Stroom besparen met deze 22 handige tips

Direct naar

Vader legt aan kleine jongen uit hoe hij de wasmachine aan moet zetten en stroom besparen kan

Ons elektriciteitsverbruik is al jarenlang enorm aan het groeien. Zo is ons stroomverbruik nu 20 keer hoger dan in 1950. Het stijgt gemiddeld sindsdien met 4,5% per jaar en is altijd omhoog gegaan behalve tijdens economische crisis van de jaren 80 en 2008. Ook nu in de huidige energiecrisis gaan steeds meer mensen besparen op stroom.

Je verbruikt de hele dag door stroom zonder dat je er vaak zelfs bewust van bent. Bewuster zijn van je stroomgebruik zal ervoor zorgen dat je duurzamer zult omgaan met elektriciteit. Je kunt bijvoorbeeld door consistent de lichten uit te zetten of opladers uit het stopcontact te halen al heel wat stroom besparen.

Toch zijn er nog veel meer manieren om te besparen op stroom en de energierekening te verlagen. In dit artikel zullen wij tips geven over het verminderen van het elektriciteitsverbruik en je uitleggen waarom het zo belangrijk is.

Bespaar direct op stroom met deze 12 to do’s

Zet de vaatwasser niet gelijk aan

Als je wacht met de vaatwasser aanzetten tot er echt niets meer bij kan, bespaar je gemakkelijk 40 kWh stroom per jaar. Met de huidige energieprijzen kom je dan op een besparing van € 25 per jaar.

vrouw kiest voor de eco stand van de vaatwasser

Zet alle apparaten op eco stand

Tegenwoordig hebben alle energiezuinige apparaten een eco stand. Het verschilt natuurlijk per apparaat, maar het kan bijvoorbeeld bij een vaatwasser wel €45 per jaar schelen als je de eco stand gebruikt. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt van apparaten die je vaak in de eco stand kunt gebruiken

 • Vaatwasser € 45 per jaar
 • Wasmachine € 35 per jaar
 • Föhn € 15
 • Televisie € 8 per jaar
 • Laptop en computer € 10 per jaar
 • Wifi router € 5 per jaar
 • Stofzuiger € 15 per jaar
 • Totaal: € 133 per jaar

Los van elkaar lijkt het niet direct de moeite waard om overal de eco stand aan te zetten, maar als je alles bij elkaar optelt kom je toch uit op een bedrag van € 133 per jaar. Dit is voor de moeite die het kost natuurlijk een erg eenvoudige keuze!

Een ventilator in plaats van een airco

Een airco is natuurlijk een effectief apparaat om ruimtes mee af te koelen. Daarom is het gebruik comfortabel. Helaas het is ook een grootgebruiker. Een ventilator kan vaak voor voldoende afkoeling zorgen en je hoeft op die manier niet de hele ruimte te koelen. Als je een vaste airco een dag lang hebt aanstaan ben je met de huidige energietarieven €25 kwijt. Een ventilator verbruikt daarentegen minder dan één euro per dag.

Liever één grote koelkast dan twee kleine

Een volle koelkast zal minder energie verbruiken dan een lege koelkast. Het is daarom goed om de koelkast goed vol te houden, zodat de koelkast minder elektriciteit verbruikt. Het loont daarom je koelkast zo efficiënt mogelijk in te delen, waardoor er meer in kan. Je kan ook veel energie besparen door de tweede koelkast eruit te doen. Het is veel beter voor de energierekening om één grote koelkast te hebben dan nog een kleine koelkast erbij.

Oude apparaten uitzetten

Oude apparaten gebruiken nog heel veel stroom in de stand by stand. Dit sluipgebruik kun je voorkomen door het apparaat uit te zetten, de stekker uit het stopcontact te halen of de aan/uit knop van de stekkerdoos uit te zetten. Bij nieuwe apparaten heb je minder last van hoog sluipverbruik.

Haal stekkers uit het stopcontact

Het onnodig laten zitten van opladers in stopcontacten kan leiden tot een hoog energieverbruik. Ondanks dat het apparaat uit staat, wordt er nog een heel klein beetje elektriciteit gebruikt. Per stekker in het stopcontact verbruik je zo’n 0,5-1 Watt. Als je één stekker het hele jaar in het stopcontact houdt ben je zo’n €13 per jaar kwijt.

Wassen op lagere temperatuur

Een 30 graden wascyclus is veel efficiënter. Als je regelmatiger wast met minder warmte zal je water besparen en jouw energierekening dalen. Bij de meeste moderne wasmachines zal de was er net zo schoon uitkomen als op hogere temperatuur. Je kunt daarom beter je dagelijkse kleding gewoon op 30 graden wassen.

was buiten drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken

Laat je was natuurlijk drogen

Gemiddeld kost een wasdroger per keer dat je die gebruikt € 1,50. Door de was op te hangen bespaar je dus iedere keer € 1,50 aan stroom. In een heel jaar kun je door zo min mogelijk was in de droger te doen enorm veel stroom besparen.

Controleer het televisiekastje

De decoder/ontvanger kan ook in standby-stand erg veel stroom verbruiken. Met name de setupbox met harde schijf is het minst zuinige televisie kastje. Ook als deze apparaten stand by staan verbruiken ze erg veel stroom. Voorkom sluipverbruik en zet ze dus uit als je ze niet gebruikt.

Ontdooi je vriezer

Een ijslaag op het vrieselement zorgt ervoor dat de vriezer meer stroom zal verbruiken om de temperatuur op -18 °C te houden. Een vriezer kan door veel ijsvorming soms wel 50% meer stroom gebruiken dan normaal. Een andere tip is dat als je iets wilt ontdooien je dat beter in de koelkast kunt doen zodat de koelkast minder stroom zal verbruiken.

Vriezer is helemaal schoon en daarom energie efficient

Zet de vaatwasser en wasmachine ‘s nachts aan

Als je een slimme meter hebt dan maak je gebruik van het daltarief voor stroom. Het daltarief geldt in de meeste provincies van 23:00 tot 07:00 en is goedkoper dan het normale tarief. Als je de droger, vaatwasser en wasmachine altijd in de nacht laat draaien in plaats van overdag, bespaart een gemiddeld huishouden zo’n 30 euro per jaar.

Stroom besparen lange termijn

Vervang lampen voor LED verlichting

De meeste mensen hebben hun gloeilampen inmiddels al vervangen door led lampen. Maar wist je ook dat je de halogeenlampen in je keuken of badkamer kunt vervangen door een led lamp? Dat scheelt in de kosten! En kijk eens goed om je heen: hangt er niet nog ergens een gloeilamp? Ook als die het nog doet, kun je hem maar beter vervangen. Dat scheelt namelijk veel stroom.

Stel, je hebt nog 10 halogeenlampen (20 watt) en 1 gloeilamp (40 watt) in huis en je vervangt deze door 11 ledlampen (4 Watt), dan bespaar je jaarlijks zo’n 45 kWh (dat is € 32 met de huidige stroomprijs, en ongeveer € 10 met de stroomprijs op lange termijn).

Een LED-lamp aanschaffen is duurder, maar dat wordt altijd terugverdiend. Met bijna alle LED lampen ben je 75% goedkoper uit dan halogeenlampen. Daarnaast zal een LED lamp tot wel 9 keer langer meegaan. LED lampen zijn verkrijgbaar in veel verschillende stijlen en maten en kunnen voldoen aan al uw behoeften.

Stroom besparen met een nieuwe wasmachine

Heb jij jouw wasmachine al heel lang? Koop dan een nieuwe, want je zult zo erg veel stroom besparen. De meeste nieuwe wasmachines hebben allemaal eco standen en bepalen aan de hand van het gewicht hoe lang het wasprogramma moet duren om jouw was schoon te krijgen. Zo zal de wasmachine niet onnodig lang draaien of centrifugeren, waardoor je minder stroom verbruikt.

Stroom besparen met een nieuwe koelkast

Oude koelkasten staan er om bekend dat ze veel meer stroom gebruiken dan nieuwere versies. Toen deze koelkasten gebouwd werden hadden de fabrikanten minder focus op de energiezuinigheid van de apparatuur. Tegenwoordig hebben alle koelkasten een energielabel en zijn fabrikanten steeds zuinigere koelkasten gaan bouwen.

Koop een apparaat met een zuinig label

Apparaten met een zuinig energielabel zijn meestal duurder, maar verdienen zich met de huidige energieprijzen dubbel en dwars terug. Deze apparaten zijn vaak ook duurzamer omdat ze een langere levensduur hebben. Met deze zuinige apparaten zul je veel stroom besparen tijdens zowel het gebruik als in de stand by stand. Omdat ze dusdanig minder stroom verbruiken betaalt de investering zich vaak terug.

Kies voor slimme verlichting

Als je zo nu en dan vergeet je lampen uit te doen voor je weggaat dan is slimme verlichting dé oplossing. Met slimme verlichting kun je op je telefoon zien of jouw lampen nog aan staan en ze op afstand uitzetten. Sommige systemen detecteren zelfs of jij nog thuis bent of niet. Deze systemen kunnen jouw lampen automatisch uitzetten als je weggaat en gaan aan als je thuiskomt. Je verlichting zal zo nooit meer onnodig branden.

Elektriciteit besparen met een slimme meter

Als je ervan houdt om te weten wanneer hoeveel je verbruikt dan kan met een slimme meter je geluk niet op. Je kunt hiermee jouw verbruik van dag tot dag inzien en te weten komen aan welke apparaten je het meeste stroom kwijt bent. Door bij te houden met de meter wat je van dag tot dag gebruikt zie je op welke dagen je meer hebt verbruikt. Je kunt dan bepalen of je bepaalde apparaten wat minder lang aanhoudt om nog meer stroom te besparen.

Verlichting met een bewegingssensor

Laat je altijd het licht in de wc of de werkkamer aan staan? Neem dan licht met een bewegingssensor. Licht met bewegingssensoren worden geactiveerd wanneer de sensor beweging detecteert. Je kunt zo stroom besparen omdat het licht nooit onnodig aanstaat en zorg je dat je geen energie verspilt.

Tuinverlichting op zonne-energie

Als je een goede sfeer wilt in je tuin, terras of balkon dan zet je natuurlijk de tuinverlichting aan. Veel tuinverlichting werkt tegenwoordig op zelf opgewekte stroom, op deze manier kun je de stroom besparen die je tuinverlichting anders van het net gebruiken. Veel vormen van tuinverlichting hebben een klein zonnepaneeltje die overdag oplaadt om ‘s nachts of ‘s avonds te kunnen schijnen.

Neem een nieuwe vloerverwarmingspomp

De pomp van de vloerverwarming zorgt ervoor dat warm water uit de cv door de vloerverwarmingsbuizen wordt gepompt. Op deze manier blijft het water niet stil staan in de leidingen en wordt de vloer sneller en efficiënter verwarmd. Het nadeel van de oude pompen is dat die maar één stand hebben. Hierdoor staan ze altijd aan op het volle vermogen ook als de verwarming uit staat.

De nieuwe vloerverwarmingspompen hebben meerdere standen en kun je dus in een lagere stand zetten als de verwarming niet aanstaat. Je kunt hiermee tot wel € 200 per jaar aan stroom besparen. Je betaald dit bedrag wel om de pomp aan te schaffen, maar dit verschil verdien je in verloop van tijd wel terug.

Stroom opwekken

Als je bovenstaande tips in je dagelijkse leven gaat gebruiken ga je veel stroom besparen. Je zult zien dat je, door goed op te letten en kleine aanpassingen aan je woning te doen, met misschien wel de helft van het stroom net zoveel kunt. De tarieven voor stroom lijken alleen maar omhoog te gaan dus het is interessant om te kijken of je de stroom die wel nodig blijft hebben zelf kunt opwekken.

Je kunt door gebruik te maken van windenergie of zonne-energie nog energiezuiniger leven waarmee je echt jouw steentje aan het milieu bijdraagt. Zonnepanelen is de meest gekozen optie, maar er zijn ook andere mogelijkheden om veel elektriciteit te besparen. Op onze website vind je hier verschillende artikelen over.

Ben je benieuwd naar andere manieren om je woning te verduurzamen en bij te dragen aan het klimaat? Lees één van onze andere artikelen hieronder.

Wij denken graag met je mee!

Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag. Zoek jij begeleiding bij het maken van de beste keuze voor het verduurzamen van je huis. Laat het ons weten. Zoek je energieadvies, offertes of praktische hulp bij jou project. Vul hier ons formulier in en we laten zo snel mogelijk weten wat we voor jou kunnen betekenen.

  Plat dak isoleren: alles dat je moet weten

  Leer hoe je jouw plat dak isoleren kan om energie te besparen en het wooncomfort te verbeteren. Ontdek de verschillende isolatiemethoden en kosten.

  Een warmtepomp voor een betere toekomst

  Een warmtepomp is goed voor de portemonnee - en het klimaat. Hier lees je waarom een warmtepomp de grootste verduurzaming aan je woning kan zijn.

  Duurzame energie voor iedereen – een overzicht

  Welke vormen van duurzame energie zijn er eigenlijk? In dit overzicht laten we ook zien tot welke duurzame energiebronnen jij nu al toegang hebt.