Thuis energie besparen door grote en kleine aanpassingen

Direct naar

Energie besparen door gas van een gasfornuis te verminderen

Bij duurzaam wonen wordt al gauw gedacht aan grote aanpassingen aan je woning of in je gedrag. Er wordt vaak (onterecht) gedacht dat de ongemakken van een grote verbouwing of lage verwarming niet zullen opwegen tegen de lagere energiekosten.  

Echter zul je versteld staan van hoeveel energie je kunt besparen zonder dat je hier in je dagelijkse leven ook maar iets van merkt. Vaak zijn we ons niet bewust van hoeveel energie we gebruiken. Door middel van onderstaande tips kun je direct een verschil maken in het verbruik én kosten.

Hiernaast bespreken we aanpassingen die met de juiste voorbereidingen makkelijk uitvoerbaar zijn. Door een aantal van onze voorgestelde maatregelen te nemen kun je energie besparen zonder dat het effect heeft op je woongenot. Bovendien is energiezuinig wonen goed voor het milieu en kun je geld overhouden voor andere dingen.

Gas besparen

De meeste woningen in Nederland hebben hun verwarming nog op gas. Ook als je groen gas hebt is het veel duurzamer om zuiniger om te gaan met gas. Daarbij is besparen op gas de snelste weg naar een lagere energierekening. Je verwarming, meestal aangedreven door de cv ketel, verbruikt het meeste energie in huis. Het grootste gedeelte van de energierekening gaat naar het gas dat je betaald aan de energieleverancier. Energie besparen gaat het makkelijkst door minder gas te gebruiken en duurzaam te verwarmen.

Wat kun je gelijk doen?

Je kunt morgen al beginnen met energie besparen zonder dat je daar veel voor hoeft te doen. Door onnodig warmteverlies te voorkomen hoeft de verwarming minder lang aan, waardoor je je energierekening makkelijk kunt verlagen. In de meeste huishoudens blijft de deur naar de gang vaak te lang open staan of worden ruimtes verwarmd waar niemand aanwezig is. Ook is het belangrijk dat de kieren goed geïsoleerd zijn. Bij nieuwere woningen is dit vaak geen groot probleem, maar hoe ouder de woning hoe meer warmte je verliest rondom de kozijnen. Met bijvoorbeeld tochtstrips kun je deze naden en kieren isoleren. Door de huidige gasprijzen kan een huishouden met deze aanpassingen zomaar € 400 euro per jaar aan energie besparen.

Gas besparen door kleine aanpassingen

Het is niet voor te stellen hoeveel we aan warmte verliezen doordat de verwarming onnodig aanstaat. Een mooi voorbeeld om slim energie te besparen is door een waterbesparende douchekop te installeren. De waterbesparende douchekop gebruikt minder warm water, maar geeft toch net zoveel waterdruk.

Een ander voorbeeld dat wij eigenlijk altijd benoemen is het installeren van een slimme thermostaat. Slimme thermostaten zijn makkelijk te installeren en al te koop vanaf € 150. Ze zorgen ervoor dat je cv ketel niet onnodig zal draaien om de verwarming aan te zetten wanneer je niet thuis bent of een ruimte niet gebruikt. Bovendien hoef je zelf niet iedere ochtend en avond meer naar de thermostaat te lopen en bespaar je al snel € 200 per jaar.

Gas besparen door grotere aanpassingen

De meeste energie kun je natuurlijk besparen door je woning verder te gaan verduurzamen. Slechte isolatie, een oude cv ketel of oude radiatoren kosten vaak de meeste energie. Als je echt zuiniger wil gaan leven kun je daarom het best een plan maken om je woning te verduurzamen.

Een plan begint vaak met een online huisscan of een energielabel. Je krijgt dan een idee hoeveel het scheelt aan energiekosten om bijvoorbeeld dakisolatie of een warmtepomp te nemen. Het kan ook zijn dat het in jouw geval slimmer en duurzamer is om te kiezen voor spouwmuurisolatie. In het plan staat vaak ook hoeveel je gaat besparen, waardoor je beter kan uitrekenen hoe snel je je investering terugverdient. Op deze manier kun je een afgewogen keuze maken of deze grote aanpassingen rendabel zijn voor jouw situatie.

Een stroom meter geeft aan hoeveel energie verbruikt

Stroom besparen

De tweede component van de energierekening is elektriciteit. Naast gas kun je dus energie besparen door het stroomverbruik te verlagen. Over het algemeen zijn we ons bewuster van ons gasverbruik dan dat we letten op alle apparaten die constant stand by staan. Toch is stroomverbruik erg slecht voor het milieu en met de stijgende energieprijzen steeds slechter voor de portemonnee.

Wat kun je gelijk doen?

Vaak schrikken we ervan dat we zoveel geld kwijt zijn aan sluipverbruik. Sluipverbruik is het verbruik van stroom als stekkers onnodig in het stopcontact blijven zitten of als huishoudelijke apparaten stand by staan. Per jaar is een gemiddeld huishouden 500 kWh kwijt aan sluipverbruik. Met het huidige prijsplafond is dit € 200 per jaar. Hier bewuster mee omgaan is een erg makkelijke manier om energie te besparen en minder per maand kwijt te zijn aan de energierekening.

Je kunt ook energie besparen door de energieslurpers van het huis niet te gebruiken als dat niet per se nodig is. Vriezers kunnen veel stroom verbruiken en het is dus zonde om de vriezer aan te laten staan als hij vrijwel altijd leeg is. Een ander voorbeeld van een energieslurper is de wasdroger. Met name oude wasmachines en wasdrogers verbruiken erg veel stroom. Je kunt erg makkelijk energie besparen door vaker je was te drogen aan een waslijn. Een gemiddeld huishouden kan zo al snel € 50 per jaar besparen.

Kleine aanpassingen

Je hoeft niet morgen al je huishoudelijke apparaten te vervangen maar je ziet je energieverbruik drastisch afnemen door langzaam maar zeker over te stappen naar energiezuinige apparaten. Een energiezuinig apparaat is vaak duurder, maar met de huidige prijzen voor stroom heb je dit er binnen een paar jaar al uit. Je kunt aan het energielabel herkennen hoeveel energie je zult besparen. Je zult echter de meeste energie besparen door je lampen te vervangen voor led verlichting. Een led lamp heeft een energieverbruik dat 90% lager is dan bijvoorbeeld een gloeilamp.

Er zijn ook allerlei slimme apparaten die meten hoeveel stroom je verbruikt en hoe je nog meer energie kunt besparen. Je kan er zo achterkomen hoeveel de wasmachine aan stroom verbruikt. 

Grote aanpassingen

Als je goed oplet op het sluipverbruik en je jouw stroom verbruik nog verder wil verlagen kun je energie besparen door zelf energie te gaan opwekken. Dit kan bijvoorbeeld met zonnepanelen of een windmolen thuis. Deze investering verdien je vaak binnen 5 tot 10 jaar terug en zal een groot verschil maken op je energierekening.

Een lekkende waterleiding met een water meter

Water besparen

Je kunt ook indirect energie besparen door te letten op je waterverbruik. Als je je waterverbruik naar beneden brengt zal je warm waterverbruik ook dalen waardoor je dus bespaart op je energierekening. Met een slimme meter kun je zien hoeveel water je verbruikt per dag. Zo kun je gelijk zien of korter douchen helpt in je waterverbruik. Waterverbruik is vaak het ondergeschoven kindje en het waterverbruik van de gemiddelde Nederlander is erg hoog [1]. Dit komt mede doordat het water in Nederland nog erg goedkoop is. Een lager verbruik is wel heel goed voor het verlagen van je ecologische voetafdruk en het milieu. Bovendien is de verwachting dat de prijs van water de komende jaren gaat stijgen en kan je dus maar beter vandaag dan morgen beginnen.

Wat kun je gelijk doen?

Door slim gebruik te maken van water zul je ook veel energie besparen. Korter douchen, meer was in de wasmachine en minder lang de warme kraan aanzetten zal ook leiden tot een lager energieverbruik. Besparen op water is dus echt een win-win omdat je ook vaak direct bespaart op energie.

Het mooie aan besparen op water is dat een stukje bewustwording meestal al genoeg is. Een simpele douchetimer die ervoor zorgt dat iedereen maar 5 minuten doucht in plaats van de gemiddelde zeven minuten maakt bijvoorbeeld al een groot verschil. Bij een huishouden met vier personen kan dit € 140 per jaar aan gas en 30.000 liter aan water schelen!

Kleine veranderingen

Daarnaast kan je ook waterbesparende kranen en waterbesparende douchekoppen laten installeren. Een waterbesparende kraan zorgt ervoor dat je minder water nodig hebt om dezelfde druk te genereren. Deze kraan verhoogt de druk door lucht aan te zuigen en toe te voegen aan het water. Als je het gebruikt voor kranen met warm water zal dit ook leiden tot een energiebesparing omdat je minder water hoeft te verwarmen.

Grotere aanpassingen

Er zijn ook meer ingenieuze manieren om water te besparen. Je kunt bijvoorbeeld een douche nemen die het warme water hergebruikt. Dit wordt ook wel een douche wtw genoemd (wtw staat voor warmteterugwinning). Afhankelijk van of je een warmtepomp of cv-ketel hebt kun je hiermee wel € 150 tot € 200 per jaar besparen. Het installeren van een douche wtw gaat echter wel gepaard met een verbouwing en is dus vaak pas interessant als je toch al van plan bent de badkamer te gaan verbouwen.

Als je jouw de vermindering van je ecologische voetafdruk echt naar een hoger niveau wil tillen kan je ook je eigen water gaan filteren. Je kan dan leven van het regenwater, waarbij je alleen het nodige drinkwater hoeft te filteren. Je kunt bovendien ook kiezen voor filtersystemen die het water dat uit de kranen komt gezonder maakt. 

Aan de slag met water besparen

Je kunt dus op allerlei manieren energie besparen en daarmee geld overhouden op het eind van de maand. Het bewust bezig zijn met je verbruik kan al snel enkele honderden euro’s per maand opleveren. Bovendien maakt het anderen om jou heen ook bewuster van zijn of haar impact op de aarde en het klimaat. Ook zij zullen merken dat er niets veranderd in het woongenot en ze minder hoeven te besteden aan gas en stroom.

Zowel de kleine als de grote aanpassingen zijn hard nodig voor een beter milieu. Kies uit dit artikel de tips die jou het meest aanspreken. Zo kun jij energie besparen en help je mee tegen de vervuiling van de aarde. Ben je benieuwd naar andere manieren om je woning te verduurzamen en bij te dragen aan het klimaat? Lees één van onze andere artikelen hieronder.

Wij denken graag met je mee!

Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag. Zoek jij begeleiding bij het maken van de beste keuze voor het verduurzamen van je huis. Laat het ons weten. Zoek je energieadvies, offertes of praktische hulp bij jou project. Vul hier ons formulier in en we laten zo snel mogelijk weten wat we voor jou kunnen betekenen.

  Kies voor de zonnepanelen die jou het meest opleveren

  Zelfs in Nederland leveren zonnepanelen erg veel duurzame energie op. Hier de andere factoren die bepalen of zonnepanelen ook voor jou een succes zijn.

  Je huis isoleren: begin vandaag nog

  Het huis isoleren is de eerste stap om je woning te verduurzamen . Wat kosten de verschillende soorten isolatie en hoeveel bespaar ik hiermee?

  Morgen slim en duurzaam door vloerverwarming

  Ik ga mijn huis verbouwen, zal vloerverwarming aanleggen of de oude radiatoren vervangen? Hier lees je wat jij in jouw situatie het best kan doen.