Sinds 2021 heeft de overheid verplicht dat het huis dat je wilt kopen of verkopen een energielabel moet hebben. Door het energielabel kan een potentiële koper of huurder direct de energiezuinigheid van de woningen bekijken. Met deze informatie kun je een goede schatting maken van het energieverbruik per maand, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wat is een energielabel?
Het energielabel laat zien in welke klasse van energiezuinigheid een woning zit. Er zijn verschillende klasses lopend van A+++ (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Aan dit energielabel zit ook een schatting van het energieverbruik vast, waardoor je als nieuwe eigenaar of huurder gelijk weet wat de hoogte van de energierekening ongeveer gaat zijn.
Voorlopig energielabel
Heb je een voorlopig energielabel gekregen? Let op, dit is niet hetzelfde als een definitief energielabel. Bij een voorlopig energielabel is er geen energieadviseur langs geweest om te controleren of het energielabel verduurzaamd is sinds de bouw van de woning. Het voorlopige energielabel is bepaald puur op basis van het bouwjaar van het huis.
Definitief energielabel
Voor het definitieve energielabel zal een energieadviseur langskomen om de eigenschappen van de woning vast te leggen. De energieadviseur bepaalt hiermee hoe energiezuinig de woning is en geeft later een definitief label. Hiermee kun je erg nauwkeurig bepalen hoe hoog de energierekening zal zijn in jouw nieuwe woning.
Energielabel aanvragen
Ben je van plan je woning te gaan verkopen of verhuren? Vraag dan altijd van tevoren een energielabel aan. Het is erg waardevolle informatie voor de nieuwe bewoners en bovendien ben je dit verplicht als je een advertentie van je huis online gaat plaatsen.
Voor een energielabel heb je een energieadviseur nodig. Dit is een erkende deskundige die bij jou langs zal komen om de woning op te meten en gegevens op te vragen over jouw woning. Je kunt hierbij denken aan facturen van energiebesparende maatregelen of bouwtekeningen die het energielabel verbeteren. Dit bezoek duurt ongeveer 1,5 uur en je kunt hem daarnaast vragen stellen over andere maatregelen die je zou kunnen treffen voor een beter energielabel.
De gegevens over jouw woning zullen worden gebruikt om een berekening te maken en jouw energielabel vast te stellen. Je ontvangt dan een definitief energielabel dat 10 jaar geldig zal zijn [1].
Energielabel opvragen
Wat is mijn energielabel? Soms komt het voor dat een woning nog geen geldig energielabel heeft. Helaas kun je alleen als eigenaar een definitief energielabel aanvragen en dan zal je het energielabel moeten opvragen. Dit kun je met gegevens uit het kadaster doen, maar het makkelijkste is toch wel direct bij de woningeigenaar zelf.
Energielabels zijn erg belangrijk voor de verkoper of verhuurder omdat het verplicht is bij oplevering een geldig label beschikbaar te hebben. Er bestaat namelijk een boete energielabel die je ontvangt als er geen label beschikbaar is bij oplevering van de woning. Dus als je je woning gaat verkopen, eerst altijd een energielabel aanvragen!
Hoger energielabel hogere woningwaarde
Een hoger energielabel betekent een hogere woningwaarde. Het is natuurlijk afhankelijk van het type woning, maar gemiddeld betekent iedere klasse hoger een waardestijging van ongeveer €4000. Voor je je woning verkoopt raden wij aan een adviseur thuis te laten komen om te bekijken welke maatregelen jouw woningwaarde laten stijgen. Je hoeft dan niet gelijk zonnepanelen of een warmtepomp te nemen, maar met isolatie kun je de investering er uit halen.
Dit geldt niet voor alle gebouwen, maar bij beschermde monumenten is het voor een nieuwe huiseigenaar vaak een uitdaging om te verbouwen. Als jij daarvoor het label verhoogd creëer je gegarandeerd een hogere woningwaarde.
Ook voor de verhuur is het de investering meer dan waard. Als de huurder minder hoeft te besteden aan de verwarming zal hij eerder voor een bepaalde woning kiezen.
Energieadviseur kiezen
Bij het kiezen van een energieadviseur is het belangrijk dat hij vergelijkbare huizen heeft geanalyseerd. Op deze manier kan hij jou de beste tips geven om jouw woning te verduurzamen zodat het energielabel zal verbeteren. Je kunt direct bij een partij het energielabel aanvragen, maar wij raden aan altijd eerst goed onderzoek te doen naar de adviseur die het label bepaalt.
Ben je benieuwd naar andere manieren om je woning te verduurzamen en bij te dragen aan het klimaat? Lees één van onze andere artikelen hieronder.