Ons energiegebruik is de afgelopen honderd jaar extreem toegenomen. Vandaag de dag gebruiken we de hele dag door stroom, gas of een andere vorm van energie en dit lijkt alleen maar toe te nemen. Wat blijkt uit het klimaatakkoord 2015 is dat bijna de hele wereld een energietransitie wil ondergaan. In de energietransitie moeten de traditionele fossiele brandstoffen vervangen worden door duurzame energie.
Fossiele brandstoffen
De fossiele brandstoffen zijn de meest traditionele energiebronnen. In de industrialisering zijn we erachter gekomen dat we met olie, kolen en gas onze welvaart kunnen verhogen. Door talloze innovaties en efficiëntere productieprocessen zijn wij met zijn allen steeds meer van deze fossiele brandstoffen gaan gebruiken.
Met het huidige gebruik zullen deze fossiele brandstoffen echter snel opraken. Er wordt geschat dat de aardolievoorraad over ongeveer 50 jaar op zal zijn. Daarnaast heeft ons intensieve energieverbruik ook zijn gevolgen voor de natuur en de toekomst van de aarde. We kennen natuurlijk de aardbevingen in Groningen door gaswinning en de woestijnvorming in Zuid-Europa.
Gelukkig zijn we in Nederland alle kolencentrales aan het sluiten en gebruiken we steeds meer duurzame energiebronnen. De overheden hebben een grote rol in de energietransitie, maar het begint ook bij onszelf. En hoewel we ons best doen op stroom en gas besparen, zullen we ook alternatieve energiebronnen moeten gaan aanwenden. De meest belangrijke vormen van duurzame energiebronnen bespreken we hieronder.
Wat zijn voorbeelden van duurzame energiebronnen?
Er zijn steeds meer alternatieven voor de traditionele brandstoffen. Het is heel lang lastig geweest om als particulier voor duurzame energiebronnen te kiezen. Echter zijn er steeds meer alternatieven voor de traditionele brandstoffen. Inmiddels kunnen we bij de energieleverancier kiezen voor groen gas, groene stroom of grijze stroom. Maar er zijn meer voorbeelden van duurzame energie waar jij binnenkort misschien wel voor gaat kiezen.
Zonne-energie
De zon is misschien wel de meest duurzame energie die er bestaat. Het is een energiebron die er tot nu toe altijd is geweest en energie heeft afgegeven. Een wereld zonder zon is lastig voor te stellen en we kunnen de straling maar beter gebruiken om energie op te wekken.
Het mooie aan zonne-energie is dat deze vorm van energie opwekken relatief makkelijk is en dat we het zelf kunnen doen. Zonnepanelen of een zonneboiler zijn op dit moment de meest gekozen vormen van zonne-energie van consumenten. In combinatie met een warmtepomp kun je daardoor van het aardgas af en ben je nauwelijks nog afhankelijk van energiemaatschappijen.
Waterkracht
De kracht van water is immens en er komen steeds meer waterkrachtcentrales die water gebruiken als duurzame energiebron. Al eeuwenlang wordt deze energie gebruikt om molens of wielen aan te drijven door de stroming van het water. Deze stroming wordt meestal gecreëerd door hoogteverschil in het water. Vervolgens wordt de kracht van het stromende water gebruikt om energie op te wekken.
Deze waterkrachtcentrales liggen meestal bij stuw meren of rivieren, waarbij vaak met een kunstmatige dam stroming wordt gegenereerd. Een groot voordeel van de groene energie die van waterkracht komt is dat het milieu hier niet mee vervuild wordt en het een hernieuwbare energiebron is.
Windenergie
Windenergie is erg vergelijkbaar met zonne-energie. Net als bij de zon is wind één van die hernieuwbare bronnen die nooit op zullen raken en kun je dus duurzaam energie opwekken.
Door middel van windmolens zet men wind om in duurzame energie. Dit wordt met name gedaan door grote energiebedrijven, maar het is ook mogelijk om een windmolen thuis te plaatsen. Er zijn kleinere windmolens die je zelfs op je woning kunt zetten. Een andere mogelijkheid is het mee investeren in windmolenparken.
Bio energie
Een andere vorm van duurzame energie is het gebruik van biomassa. Dit is organisch materiaal dat vaak komt uit materialen die wij anders niet meer gebruiken. Je kunt hierbij denken aan snoeiafval, mest, houtafval of afval uit de voedingsindustrie.
Soms kan deze biomassa direct worden gebruikt als brandstof, maar het kan ook worden omgezet naar biogas. Deze duurzame energie is niet makkelijk zelf te gebruiken als consument en worden voornamelijk in warmte-krachtcentrales gebruikt. Maar ook boeren gebruiken deze duurzame energiebron.
Kernenergie
Kernenergie wordt opgewekt vanuit uranium, waarbij ongeveer evenveel CO2 vrijkomt als bij zon- en windenergie. Kernenergie is een veilig en duurzaam alternatief en beter voor het milieu dan traditionele energiebronnen. Er is echter veel verzet, omdat kernenergie gevaarlijk kan zijn. Het geeft radioactief afval en de kans op ongevallen is groter dan bij andere duurzame energiebronnen.
Kerncentrales kunnen ontploffen door natuurrampen en in de oorlog in Oekraïne hebben kunnen zien dat ze ook een doelwit kunnen zijn [1]. Er komt dan radioactief afval vrij, wat normaal gesproken goed is afgeschermd. Dit radioactieve afval kan wel honderden jaren radioactief blijven. Kerncentrales wekken elektriciteit op zonder CO2 uit te stoten en geven dus al met al zeer schone energie.
Waterstof
Waterstof is dan wel geen energiebron, maar het is wel een stof waar veel energie in zit opgeslagen. Door waterstof te verbranden komt deze energie vrij. Een voordeel van waterstof is dat het veel meer energie bevat dan bij iedere andere brandstof. Dit maakt waterstof ook erg duurzaam om op te slaan en want we kunnen veel energie besparen door het compacte transport.
Aan de andere kant is waterstof erg explosief en daarom zijn er veel veiligheidsvoorschriften om met waterstof te werken. Het is een stuk lastiger aan de pomp waterstof te verkopen dan diesel, benzine of elektriciteit.
Er zijn verschillende manieren om waterstof te maken, maar bij elke manier is er wel energie nodig. Van nature bevat het geen energie en daarom wordt het gezien als een energiedrager en niet als energiebron. We gebruiken het in Nederland vooral nog in de industrie, maar er kunnen ook al woningen worden verwarmd met waterstof.
Aardwarmte
In de kern van de aarde zit veel warmte die kan worden gebruikt als duurzame energiebron. Als je enkele honderden meters de grond in boort kun je warm water omhoog pompen. De warmte uit dit water kan worden gebruikt als duurzame energie voor een warmtepomp of het opwekken van elektriciteit.
Bij een geothermische warmtepomp kun je door gebruik te maken van elektrische energie en aardwarmte je huis duurzaam verwarmen. Het is samen met zonnepanelen de makkelijkste manier om zelf direct duurzame energie op te wekken.
Het boren naar aardwarmte gebeurt op plaatsen waar watervoerende aardlagen zijn die voldoende dik en waterdoorlatend zijn. Het warme water wordt opgepompt, waarna de warmte uit het water benut kan worden.
Op de boorlocatie worden twee putten geboord: een productieput en een injectieput. Deze putten worden samen een doublet genoemd. Via de productieput wordt warm water omhoog gepompt uit de aarde. De warmte van dit water wordt gewonnen via een warmtewisselaar. Daarna gaat het afgekoelde water terug de aarde in via de injectieput.
Restwarmte
Naast al deze duurzame energiebronnen bestaat er ook het gebruik van restwarmte. Vaak komt dit vrij bij productieprocessen en kan dit worden gebruikt in plaats van olie, kolen of gas. Echter is het vooral organisatorisch uitdagend om restwarmte om te zetten in duurzame energie.
Er zijn ook al mooie voorbeelden van het gebruik van restwarmte op kleinere schaal. Zo kan de warmte uit de melk van een melkveebedrijf worden gebruikt als duurzame energie. Net als bij een cv ketel wordt het water verwarmd door de warmte die afkomt van de warme melk uit de koeien.
Mits goed uitgevoerd is dit erg goed voor het klimaat omdat de uitstoot laag is en het niet leidt tot luchtvervuiling.
Welke duurzame bronnen gebruik jij?
Het gebruik van duurzame energie draagt bij aan de het gevecht tegen de klimaatveranderingen. Ben je benieuwd naar andere manieren om je woning te verduurzamen en bij te dragen aan het klimaat? Lees één van onze andere artikelen hieronder of neem contact met ons op voor energieadvies.