De regenton met plantenbak: duurzaam en trendy!

Direct naar

Een traditionele regenton met plantenbak in een prachtige tuin

Wil je water besparen en een vleugje groen toevoegen aan jouw tuin? De regenton met plantenbak is een duurzaam voorwerp dat kan helpen water te besparen, je ecologische voetafdruk te verkleinen en je achtertuin of terras op te fleuren.

Lees verder en ontdek waarom het toevoegen van een regenton met plantenbak een goede en makkelijke manier is om te verduurzamen.

Waarom een regenton met plantenbak?

Overtollig regenwater

In Nederland regent het regelmatig en met de huidige klimaatverandering wordt er voorspeld dat er steeds vaker in korte periodes enorm veel regen zal vallen. Het is belangrijk dat dit water weg kan stromen, zodat er geen overstromingen ontstaan.

Regenwater zakt normaal in de grond of spoelt richting een rivier. Maar bij zware regenval kan dit, met name in steden, leiden tot grote problemen. Dit komt omdat bij steden de grond grotendeels bedekt is met asfalt, cement, bakstenen en tegels. Er zijn weinig groene gedeeltes en daarom is het bijna niet mogelijk voor water om de grond in te zakken waardoor het blijft liggen. Het water moet dus wegspoelen, maar bij zware regenval is het niet mogelijk voor de riolen om dit allemaal te verwerken; dit kan leiden tot overstromingen in steden. Kelders en straten komen dan onder water te staan wat leidt tot veel schade en gevaarlijke situaties. Wegen kunnen zo ver onder water lopen dat het niet meer mogelijk of gevaarlijk is om je nog met de fiets of auto te verplaatsen.

Kind maakt plezier met het water uit een regenton

De regenton met plantenbak biedt oplossingen

Er zijn verschillende manieren om dit probleem tegen te gaan. Zo moedigen veel gemeenten aan om in de achtertuin minder tegels te leggen en meer groene delen te hebben. Hier kan het water de grond in zakken. Om een bijdrage te leveren aan de afvoer van regenwater is het ook mogelijk om een regenton met plantenbak te kopen.

De regenton met plantenbak kan het overtollige regenwater opvangen in grote hoeveelheden. Daarnaast zijn ze voorzien van een handige kraan. Het opgevangen water kan vervolgens worden gebruikt voor het besproeien van planten en andere doelen, zoals het schoonmaken van het terras of het wassen van je auto. Zo draag je bij aan duurzaam watergebruik, omdat je minder leidingwater hoeft te gebruiken. Dit is ook nog eens voordelig voor je portemonnee!

Meer water besparen? Hier vind je 10 manieren om water te besparen in huis.

Gevaren van een regenton met plantenbak

Ondanks dat een regenton met plantenbak vrij onschuldig is willen wij je toch voor de zekerheid ook even op de risico’s wijzen. Een grote regenton kan namelijk behoorlijk zwaar zijn door het water wat erin zit. Zorg dus dat je hem op een stevige en rechte ondergrond zet en monteer hem ergens aan vast. Zo voorkom je dat hij op kinderen of (huis)dieren omvalt.

Zorg er daarnaast voor dat een regenton altijd aan de bovenkant is afgesloten met een deksel, anders bestaat de kans dat dieren in de ton vallen en verdrinken.

Regenton vulautomaat

Op het moment dat je een regenton met plantenbak neemt is het belangrijk om ook een regenton vulautomaat aan te schaffen. Maar wat is dat? 

Een regenton vulautomaat zorgt ervoor dat het water wat door de regenpijp loopt de regenton in stroomt. Op deze manier loopt je regenton vol op regenachtige dagen.

Helaas is de opslag in een regenton niet eindeloos en raakt hij op een gegeven moment vol. Wanneer de regenton met plantenbak vol is zorgt de vulautomaat ervoor dat het overtollige water via de regenpijp wegloopt. Op deze manier voorkom je dat je regenton zal overlopen.

Wanneer je een plantenbak regenton hebt die geen vulautomaatsysteem heeft, heet dit een overloop regenton.

Waar moet een regenton aan voldoen?

Voor een lange tijd werd de regenton vergeten. Want wie wil er nu een roestig uitziend vat in zijn tuin zetten? Maar met deze moderne draai aan het oude concept, is hij terug van weggeweest.

De regenton met plantenbak geeft weer een nieuw leven aan dit duurzame concept. De plantenbak voegt een stijlelement toe wat het mogelijk maakt om je buitenruimte in te richten zoals je dat wilt, zonder dat het eigenlijke doel van de regenton opvalt: water opslaan. De veelzijdigheid en natuurlijke uitstraling zorgt niet alleen voor een frisse look, maar houdt ook duurzaamheid hoog in het vaandel.

Producenten springen dan ook in op deze toenemende interesse van de consument. Op dit moment zijn er enorm veel verschillende regentonnen te vinden. Waar let je op bij het kopen van een plantenbak?

Hoeveel liter kan er in een regenton?

Het aantal liters per regenton is de belangrijkste factor omdat het bepaalt hoeveel liter water je kunt opslaan. Een standaard maat voor een regenton is 110 liter, maar er zijn ook grotere maten zoals een 800 liter regenton. Bedenk van te voren hoeveel ruimte er in je tuin beschikbaar is en zorg ervoor dat het aantal liters daarbij past; hoe meer liter, hoe groter namelijk de ton. 

Een groene regenton om water op te vangen en her te gebruiken om planten en bloemen uit de tuin water te geven

Welk materiaal

Ook het materiaal speelt een rol bij de keuze van een regenton met plantenbak. Kunststof regentonnen zijn gemakkelijker te onderhouden dan een regenton van hout. Bovendien is een kunststof regenton beter bestand tegen weersinvloeden en gaat hij ook langer mee.

Duurzaamheid

Dit brengt ons bij het volgende punt waar je op kan letten: duurzaamheid. Zo kan het geen kwaad om bij verschillende merken te controleren op welke manier en van welk materiaal de regenton gemaakt is.

Hiernaast is het belangrijk dat je de regenton op de juiste manier installeert. Milieu Centraal heeft hierover een goed stappenplan geschreven, dat het een eitje is om de regenton met plantenbak te plaatsen.

Weerbestendig

Tegen één ding moet de regenton in ieder geval bestand zijn: het weer. Zorg er voor dat je een regenton koopt die probleemloos bestand is tegen zon, wind en regen. Omdat de regenton met plantenbak in de tuin staat wordt hij, vooral in de zomer, veel blootgesteld aan zonlicht. Zo kan de UV-straling bij plastic tonnen namelijk slijtage veroorzaken waarbij microplastics vrijkomen in de natuur. In de winter is het belangrijk dat de regenton helemaal leeg is. Water in je regenton kan door de kou uitzetten wat voor scheurtjes in de ton zorgt.

Uiterlijk

Vergeet tenslotte het uiterlijk niet. Regentonnen zijn er in verschillende kleuren en looks. Zorg dat het uiterlijk van jouw stijlvolle regenton matcht bij jouw tuin. Een stenen, houten of strakke kunststof look? Alles is mogelijk!

Daarnaast kan je ook na aankoop nog het uiterlijk van de regenton met plantenbak aanpassen door er andere bloemen of planten in te zetten.

Waar koop ik een regenton met plantenbak?

Zoals hierboven beschreven zijn er regentonnen in allerlei verschillende soorten en maten, maar waar vind je dan precies zo’n bak? Ook hierin is de keuze reuze.

De makkelijkst manier om een regenton met plantenbak te kopen is deze online te bestellen en te laten bezorgen. Je kunt online winkels vinden die gespecialiseerd zijn in deze producten en veel verschillende modellen, maten, kleuren en prijsklassen aanbieden. Dit maakt het gemakkelijk om te zoeken naar de perfecte oplossing voor je tuin! Daarnaast kan je, wanneer je online koopt, recensies lezen van andere klanten over hun ervaring met het product.

Een andere goede manier om een mooie regenton met plantenbak te vinden is een bezoek aan je plaatselijke tuincentrum of bouwmarkt. Hier vind je meestal een uitgebreide selectie van producten en kun je hulp krijgen van de medewerkers. De meeste winkels hebben deskundigen in dienst die advies kunnen geven over welk type regenton het beste is voor jouw tuin.

Wat zijn de kosten?

De prijzen van regentonnen verschillen sterk. Zo heb je al een (kleine) regenton met plantenbak vanaf ongeveer 100 euro, maar de gemiddelde prijs ligt tussen de 200 en 400 euro. De prijs is afhankelijk van de hoeveelheid liter water en de kwaliteit van de bak.

Meer tips om je huis of tuin te verduurzamen?

Als je rekening houd met alle bovenstaande punten – aantal liters, materiaal, duurzaamheid en weerbestendigheid – dan weet je zeker dat je veel plezier zult beleven aan je regenton met plantenbak. Het is dus een uitstekende manier om verstedelijking tegen te gaan, water te besparen en het geeft daarnaast nog eens een mooie uitstraling aan je tuin. Door gebruik te maken van dit systeem, kun je jouw waterrekening verlagen en toch je planten gezond houden!

Er zijn nog veel meer manieren om water te besparen of je huis te verduurzamen. Dit kan door grote investeringen te doen in je woning, maar ook met kleine en goedkope aanpassingen kan je al een verschil maken.

Wij denken graag met je mee!

Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag. Zoek jij begeleiding bij het maken van de beste keuze voor het verduurzamen van je huis. Laat het ons weten. Zoek je energieadvies, offertes of praktische hulp bij jou project. Vul hier ons formulier in en we laten zo snel mogelijk weten wat we voor jou kunnen betekenen.

    Een water water warmtepomp verdien je zo terug

    Plat dak isoleren: alles dat je moet weten

    Leer hoe je jouw plat dak isoleren kan om energie te besparen en het wooncomfort te verbeteren. Ontdek de verschillende isolatiemethoden en kosten.

    Energielabel 2022 I Alles wat je moet weten

    Het energielabel wordt een steeds belangrijker onderdeel van je woning. Lees waarom het energielabel ook belangrijk voor jou is.