Het nadeel is dat dit materiaal niet hetzelfde niveau van geluidsisolatie biedt als glaswol of steenwol – die voornamelijk worden gebruikt voor het isoleren van daken van binnenuit.

Plat dak isoleren van buitenaf

Er zijn verschillende manieren om een plat dak te isoleren. Platte daken via de buitenzijde isoleren kan op twee verschillende manieren:

Warm plat dak

Het warm plat dak is een ideale isolatieoplossing. Niet alleen biedt het de perfecte beschermlaag tussen je constructie en temperatuurschommelingen. Je isoleert isoleert van bovenaf, zodat je niet in spleten of moeilijk bereikbare plaatsen van je dakbedekking hoeft te installeren. Het resultaat is een energiebesparend dak die jarenlang bestand is tegen extreme klimaten en weersomstandigheden.

PUR-, PIR-, EPS- en XPS-platen zijn veel gebruikte materialen. Om de dakconstructie te beschermen tegen vocht wordt er dampremmende folie langs onder aangebracht. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht van binnenuit het huis binnenkomt.

Dakisolatie buitenzijde uitgevoerd door een man in de zon met behulp van dakisolatie platen

Omgekeerd plat dak

Een omgekeerd plat dak is een andere manier om je plat dak te isoleren. Bij deze manier wordt isolatiemateriaal bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst. Deze stijl biedt een laag van waterdichte bescherming, maar heeft niet zo’n hoge isolatiewaarde als een warm plat dak. Daarom komt deze vorm van dakisolatie alleen nog voor bij oudere woningen en gebouwen.

Dakisolatie buitenzijde of dakisolatie binnenzijde?

Voordelen dakisolatie buitenzijde

Als je de isolatiewaarde van je dak wil verbeteren en tegelijkertijd de binnenruimte wil behouden zoals die nu is, kun je overwegen om langs de buitenkant te isoleren. Hieronder bespreken we vier voordelen ten opzicht van dakisolatie aan de binnenzijde:

Goede bescherming

Dakisolatie buitenzijde vermindert koudebruggen en vochtproblemen. Daarnaast beschermt het tegen vorstschade en andere potentiële problemen aan de constructie, veroorzaakt door temperatuurschommelingen. De toegevoegde isolatie helpt om je dak langer in betere conditie te houden, waardoor dakreparaties of -vervangingen minder nodig zijn. 

Geen ruimteverlies

In tegenstelling tot isolatie aan de binnenzijde hoef je je zolder niet aan te passen en riskeer je niet ruimte in je huis te verliezen aan het isolatiemateriaal langs de binnenkant. 

Geen rommel in huis

Het aanbrengen van dakisolatie aan de buitenkant van je woning kan snel en efficiënt gebeuren. In plaats van een lange tijd te moeten leven in een onbewoonbare ruimte/zolder terwijl je van binnenuit isoleert, zorgt de dakisolatie buitenzijde voor een snelle oplossing zonder verstoring van je dagelijks leven!

Beste isolatiewaarde

Dakisolatie buitenzijde laten aanbrengen levert uiteindelijk de hoogste isolatiewaarde op. Op deze manier verbruik je dus minder gas en bespaar je geld op je energierekening. Hoe meer isolatiemaatregelen je in huis neemt, hoe duurzamer je woning. Naast dakisolatie buitenzijde zijn er nog andere opties om je huis beter te beschermen tegen de kou, bijvoorbeeld door middel van muurisolatie of vloerisolatie.

Dakisolatie buitenzijde wordt om bovenstaande redenen meestal beschouwd als een efficiëntere en effectievere manier om je dak te isoleren dan binnenisolatie.

Nadelen dakisolatie buitenzijde

Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen aan het isoleren langs de buitenzijde. Hieronder bespreken we enkele nadelen van dakisolatie buitenkant:

Afhankelijk van een professional

Voor het installeren van dakisolatie via de buitenzijde is de hulp van een gespecialiseerd isolatiebedrijf nodig. Het is te gevaarlijk en lastig om als doe-het-zelver hier aan de slag mee te gaan. Huur altijd een isolatiespecialist in, zodat je zeker weet dat het op de juiste manier wordt gelegd.

Hoger prijskaartje

Omdat het niet mogelijk is om vanaf de buitenzijde zelf te isoleren betaal je voor buitenzijde dakisolatie altijd nog arbeidsuren. Dit maakt de totale kosten hiervan hoger dan wanneer je zelf dakisolatie langs de binnenzijde plaatst van het dak.

Wat kost dakisolatie buitenzijde?

De kosten voor dakisolatie aan de buitenzijde voor een schuin dak zijn van vele factoren afhankelijk. Bij een gemiddelde hoekwoning met 100m2 wordt de kosten voor een buitenzijde schuin dak geschat op zo’n € 4.200,-. Dit is een stuk duurder dan de isolatie van een binnenzijde schuin dak (€ 2.200,-). Echter is de besparing bij dakisolatie langs de buitenzijde (€ 1.305,-) ten opzichte van een dak dat langs de binnenzijde geïsoleerd is (€725,-) groter. Na enkele jaren heb je het verschil dus terugverdiend en maak je winst op deze investering.

Een plat dak isoleren kost rond de € 3.200,-. Hierbij ligt de besparing rond de € 1.160. Ook dit is dus een zeer interessante optie om te overwegen.

ISDE

Let op! De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is daarnaast interessant wanneer je minimaal twee isolatiemaatregelen treft. Wanneer je de maatregelen laat uitvoeren door een erkend bedrijf, kan je hier beroep op doen.

Welke dakisolatie is geschikt voor jouw woning?

Dakisolatie buitenzijde is een effectieve en efficiënte manier om energie te besparen, waarde aan je huis toe te voegen, je ecologische voetafdruk te verkleinen en je huis te beschermen tegen barre weersomstandigheden. Door het juiste materiaal voor jouw specifieke behoeften te kiezen, kun je het meeste uit je isolatiesysteem halen en genieten van lagere energierekeningen gedurende het hele jaar.

Op lange termijn bespaar je meer geld wanneer je je dak aan de buitenzijde isoleert. Echter zitten aan je dak isoleren langs de buitenzijde ook nadelen, zoals hogere installatiekosten. Wil je sowieso je bestaande dakpannen vervangen door nieuwe dakpannen? Dan is dit het verstandig dat je gelijk de buitenzijde laat isoleren.

Voor meer advies over het verduurzamen van je huis geeft Slim Duurzaam Wonen graag passend advies.

Wij denken graag met je mee!

Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag. Zoek jij begeleiding bij het maken van de beste keuze voor het verduurzamen van je huis. Laat het ons weten. Zoek je energieadvies, offertes of praktische hulp bij jou project. Vul hier ons formulier in en we laten zo snel mogelijk weten wat we voor jou kunnen betekenen.

    Waarom triple glas nu de beste investering is

    Door de nu nog lage vraag naar triple glas is het relatief goedkoop in aanschaf. Het gaat lang mee en door de stijgende energieprijzen verdien je het snel terug.

    Een water water warmtepomp verdien je zo terug

    Je buitengevel isoleren en stucen is slim en duurzaam

    Je buitengevel isoleren en stucen is één van de meest effectieve manieren om jouw woning te isoleren. Lees hier wat er nog meer mogelijk is.