Gas besparen door deze 20 handige tips

Direct naar

Gas besparen door de thermostaat nog een graad naar beneden te zetten

De prijs van aardgas is sinds dit jaar extreem aan het stijgen en het is nog maar de vraag of de gasprijs ooit gaat zakken. Gelukkig betaald de overheid sinds 2023 tot en met het prijsplafond mee aan jouw energierekening. Kom je daar echter boven dan kan de prijs per kuub zomaar boven de 3 euro liggen. Dit zal voor sommige huishoudens de energierekening bijna de helft van de vaste woonlasten maken.

Het gasverbruik verminderen is daarom steeds belangrijker om te besparen op de maandelijkse lasten. Gemiddeld driekwart van het gasverbruik gaat naar het verwarmen van je huis. Er zijn daarom een hoop manier om minder gas te verbruiken, zonder dat daar kosten aan zijn verboden. Dus wil je flink op gas besparen? Lees dan verder.

Gas besparen: wat kun je gelijk doen?

Houd alle deuren dicht en verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt

Gedurende dag zijn er vaak maar één of twee ruimtes waar je aanwezig bent. Het is daarom verstandig de verwarming alleen in die ruimtes aan te zetten zodat je niet onnodig verwarmt. Het is belangrijk dat je de deuren dicht houdt zodat er geen warmte verloren gaat naar de koude ruimtes. De deur naar de gang is het belangrijkste omdat warme lucht naar boven gaat en je zo onnodig warmte verliest.

Om de deuren dicht te houden zijn er ook deurveren of deurdrangers te koop. Deze zijn niet duur en het geld daarom dubbel en dwars waard. Je kunt hiermee flink gas besparen, soms wel tot 1000 euro per jaar afhankelijk van de woning en de grootte van het huishouden.

Zet de thermostaat een graad lager

Een graadje lager kan een groot verschil maken in hoeveel je gaat besparen op gas, tenzij je al een all electric warmtepomp hebt uiteraard. Als je een warme trui en sloffen aantrekt dan merk je nauwelijks een verschil. Het is daarom zonde om de thermostaat overdag niet een graad lager te zetten. Op het gemiddelde gasverbruik kan een graad lager al snel 350 euro per maand schelen.

Als de zon schijnt kun je de thermostaat zelfs een aantal graden kouder zetten. De zon zal het huis ‘s ochtends in een aantal uren opwarmen naar een heerlijke temperatuur voor overdag. Een andere tip is om regelmatig te bewegen thuis, je hebt dan de verwarming niet nodig om het warm te krijgen.

Zet de verwarming ‘s nachts lager

In de nacht kun je de temperatuur makkelijk laten zakken tot zo’n 15 graden. De woning blijft dan warm genoeg om de volgende dag op te warmen. Met modulaire of slimme thermostaten kun je dit allemaal inregelen. Je kunt met een slimme thermostaat wanneer je onverwachts niet thuis bent of langer wegblijft de temperatuur vanaf een andere locatie via je telefoon regelen

Let op dat bij een vloerverwarming de minimale temperatuur niet lager moet worden dan 17 graden zodat het de volgende dag niet te lang duurt om opnieuw op te warmen. Op deze manier kun je met de huidige energietarieven al snel 400 euro per jaar besparen.

Laat de thermostaat op nachttemperatuur als je overdag weg bent

Als je overdag weg bent is het verstandig de thermostaat op 15 graden te houden, totdat je ‘s avonds weer thuis komt. Zo voorkom je dat je verwarming heel de dag veel gas aan het verbruiken is, terwijl je er toch niet bent.

Je kunt natuurlijk meer gas besparen als je minder thuis bent. Met een slimme gasmeter hebt kun je controleren hoeveel het je opbrengt door de verwarming overdag uit te laten. De schatting is dat, als je dit twee dagen in de week doet, je gemiddeld €350 per jaar bespaart.

Doe ‘s avonds de gordijnen dicht

Wist je dat je minder gas verbruikt als de gordijnen ‘s avonds dicht zijn? Je huis isoleren kan ook al met gordijnen, want je verliest minder warmte dan wanneer de warmte direct via de ramen weg kan. De zon kan de koude lucht in huis goed opwarmen door de ramen. Maar als de zon weg is, dan gaat de meeste warmte verloren via de ramen. Als daar gordijnen voor hangen kun je tot wel 90 euro per jaar aan gas besparen. Je moet natuurlijk wel zorgen dat de gordijnen niet over de radiatoren vallen!

Besparen met hr ketel

Een andere mooie manier van gas besparen is de aanvoertemperatuur van de cv ketel aanpassen. De temperatuur van de cv ketel staat standaard ingesteld op 65 °C, terwijl dit helemaal niet nodig is. Je lichaam kan deze temperatuur niet aan dus met douchen of afwassen is deze temperatuur alleen maar zonde. Je kunt de cv ketel daarom best 15 graden lager zetten, zonder dat je er iets van merkt.

De cv ketel heeft ook een eco stand

Met de eco stand zul je minder gas verbruiken, omdat de ketel pas aanslaat als je de warme kraan opendraait. Je hebt dan iets minder snel warm water, maar je zult wel weer besparen op gas. De eco stand geldt alleen voor het warme water door de kranen en niet voor de cv leidingen. Samen met de vorige maatregel, waarin je de cv ketel lager zet, kun je wel €100 per jaar besparen op gas.

Verwarming ontluchten

De verwarming regelmatig ontluchten zorgt ervoor dat een radiatoren beter hun warmte kunnen afgeven. De luchtbelletjes die in het verwarmingssysteem zitten houden namelijk de doorstroom tegen. Als je de verwarming ontlucht zullen de radiatoren meer warmte afgeven waardoor de hr ketel energie besparen kan. Je gaat op deze manier duurzamer verwarmen.

Douche korter dan 5 minuten of neem een koude douche

Probeer maximaal 5 minuten met warm water te douchen om te besparen op gas. Volledige douchen met koud water is natuurlijk nog beter, maar niet voor iedereen even fijn. Probeer ook maximaal éénmaal per dag te douchen. Een douchebeurt van 5 minuten kost gemiddeld zo’n €0,60, dus afhankelijk van je huidige douchegebruik kun je meer of minder gas besparen.

Kook bewust

Je kunt ook gas besparen door bewuster te koken. Een gemiddeld huishouden verbruikt 37 kuub gas per jaar met koken. Met de huidige energietarieven zou dat €111 zijn. Door in een grotere pan te koken of altijd met de deksel op de pan te koken kun je energie besparen. Dit zal geen groot verschil opleveren maar het is zeker zuiniger en bewuster omgaan met energie en in combinatie met de andere tips telt deze besparing wel op.

Houd je gasverbruik bij

Naast de tips om gas te besparen is het natuurlijk verstandig zelf bij te houden hoe het verbruik zich ontwikkeld na de veranderingen. Zo zie je welke tip de meeste besparing oplevert en wat je nog meer kan doen om het gasverbruik verder te verminderen. Als je een slimme gasmeter hebt kun je in de app van de energieleverancier je gasverbruik van dag tot dag zien. Hier vindt je wat het gemiddelde verbruik is per type woning in Nederland.

Gas besparen door kleine aanpassingen

Gas besparen door het plaatsen van radiatorfolie

Plaats radiatorfolie

Als jouw radiatoren hangen bij een muur is het een goed idee om radiatorfolie te plakken. Vooral in een minder goed geïsoleerd huis is dit een aanrader. Je radiatoren verwarmen dan bijna direct de buitenlucht. Met radiatorfolie breng je een isolatielaag tussen de koude buitenmuur en de verwarming waardoor de warmte minder naar buiten trekt. Er zal dus meer warmte in het huis blijven hangen waardoor het gasverbruik omlaag zal gaan.

Dicht naden en kieren

Een huis heeft overal openingen, als je op zoek zal gaan zul je daarover verbazen. Als je alle naden en kieren in huis dicht zal je gemiddeld €220 besparen op gas.

Je kunt het best beginnen met de grotere gaten in huis. Vaak is dat de brievenbus zonder brievenbusborstel en de voordeur waaronder geen tochtborstel zit. Gebruik tochtstrips voor de overige naden en kieren waar warmte uit ontsnapt. Als je het hele huis zorgvuldig naloopt kun je op deze manier nog veel gas besparen.

Gas besparen met waterbesparende douchekop

Zoals de naam het al zegt bespaar je dus water door deze douchekop. De waterbesparende douchekop zuigt lucht aan waarmee de straalkracht met minder water gelijk kan blijven aan een normale douchekop. Zo merk je dus niet dat er minder warm water door de douche stroomt, en zul je wel gas besparen.

Plak raamfolie

Als je huurt of het erg lastig is om nieuw glas te laten plaatsen. In deze situatie is raamfolie een oplossing. Het isoleert natuurlijk niet zo goed als HR++ glas of triple glas, maar je kunt wel een flinke stap maken. Als je bijvoorbeeld raamfolie plakt op enkel glas zul je dezelfde isolatiewaarde als dubbel glas krijgen. Hierdoor heb je een beter geïsoleerd huis en zal het gasverbruik afnemen. Raamfolie kun je kopen voor ongeveer €2,50 per vierkante meter.

Gas besparen door het isoleren van verwarmingsbuizen

Isoleren van verwarmingsbuizen

Isoleer de verwarmingsleidingen die van je cv ketel naar de (lage temperatuur) radiatoren lopen om nog meer gas te besparen. Doe dit alleen op de plekken die je niet verwarmt, bijvoorbeeld in de kruipruimte of op zolder. Zo gaat er onderweg van de cv ketel naar de verwarming geen warmte verloren. Tip: er zijn kant en klare buizen van kunststofschuim te koop die je makkelijk om de leiding schuift.

Verwarm jezelf met een infraroodpaneel

Het is natuurlijk veel effectiever om jezelf te verwarmen in plaats van de verwarming in het hele huis aan te zetten. Het voordeel van een infraroodpaneel is dat het geen gas gebruikt, erg efficiënt is en het paneel makkelijk verplaatsbaar is. Zet de verwarming in de kamer waar jij je bevindt en op deze manier heb je het lekker warm zonder dat je het hele huis verwarmt. Je kunt hierdoor erg veel gas besparen.

Gas besparen met slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kun je ook erg goed besparen op gas. Je kunt hiermee slim gaan verwarmen doordat de verwarming wordt aangepast op jouw gedrag. Je zult zo veel gas besparen, omdat de hr ketel minder vaak en lang aan zal gaan, alleen op momenten dat dit nodig is. In het gemiddelde huis waar bewoners niet bewust verwarmen leidt het gebruik van een slimme thermostaat tot een besparing van 18% op het gasverbruik.

Extra uitleg: gas besparen door voldoende ventilatie

Vaak wordt er gezegd dat de ramen dicht moeten worden gehouden om geen warmte te verliezen. Het tegenovergestelde is echter waar; je zult meer gas besparen door af en toe te luchten. Zonder ventilatie zal de vochtigheidsgraad binnen toenemen waardoor het meer gas kost om een ruimte te verwarmen.

Dit komt omdat het meer energie kost om water te verwarmen dan lucht. Hoe minder vocht er in de lucht zit hoe makkelijker je de lucht verwarmd. Als je de hele dag binnen zit en uitademt zal de luchtvochtigheid veel hoger komen te liggen dan buiten. Het is daarom niet alleen gezonder, maar ook duurzamer om het raam af en toe open te zetten.

Wil je nog meer besparen op gas?

Ben je benieuwd naar andere manieren om je woning te verduurzamen en bij te dragen aan het klimaat? Lees één van onze andere artikelen hieronder of neem contact met ons op voor energieadvies.

Wij denken graag met je mee!

Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag. Zoek jij begeleiding bij het maken van de beste keuze voor het verduurzamen van je huis. Laat het ons weten. Zoek je energieadvies, offertes of praktische hulp bij jou project. Vul hier ons formulier in en we laten zo snel mogelijk weten wat we voor jou kunnen betekenen.

  Waarom triple glas nu de beste investering is

  Door de nu nog lage vraag naar triple glas is het relatief goedkoop in aanschaf. Het gaat lang mee en door de stijgende energieprijzen verdien je het snel terug.

  Stap over naar groene energie die bij jou past

  Groene energie komt uit natuurlijke bronnen als de zon en de wind. Lees hier over de meest gebruikte soorten groene energie.

  Plat dak isoleren: alles dat je moet weten

  Leer hoe je jouw plat dak isoleren kan om energie te besparen en het wooncomfort te verbeteren. Ontdek de verschillende isolatiemethoden en kosten.