Morgen slim en duurzaam door vloerverwarming

Direct naar

Vloerverwarming aanleggen en aansluiten op de groepenverdeler

Mits goed uitgevoerd is dit één van de meest duurzame manieren om een woning te verwarmen. Dit type verwarming zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, waarbij de warmte langzaam in het huis opstijgt. Doordat de vloer altijd lekker warm is heb je nooit meer last van koude voeten. Bovendien, waar vroeger nog vaak werd gekozen voor radiatoren die een woning snel op konden warmen wordt er nu bijna standaard gebouwd met vloerverwarming.

Veel woningen hebben als bijverwarming in de badkamer elektrische vloerverwarming, maar het is vaak nog duurzamer om het als hoofdverwarming in alle ruimtes te gebruiken. Vooral in combinatie met een warmtepomp is dit verwarming systeem erg duurzaam, omdat de pomp het warme water door de verwarmingsbuizen laat stromen. Toch is niet iedere woning geschikt voor vloerverwarming en moet je bepaalde keuzes maken over het type vloer.

Vloerverwarming voordelen

Juist in deze tijd met de hoge energieprijzen is vloerverwarming aanleggen meer dan het overwegen waard. Het biedt vele voordelen die wij hieronder voor je op een rijtje hebben gezet.

Comfortabel wonen

Het voelt erg prettig aan en geeft een aangename temperatuur aan uw woning. Het is de meest standaard vorm van slim en duurzaam verwarmen, omdat je geleidelijk verwarmt, met lage temperatuur verwarmt en de warmte naar boven stijgt.

Geen radiatoren nodig

Een radiator is vaak lelijk of staat in de weg. Door te verwarmen onder de vloer win je ruimte in huis en en ben je af van die rare objecten die toch een groot deel van je interieur bepalen.

Minder last van stof

Een radiator is een enorme stofvanger en verspreidt dit vervolgens door het huis.  Omdat radiatoren vaak bij ramen worden geplaatst zorgen ze voor enorme luchtstromen in huis. Deze luchtstromen nemen allerlei stof mee. Vloerverwarming zorgt voor een betere verdeling en verwarmt van onder naar boven waardoor je veel minder last hebt van stof.

Lage temperatuur verwarming

Doordat je over een veel groter oppervlak verwarmt kun je met een lage aanvoertemperatuur dezelfde kamer temperatuur bereiken. Dit type verwarming werkt efficiënter omdat het cv water maar tot 35 graden verwarmd hoeft te worden. Dit wordt ook wel lage temperatuur verwarming genoemd.

Huis koelen

Naast verwarmen kun je in de zomer de woning ook koelen met de verwarmingsbuizen die je onder de vloer hebt lopen. Deze manier van je woning koelen is veel gezonder dan met een airco.

Nadelen vloerverwarming

Er zijn zoveel voordelen dat je je gaat afvragen waarom er nog woningen zijn met radiatoren. Dit komt omdat er ook een aantal nadelen zijn aan vloerverwarmingen.

Aanschafkosten

Het grootste nadeel zijn de aanschaf en installatiekosten. Dit type verwarming is veel complexer om te installeren dan simpel een aantal radiatoren ophangen. Toch verdient deze investering zich binnen 5 tot 10 jaar alweer terug.

Opwarmsnelheid vloerverwarming

Een ander voordeel van de traditionele radiator is dat je er sneller een ruimte mee kunt opwarmen. Omdat de vloer op lage temperatuur opwarmt kan het wel 2 uur duren voordat je merkt dat je de verwarming hebt aangezet.

Levensduur

Vooral bij elektrische vloerverwarming moet je opletten wat de garantie is van de fabrikant. Een tegelvloer kan wel 30 jaar meegaan en als de garantie voor de verwarmingsleidingen 10 jaar zijn kan dit een probleem vormen. Doorgaans zit er op de verwarmingsbuizen zo een 50 jaar garantie.

Verschillende soorten vloerverwarming

De soort die je kiest hangt vaak af van de soort dekvloer en het bestaande verwarmingssysteem dat je hebt. Als je vloerverwarming gaat gebruiken is het belangrijk dat je eerst onderzoekt wat het beste bij jouw woning en wensen past.

Droogbouw vloerverwarming

Droogbouw betekent heel simpel dat er geen natte producten gebruikt worden. Bij natte producten kun je denken aan beton, cementdekvloer of anhydriet. Dit systeem bestaat vaak uit noppenplaten die je over de huidige vloer of dekvloer plaatst. Bij renovaties of bij appartementen is dit een erg gangbaar systeem. Je vergroot op deze manier namelijk de vloerisolatie van het geluid en de warmte.

Vloer egaliseren na het aanleggen van vloerverwarming

Nat systeem vloerverwarming

Bij dit systeem worden de buizen aan de ondervloer bevestigd en wordt er vervolgens een cementdekvloer of anhydriet dekvloer overheen gegoten. Dit is een stuk makkelijker dan de installatie met een droogbouw systeem. Het is daarom ook veel goedkoper, echter leent zich dit niet voor ieder bouwproject vanwege het gewicht en de inbouwhoogte.

Elektrische vloerverwarming

Dit zijn matten die worden gelegd onder de vloer. In de badkamer is dit vaak heel gebruikelijk omdat de tegelvloer hier direct overheen kan worden geplaatst. Deze elektrische verwarming is minder duurzaam en kun je daarom het best combineren met radiatoren.

Vloerverwarming frezen

Is er al cement geplaatst? Dan is er de optie om gleuven te frezen in de dekvloer. De dekvloer kan overigens ook van beton of fermacell platen zijn als je wilt infrezen. De verwarmingsbuizen worden dan in de gleuven gelegd waarna ze met een egaline worden dichtgesmeerd.

Het mooie aan dit systeem is dat je de bestaande bodemvloer kunt gebruiken en dat de vloer niet hoger komt te liggen dan hij al lag. Vooral in renovatieprojecten is het vaak een probleem als de vloer verhoogd moet worden, gezien je ook met bestaande deuren te maken hebt. Vloerverwarming aanleggen bij renovatieprojecten wordt daarom vaak gedaan door het infrezen van verwarmingsbuizen in de bestaande ondervloer.

Vloerverwarming is ingefrees en je ziet de gleuven waar de verwarmingsbuizen worden ingelegd

Infrarood vloerverwarming

Eén van de nieuwere soorten zijn de infrarood vloerverwarming systemen. Met dit type kun je een ruimte heel snel opwarmen. Het is bovendien gemakkelijk te plaatsen onder elk vloertype en biedt een goede oplossing voor renovatieprojecten met een beperkt budget.

De beste vloerafwerking voor vloerverwarming

Dat wat boven je vloerverwarming ligt is misschien nog wel belangrijker dan wat het type verwarming is. De warmte moet hier immers doorheen kunnen. Het type vloer dat je plaatst kan daarom het verschil maken tussen een zuinig of minder zuinig systeem en of je woning geschikt zal zijn voor een hybride warmtepomp. Het is daarom belangrijk te beseffen dat je niet voor iedere afwerking kunt kiezen als je voor vloerverwarming gaat.

Tegels vloerverwarming

Een tegelvloer is een heel goede keuze, omdat ze erg goed warmte geleiden. Vaak wordt beweerd dat tegels voor vloerverwarming optimaal zijn. Wij kunnen ons hier zeker in vinden. De stenen tegels worden snel warm en dit maakt dat de vloer bijna gelijk warm aanvoelt. Je hebt daarom altijd warme voeten in de winter. Bovendien verdeelt de tegel de warmte evenredig, waardoor je niet snel warmere punten hebt op de gedeeltes waar de verwarmingsbuizen lopen. Een ander voordeel van tegels is dat ze lang mooi blijven en weinig onderhoud vragen. Ze kunnen makkelijk 30 tot 50 jaar mee en gaan dus net zo lang mee als de leidingen zelf. Het is natuurlijk ook een esthetische keuze, maar puur voor vloerverwarming is dit een uitermate geschikte vloer.

Gietvloer vloerverwarming

De gietvloer is ook erg geschikt. Het werkt in principe hetzelfde als met een tegelvloer. Zo geleidt de gietvloer warmte goed en omdat deze maar een paar millimeter dik is gaat er niet veel warmte verloren. De gietvloer is geschikt voor iedere soort vloerverwarming. Ook als je in de zomer met koud water door de leidingen wilt koelen is een gietvloer een goede keuze.

PVC vloer vloerverwarming

PVC vloeren zijn dun waardoor de buizen erg dicht bij de te verwarmen ruimte liggen. Hoe dichter de warmtebron, hoe duurzamer je kunt verwarmen. Voor minder energieverbruik is dit een goed type afwerking. Ook werkt deze afwerking erg goed in combinatie met een warmtepomp. Dit is een heel dun systeem, waardoor je al gauw voldoende inbouwhoogte hebt. Ook voel je bij de pvc-vloer direct als er warm water door de leidingen wordt gepompt. Wij raden wel altijd aan pvc te plaatsen met pvc vloerlijm en niet te gaan voor klik pvc.

Laminaat vloerverwarming

Helaas wordt nog regelmatig een laminaatvloer boven de vloerverwarming gelegd. Wij raden dit af want wij vinden niet dat laminaat geschikt is om over vloerverwarming aan te leggen. Doordat er warm water door leidingen gepompt wordt, kunnen er bollingen ontstaan in het laminaat.

Houten vloeren vloerverwarming

Ook houten vloeren raden wij in principe af. Hout werkt isolerend waardoor je niet het beste rendement kan halen uit jouw installatie. Wil je toch een houten vloer? Dan raden wij aan om normale verwarming te nemen of lamelparket. Met eiken lamelparket heb je een houten vloer die dun genoeg is om de warmte van de buizen door te geven.

Wat kost vloerverwarming?

Het is niet altijd makkelijk om de vloerverwarming kosten te berekenen gezien er meer bij komt kijken dan alleen het plaatsen van verwarmingsbuizen en een verdeler. Je moet er rekening mee houden dat de buizen over de bestaande vloer gelegd worden of dat mogelijk de gehele vloer er uitgehaald moet worden. Ook is de keuze voor de vloerafwerking erg belangrijk in het kostenplaatje.

Wij raden daarom altijd aan de ondervloer te dubbelchecken onder de huidige vloerbedekking anders kunnen de kosten hoger uitvallen dan van tevoren gepland. Bij iedere soort ondergrond hoort weer een ander kostenplaatje.

Type40m²80m²160m²
Vloerverwarming infrezen€ 1.400€ 2.100€ 3.500
Vloerverwarming matten€ 1.800€ 2.950€ 4.500
Bij deze berekening gaan we uit van een goed bereikbare rijtjeswoning.

Subsidie vloerverwarming

Ondanks dat het leidt tot een lager energieverbruik kun je hier in Nederland geen subsidie voor krijgen. Met vloerverwarming als hoofdverwarming ga je energie besparen en maak je het gebruik van een warmtepomp, zonneboiler en zelfs cv ketel veel rendabeler.

Is vloerverwarming zuiniger?

Ja, afhankelijk van de isolatie onder de vloerverwarming en de vloerbedekking kun je hiermee duurzamer verwarmen. Zelfs met de standaard cv ketel installatie werkt dit zuiniger dan dat er voor radiatoren als hoofdverwarming gekozen wordt. Dit geldt wel alleen als het systeem als hoofdverwarming wordt gebruikt en niet als bijverwarming.

Man sluit vloerverwarming aan en regel de groepenverdeler in

Zelf vloerverwarming leggen of professioneel laten installeren?

Zelf vloerverwarming aanleggen is zeker mogelijk. Elektrische matten leggen en daaroverheen tegelen is gemakkelijk. Maar je kunt ook zelf de buizen infrezen of de vloerverwarming in noppenplaten aanleggen. Er bestaan zelfs speciale fermacell platen waarbij de gleuven al van tevoren zijn ingefreesd. Dit zijn voorgevormde isolatieplaten waar je de flexibele buizen in een slakkenhuispatroon kunt leggen.

Toch heeft het zelf aanleggen van vloerverwarming een groot risico. Als er namelijk iets fout gaat dan kan het zijn dat de hele vloer open moet. Als je bijvoorbeeld parket hebt gelijmd kan dit heel kostbaar zijn, omdat je dan al het parket kunt weggooien. Daarnaast, als het als hoofdverwarming moet dienen is het belangrijk dat het op de juiste wijze gebeurd.

Door dit risico raden wij altijd aan om toch voor een specialist te gaan. Een specialist zal de vloerverwarming aanleggen volgens de normen en daarnaast krijg je ook advies over welk systeem het best bij je past. De specialist regelt de thermostaat zo voor je in dat het energieverbruik het laagst blijft. Als je het door een installateur laat uitvoeren ben je ervan verzekerd dat het goed gebeurd. 

Ben je benieuwd naar andere manieren om je woning te verduurzamen en direct te besparen? Kijk dan hieronder verder of neem contact met ons op voor energieadvies.

Wij denken graag met je mee!

Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag. Zoek jij begeleiding bij het maken van de beste keuze voor het verduurzamen van je huis. Laat het ons weten. Zoek je energieadvies, offertes of praktische hulp bij jou project. Vul hier ons formulier in en we laten zo snel mogelijk weten wat we voor jou kunnen betekenen.

  Kies vloerisolatie die jou het meest oplevert

  Via de kruipruimte kan je het beste de vloer van je woning isoleren. Geen kruipruimte? Geen probleem. Lees hier hoe jij het beste jouw vloer kan isoleren.

  Stap over naar de lage temperatuur radiator

  Een lage temperatuur radiator is de oplossing om de vloer er niet uit te halen als je een warmtepomp wilt. Maar ook zonder warmtepomp kun je zo verduurzamen.

  Slim en duurzaam verwarmen doe je zo

  Slim en duurzaam verwarmen zal leiden tot een veel lager energieverbruik. Lees hier alle hoe jij het best je huis duurzaam kan verwarmen.