Vloerisolatie is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je van plan bent je woning te isoleren. Toch levert vloerisolatie veel op voor het woongenot en is het een interessante investering die zichzelf snel terugverdiend.
Er zijn nog altijd woningen die niet of in onvoldoende mate beschikken over goede isolatie. Door de huidige energiecrisis zijn duurzame woningen meer in trek. Er zijn steeds meer en betere mogelijkheden om je huis te verduurzamen en milieuvriendelijker te maken. Ook vloerisolatie levert hier een bijdrage aan.
Thuis vloerisolatie aanbrengen klinkt als een flinke klus en schrikt daarom af. Toch zijn er veel verschillende methodes die relatief snel en gemakkelijk aangebracht kunnen worden. In dit artikel bespreken we verschillende mogelijkheden. Ieder vloertype heeft namelijk weer een andere soort vloerisolatie die je kunt aanbrengen.
Vloerverwarming
Ook als je vloerverwarming hebt is je vloer isoleren belangrijk. Een vloerverwarming zorgt voor warme voeten, maar als er geen vloerisolatie aanwezig is, zal een groot gedeelte van deze gestookte warmte verdwijnen onder de vloer.
Als je besluit om vloerverwarming aan te leggen in je woning is dit ook gelijk het ideale moment om te investeren in vloerisolatie, aangezien je dan de vloer al open hebt liggen. Op deze manier haal je het maximale uit jouw vloerverwarming.
Voordelen van vloerisolatie
Vloerisolatie kan een goede bijdragen leveren aan het verduurzamen van je huis en heeft verschillende voordelen. Hieronder zetten we ze voor je op een rij:
Zorgt voor een lagere energierekening
Als je vloerisolatie laat aanbrengen kan er minder koude lucht en vocht de woning in trekken. Hierdoor blijft de warmte beter in je huis hangen en hoef je minder hard te stoken. Je maakt daarom minder gebruik van (fossiele) energiebronnen. Zeker gezien de huidige energieprijzen is dit voordelig voor je portemonnee.
Zorgt voor meer wooncomfort
Een koude vloer is minder aangenaam en zorgt voor ongemak, zoals koude voeten. Vloerisolatie is vooral in de winter effectief en zorgt voor minder tocht. Heb je vloerverwarming? Dan behoud je langer een warme vloer, omdat de warmte niet kan ontsnappen.
Zorgt voor waardevermeerdering van je woning
Met vloerisolatie dringt er geen kou en optrekkend vocht uit een vochtige kruipruimte de woning in. De warme lucht blijft langer hangen en is beter verspreid over de woonruimte. Dit maakt dat je energieverbruik lager is gedurende het jaar. Het energielabel stijgt daardoor waardoor de woning aantrekkelijker wordt voor potentiële kopers. Dit leidt tot een waardevermeerdering van je woning.
Je kan nu ISDE subsidie aanvragen
Op dit moment heeft de overheid voor woningeigenaren de InvesteringsSubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). De overheid heeft als doel om woningeigenaren, verhuurders en VvE’s duurzame energieopwekking te stimuleren en het (fossiel) energieverbruik te verlagen. Je kunt met deze subsidie de vloerisolatie gedeeltelijk bekostigen.
Je huis isoleren wordt namelijk gesubsidieerd door de overheid. Vanaf 2023 kun je al subsidie krijgen bij één energiebesparende maatregel. Deze kostenbesparende subsidie is een reden voor het verduurzamen van je huis. Maar let op: je kan enkel beroep doen op deze subsidie als je een isolatiebedrijf inschakelt.
Nadelen van vloerisolatie
Vloerisolatie is prijzig
Ondanks dat de investering in vloerisolatie terugverdiend wordt binnen een paar jaar, kan je vloer isoleren prijzig zijn. De kosten die je uiteindelijk betaalt voor je vloer isoleren is afhankelijk van een hoop factoren. Zo is een houten vloer isoleren meestal duurder dan een betonnen vloer isoleren. Verder zijn de kosten onder andere afhankelijk van de oppervlakte, het isolatiemateriaal en of er een bereikbare kruipruimte aanwezig is.
Je vloer isoleren kost veel tijd
Indien er een kruipruimte aanwezig is, is het leggen van vloerisolatie snel gebeurd. Houd hierbij rekening met ongeveer één dag. Indien er geen kruipruimte aanwezig is, kost het aanbrengen van vloerisolatie meer tijd. Zo moet mogelijk je vloerbedekking eruit om het isolatiemateriaal eronder te leggen, of dien je nieuw isolerend tapijt aan te schaffen. Indien je van plan bent om vloerverwarming te nemen is het mogelijk om je hele vloer te vernieuwen. Het plaatsen van isolatiemateriaal is dan gemakkelijker.
Vloerisolatie zorgt voor een slechte ventilatie
Bij een geïsoleerde vloer is het belangrijk om je huis voldoende te blijven ventileren. Frisse lucht in de woning is belangrijk voor de gezondheid en daarom is het belangrijk dat er genoeg wordt geventileerd. Omdat door vloerisolatie minder koude, maar ook frisse, lucht naar binnen komt is het dus belangrijk om zelf actief de woning te blijven ventileren. Een isolatiespecialist zorgt bij de aanleg van vloerisolatie dat er genoeg ruimte in de vloer overblijft voor ventilatie. Verder kunnen kiepramen of ventilatieroosters een oplossing bieden voor voldoende ventilatie.
Heeft mijn woning een geïsoleerde vloer?
Vanaf het jaar 1980 zijn woningen steeds vaker gebouwd met (matige) vloerisolatie. In de jaren ’90 werden steeds meer huizen van goede isolatie voorzien. Is je huis gebouwd rond of voor 1980? Dan is het goed mogelijk dat er nog helemaal geen vloerisolatie aanwezig is.
Indien je een kruipruimte hebt, kun je vanuit de kruipruimte kijken of isolatie onder de vloer is aangebracht. Indien je het beton of het hout van de vloer ziet betekent dit dat er nog geen vloerisolatie aanwezig is.
Soorten vloerisolatie
Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren. Wat is de beste vloerisolatie voor jouw woning? De soort vloerisolatie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals wat voor soort vloer er al in je woning ligt. Is dit beton of hout? Welke soort methode je het beste kan toepassen wordt grotendeels bepaalt door of er een kruipruimte aanwezig is en hoe makkelijk deze te bereiken is.
Is er een kruipruimte aanwezig?
Indien er een kruipruimte aanwezig is van meer dan 35 centimeter hoog, kan vloerisolatie relatief makkelijk aangebracht worden. Vloerisolatie kan namelijk het meest effectief worden geïsoleerd vanuit de kruipruimte. Let op, bij een betonvloer isoleren is 35 centimeter soms niet hoog genoeg en moet de kruipruimte ten minste 50 centimeter hoog zijn. Is er geen kruipruimte aanwezig? Je kunt ook op andere manieren energie besparen.
Onderkant van de vloer isoleren
De beste methode om je vloer te isoleren is door vanuit de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer isolatiemateriaal aan te brengen. Bij deze methode kan je kiezen voor verschillende soorten isolatiematerialen. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld steenwol, EPS of platen van kurk. Vanuit de kruipruimte isoleren is vrij gemakkelijk en kan eventueel ook zelf gedaan worden als je een beetje handig bent. Een ander bijkomend voordeel is dat de rommel vooral in de kruipruimte blijft en je in je woning dus verder weinig hinder van de installatie van deze vorm van vloerisolatie ondervindt.
Is er geen kruipruimte aanwezig?
Ook zonder (toegankelijke) kruipruimte is het mogelijk om je woning van goede vloerisolatie te voorzien. Dit kan op verschillende manieren:
Vloer isoleren bovenaf
De eerste mogelijkheid is het aanbrengen van isolatiemateriaal op de huidige vloer in je woning. Hierbij wordt een zogenoemd dekvloer aangelegd op de al bestaande (meestal betonnen) vloer. Tussen deze twee vloeren wordt het isolatiemateriaal gelegd. Een nadeel hiervan is dat de bovenste laag, zoals vloerbedekking of parket, er eerst af moet worden gehaald. Deze moet weer opnieuw worden gelegd als de isolatie en dekvloer liggen. Daarnaast verhoogt deze methode je vloer. Mogelijk moet je daarom je deuren, drempels en plinten verhogen. Een bijkomend voordeel van deze vorm van vloerisolatie is dat het geluidsabsorberend werkt.
Heb je een houten vloer? Let dan goed op! Controleer eerst of er een kruipruimte aanwezig is. Is deze niet aanwezig? Kies deze vorm van vloerisolatie dan niet. Is er wel een kruipruimte? Dan is het belangrijk dat deze droog is en goed ventileert. Een vochtige kruipruimte kan ertoe leiden dat het hout onder de dekvloer gaat rotten.
Vloer vervangen
Een andere mogelijkheid is het (gedeeltelijk) eruit halen van de oude vloer en deze te vervangen voor een nieuwe vloer. Bij een houten vloeren zijn er twee opties:
Zo kun je ervoor kiezen om elke meter wat planken weg te halen. Tussen deze gaten kan dan dampwerende folie gelegd worden en isolatiemateriaal aangebracht worden. Vervolgens leg je de planken weer terug.
Het is ook mogelijk om de gehele bestaande vloer weg te halen. Alle planken worden dan verwijderd. Op deze manier is er genoeg ruimte om de vloerisolatie op een juiste manier aan te brengen. Vervolgens kan je over deze isolatielaag een nieuwe vloer leggen. Bij deze twee opties blijft je vloer op gelijke hoogte en hoef je dus geen drempels of deuren te verhogen.
Bodemisolatie
Is je kruipruimte lager dan 35 centimeter of is er geen of een te klein toegangsluik? Dan is er nog de optie om te kiezen voor bodemisolatie. Ook als er sprake is van vochtproblemen in de kruipruimte is deze manier van isoleren geschikt. Hierbij wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd. Dit kan met isolatiematerialen, zoals EPS-parels. EPS-parels zijn zeer geschikt om de lucht in je kruipruimte droger te maken en optrekkend vocht tegen te gaan. Meer informatie over EPS kun je hier vinden.
Omdat bodemisolatie een minder hoge isolatiewaarde heeft raden wij aan om te kiezen voor vloerisolatie. Check voordat je investeert in bodemisolatie of het toch niet mogelijk is om de kruipruimte uit te graven of alsnog een luik te maken. Bodemisolatie kan wel een oplossing bieden bij een te lage of moeilijk toegankelijke kruipruimte; elke vorm van isoleren is uiteindelijk beter dan niet isoleren.
Het is wel mogelijk, maar niet aan te raden om bodemisolatie zelf te plaatsen. Het kan namelijk zeer benauwend en vochtig zijn om in de kruipruimte isolatie aan te brengen. Daarnaast heb je speciale apparatuur nodig om goed isolatiemateriaal aan te brengen in de kruipruimte.
Kosten, besparing en waardevermeerdering woning
Wat kost een investering in vloerisolatie en wat levert het onderaan de streep op? Dit is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Een vloer vervangen is natuurlijk erg duur en wij raden dit ook alleen aan als je toch al van plan was de vloer te vervangen. Als wij naar de isolatiekosten kijken hebben we het alleen over de isolatie zelf en niet eventuele andere aanpassingen van de woning. Hieronder vind je per type woning wat het gemiddeld kost om de vloer te isoleren.
Soort woning | Kosten | Subsidie | Besparing | Rendement |
Tussenwoning | € 2.250 | € 530 | € 120 | 7% |
Hoekwoning | € 2.350 | € 550 | € 193 | 11% |
2-onder-1 kap | € 3.000 | € 700 | € 242 | 11% |
Vrijstaande woning | € 4.500 | € 1.000 | € 363 | 10% |
Je kan bij een gemiddelde hoekwoning rekenen op een prijs van ongeveer €2.350 als je het laat aanbrengen door een isolatiespecialist (exclusief de ISDE subsidie van de overheid). Met de subsidie ben je gemiddeld, afhankelijk jouw type woning, tussen de € 1.500 en € 3.000 kwijt. De besparingen op gas kunnen wel oplopen tot een paar honderd euro per jaar. Naast een erg goed rendement wordt je woning duurzamer en comfortabeler.
Soort woning | Netto kosten | Terugverdientijd | Stijging woningwaarde |
Tussenwoning | € 1.720 | Veertien jaar en vier maanden | € 2.000 |
Hoekwoning | € 1.800 | Negen jaar en vier maanden | € 3.000 |
Plat dak | € 2.300 | Negen jaar en zes maanden | € 3.000 |
Zoldervloer laten isoleren | € 3.500 | Negen jaar en acht maanden | € 3.000 |
Een andere reden om te kiezen voor vloerisolatie is de stijging van de woningwaarde. Mocht je je woning gaan verkopen, dan kan vloerisolatie leiden tot een hoger energielabel. Een hoger energielabel verhoogd de vraag naar je woning en daarmee ook de prijs. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je je investering niet terugverdient als je binnen tien jaar van plan bent te verhuizen.
Zelf je vloer isoleren of een isolatiespecialist inschakelen?
Vloerisolatie draagt bij aan het verduurzamen van je huis en kan een slimme investering zijn. Of je ervoor kiest om dit zelf te doen of te laten doen door isolatiespecialisten is aan jou. Er zijn, zoals hierboven besproken, dus verschillende aandachtspunten die vloerisolatie plaatsen met zich meebrengt. De meeste vormen van vloerisolatie kan je zelf doen; je kan het internet en tutorials op YouTube raadplegen om te kijken wat voor jouw woning een geschikte methode en manier is om te isoleren. Indien je zelf vloerisolatie aanbrengt kan je geen aanspraak maken op de ISDE subsidie.
Als je niet erg handig bent of weinig tijd hebt is het altijd beter om vloerisolatie te laten leggen door een erkend isolatiebedrijf. Deze bedrijven beschikken over de juiste kennis en vakmensen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Daarnaast hebben zij de juiste apparatuur en kunnen vaak andere en betere isolatie aanbrengen wat ten goede komt van de uiteindelijke isolatiewaarde.
Ben je benieuwd naar andere manieren om je woning te verduurzamen en direct te besparen? Kijk dan hieronder verder of neem contact met ons op.