Dit jaar is er 290 miljoen euro investeringssubsidie beschikbaar gesteld voor voor woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen. Dit is een mooie kans om duurzamer te gaan wonen, een steentje bij te dragen aan een betere wereld en te besparen op de energierekening. Isolatie is misschien wel het belangrijkste onderdeel van duurzaam wonen. Vooral bij slecht geïsoleerde woningen kan door middel van isolatie enorme winst worden behaald.
Een slecht geïsoleerd huis verliest snel warmte via het dak, de muren, de vloer en de ramen. Door middel van goede isolatie kan je beter de warmte in huis houden. Hierdoor stook je minder en kun je je energierekening omlaag brengen. Hiermee hou je op het eind van de maand meer over. Er zijn veel verschillende energiebesparende maatregelen mogelijk. De eerste stappen om je woning te isoleren levert de grootste energiebesparing op. Overweeg jij je huis te isoleren? Hieronder bespreken we de verschillende manieren van isoleren en welke voordelen dit voor jou kan hebben. Aan de hand van voorbeelden en tips krijg je een beter idee wat de mogelijkheden zijn.
De voordelen van isoleren
De eerste vraag die er misschien in je opkomt is: wat zijn de voordelen van het isoleren van mijn huis? Het is zeker de moeite waard om eens serieus na te denken over jouw energieverbruik. Hieronder lopen we verschillende redenen door waarom het isoleren van je woning het overwegen waard is:
Daling energierekening
Ondanks dat het aanbrengen van woningisolatie behoorlijk wat geld kan kosten, is het zaak om je hier niet meteen door te laten afschrikken. Zo gaat deze investering zich in de loop van de tijd vanzelf terugverdienen. Wanneer het huis goed geïsoleerd is, is je huis beter beschermd tegen kou, warmte of vochtproblemen. Dit is dan ook gelijk terug te zien in de energierekening. Je stook- en airconditioning kosten kunnen hierdoor drastisch verlagen. Door de stijgende energieprijzen wordt de winst die te behalen valt door middel van isoleren steeds groter. Investeren in isolatie gaat jou dus al snel geld opleveren.
Meer wooncomfort
Een correct geïsoleerde woning kan een positieve bijdrage leveren aan een hoger woongenot in zowel de zomer als in de winter. In de winter blijft de warmte beter binnen en is er minder tocht in je huis. In de zomer zal je merken dat je huis juist minder snel opwarmt. Het is daarnaast mogelijk om met isolatie eventueel geluidsoverlast te minimaliseren (akoestische isolatie). Dit alles kan bijdragen aan het creëren van een aangename ruimte waarin ontspannen beter mogelijk is.
Hogere woningwaarde
Bovengenoemde voordelen leiden ook tot een verhoogde waarde van jouw huis. Tegenwoordig is het op de woningmarkt van groot belang hoe energiezuinig een huis is. Het welbekende energielabel is nu verplicht als je een huis gaat verkopen. Door middel van isolatie kan je jouw huis aantrekkelijker maken voor potentiële kopers in de toekomst.
Beter voor het klimaat
Ook vanuit ecologisch oogpunt is het goed om je huis te laten isoleren. Je stoot minder CO₂ uit omdat je minder gebruik maakt van fossiele brandstof. Op deze manier draag je een steentje bij aan een beter klimaat.
Soorten isolatie
De term isolatie is een breed begrip. Zo kan het aanbrengen van een isolatielaag meerdere functies hebben. Naast thermische isolatie (warmte-isolatie) is het met geluidsisolatie ook mogelijk om je huis te beschermen tegen geluidsoverlast. Bij warmte-isolatie zijn er verschillende manieren mogelijk. Hoe meer manieren van isoleren met elkaar worden gecombineerd, hoe beter je de warmte in huis vasthoudt.
Het is belangrijk om te differentiëren in isolatiewaardes. Hierbij komt de R-waarde om de hoek kijken, oftewel de Resistance Construction (thermische weerstand). Er wordt vaak gerekend met Rc en Rd. Deze waardes geven aan hoe goed het materiaal zich verzet tegen het transport van warmte. De Rd-waarde geeft de weerstand van enkel materiaal in een constructie. Met Rc wordt de isolatiewaarde van een volledige constructie aangeduid, het is een optelsom van de Rd-waardes. Hoe hoger de Rc-waarde, des te beter een spouwmuur, de vloer of het dak isoleert.
Dakisolatie
Omdat warme lucht stijgt, is een niet geïsoleerd dak de grootste verliespost van de warmte in huis. Dit is een belangrijk onderdeel om mee te nemen in je besluit wanneer je je huis wil isoleren. Als het dak niet wordt geïsoleerd kan dit een hoge impact hebben op je stookkosten. Daarom adviseren wij altijd te beginnen met het dak, mocht dat nog niet geïsoleerd zijn. Houd hierbij de Rc-waardes in de gaten. Zo is het van belang om te zorgen dat je Rc-waarde van je dak 1,5 keer hoger ligt dan de Rc-waarde van je gevel.
Muurisolatie
Onder muurisolatie vallen drie methodes: spouwmuurisolatie, het isoleren van de gevel en de binnenmuur isoleren. De spouwmuur isoleren is een goedkope en effectieve manier om je huis een isolatie-boost te geven. Een spouw is de ruimte die tussen twee muren zit. Wanneer deze ruimte breed genoeg is kan dit gevuld worden met verschillende soorten isolatiemateriaal. Met glaswol spouwmuurisolatie ga je al snel naar een Rc-waarde van 1,8 m² K/W. Isoleer dus altijd de spouwmuur na! Ook wanneer daarna een voorzetwand of een nieuwe gevel wordt geplaatst is dit nooit een verloren maatregel. Als er onvoldoende ruimte tussen de spouwmuren is, is er de optie om de muren te isoleren van binnenuit. Hierbij isoleer je de wand door een extra isolerende voorzetwand te plaatsen, ook wel binnenmuurisolatie genoemd. Hier [eventueel hyperlink naar artikel binnen website] lees je alles over muurisolatie.
Vloerisolatie
Vloerisolatie kan een grote aanwinst zijn voor het behouden van de warmte in het huis en flink bijdragen aan het wooncomfort. Met de juiste isolatie voelt de vloer al gauw een paar graden warmer aan. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het bedrag dat je hiervoor moet betalen. Bijvoorbeeld; of er een kruipruimte aanwezig is en hoe makkelijk deze te bereiken is? Ook liggen de prijzen voor het isoleren van houten vloeren hoger dan die voor betonnen vloeren.
Dubbel of driedubbel glas
Het is ook belangrijk om de prestaties van het glas te bekijken, dit is namelijk nog altijd een zwakke schakel in de schil. Dubbel glas wordt tegenwoordig standaard gezet in nieuwe huizen die gebouwd worden. Toch zijn er ook nu nog steeds oudere woningen die alleen beschikken over enkel glas. Hoe weet je of je enkel of dubbel glas hebt? Dubbel glas herken je aan een aluminium strip tussen de twee glasplaten. Echter zijn dit niet de enige twee soorten. Zo heb je ook HR++ glas. Ondanks dat deze erg lijkt op dubbel glas, heeft HR++ glas nog een extra onzichtbaar isolerende folie. Dit glas herken je meestal door de letters HR aan de binnenkant op de aluminium strip. De hoogste isolatiewaarde bereik je door te kiezen voor triple glas. Bij dit glas zitten er twee aluminium strips met isolerende folie tussen drie glasplaten. Triple glas isoleert zelfs vijf keer beter dan enkelglas. Bij het overstappen op driedubbel glas dien je rekening te houden met dat waarschijnlijk de kozijnen vervangen moeten worden.
Kosten, besparing en waardevermeerdering woning
Het is interessant om eens te kijken naar de kosten, besparingen en de bijkomende waardevermeerdering van een woning aan de hand van twee tabellen.
Tabel 1
Deze berekening is gebaseerd op een hoekwoning met 100 m2 buitengevel. De huidige gasprijs van 3,77 per kuub gas is voor deze berekening gebruikt.
In tabel 1 zie je welke kosten bepaalde isolatiemaatregelen met zich meebrengen en hoeveel subsidie hiervoor aangevraagd kan worden. Daarnaast is te zien hoeveel euro dit kan besparen in een jaar. De investeringskosten voor het isoleren van spouwmuren heb je zelfs binnen elf maanden al terugverdiend door de besparing die wordt gemaakt op de energierekening.
Tabel 2
In tabel 2 is duidelijk te zien hoeveel de verschillende isolatiemaatregelen netto kosten na aftrek van de subsidie. Zo zie je in de tabel dat het vervangen van enkel glas door HR++ glas zichzelf terugverdiend in één jaar en zes maanden. Daarnaast kan hierdoor de waarde van de woning nog eens stijgen met €7.500. Gezien de stijgende energieprijzen is het aan te raden om triple glas in overweging te nemen. Dit leidt tot een stijging van de woningwaarde van wel €17.500.
Subsidies en leningen voor isolatie
Als eigenaar van een koophuis kan je sinds 1 januari 2022 een isolatiesubsidie aanvragen van 30%. Ook verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen dat doen. Daarnaast kun je een lening aangaan tegen een lagere rente om extra geld vrij te maken voor het verduurzamen van je huis. Het is belangrijk om goed door te nemen onder welke voorwaarden je beroep hierop kan doen. Voor woningeigenaren kan namelijk de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) worden aangevraagd bij twee of meer maatregelen (d.w.z. spouwmuurisolatie, dakisolatie, nieuwe warmtepomp, et cetera). Meer informatie over de ISDE vind je op de website van Rijksoverheid.
Stijging van de woningwaarde
Ondanks dat goed isoleren een prijzige investering kan zijn, kan een hoger energielabel uiteindelijk tot een soms wel 14% hogere woningwaarde leiden. In augustus 2022 had inmiddels 25% van de verkochte woningen een energielabel A.
Er is een duidelijke trend te zien dat koophuizen met een rood energielabel steeds minder goed verkopen op de markt, met als gevolg een dalende verkoopprijs. Elke stap die een huis omhoog gaat met het energielabel, scheelt dus in de woningwaarde. Zo levert een woning met een C-label 7,9% meer op dan een vergelijkbare woning met energielabel G. Dit verschil is maar liefst 13,3% tussen een woning met A-label of G-label.
Ook de iets ruimere woningmarkt kan hierin niet onbenoemd blijven. De isolatiemaatregelen zullen jouw concurrentiepositie verbeteren bij potentiële woningkopers. Door het hogere energielabel zullen de maandlasten lager uitvallen waardoor een koper gunstige hypotheekvoorwaarden krijgt van de bank.
De tijd van isoleren is nu
Een hoekwoning, twee-onder-een-kap, tussenwoning of vrijstaande woning? Elke woning is anders en er is geen eenduidig advies te geven over wat de juiste manier is. Ook het bouwjaar zegt veel over hoe het huis is geïsoleerd. Vanzelfsprekend is een nieuwere woning vaak met modernere isolatiemethode gebouwd en daarom meestal duurzamer. Zo zijn huizen die gebouwd zijn voor 1975 niet of nauwelijks geïsoleerd en van het jaar 1983 tot 1992 zijn de huizen gebouwd met matige isolatie. Dat wil zeggen: 5 tot 7 centimeter dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie en dubbel glas op de meeste plekken in huis. Let hierbij op! Mogelijk is er in de tussentijd bij verbouwingen of renovatie wel (verbeterde) isolatie aangebracht door vorige huiseigenaren.
Vanaf het jaar 2000 zijn huizen standaard met een betere isolatie ingebouwd. Zo is het dak, de vloer en gevel beter geïsoleerd en is er HR++ glas aanwezig. Wanneer je huis goed is geïsoleerd, is het belangrijk om het huis dag- en nacht goed te blijven ventileren. Een slechte ventilatie kan namelijk zorgen voor een verslechtering van je gezondheid. Ook hiervoor heb je verschillende manieren, zoals een ventilatieroosters of een ventilatie-unit in de buitenmuur van de woonkamer.
Het is overduidelijk waarom tegenwoordig isoleren zo’n hot-topic is. Twee van de drie woningen in Nederland blijkt nog altijd niet goed geïsoleerd te zijn. De subsidies die verstrekt worden door de overheid op dit moment kunnen de kosten drukken die komen kijken bij het isoleren. Het is goed mogelijk dat deze subsidie niet voor altijd verstrekt zal blijven worden. Deze tijd is dus ideaal om te beginnen met het isoleren van je huis.
Aan de slag
Waar moet je beginnen als je je huis wil isoleren? Wat zijn de beste isolatiematerialen? Eerst moet je weten wat er al wel en niet in je huis is geïsoleerd en op welke manier. Welk materiaal is er gebruikt en hoe dik is die laag? Het is hierbij handig om te kijken naar het bouwjaar van je huis. Dit kan je vinden via de BAG-viewer van het Kadaster. Eventueel kan je vorige bewoners vragen of zij iets hierin hebben gedaan en kijk (ver)bouwtekeningen na als je hierover beschikt.
Weet je dat jouw isolatie beter kan? Ga zelf isoleren of neem contact op met een isolatiespecialist. Het inwinnen van isolatie advies kan zeer raadzaam zijn. Ook een energieadviseur kan jouw woning nalopen en precies vertellen wat in jouw situatie het beste is. Een gespecialiseerde adviseur kan passend advies geven over met welke vorm van isoleren de grootst mogelijke winst te behalen valt. Het belangrijkste van isoleren is dat dit altijd zorgvuldig wordt gedaan. Dit wil zeggen zonder kieren, naden en valse spouwen (convectiestromen). Om te zorgen dat de plaatsing correct wordt uitgevoerd kan persoonlijk advies van een isolatiespecialist zeker veel meerwaarde hebben. Hij weet wat het beste isolatiemateriaal is voor jouw woning. Uiteindelijk moet de berekende besparing natuurlijk wel worden waargemaakt. Er zijn specialisten die planmatig te werk gaan en precies weten wat ze doen. Dit scheelt een hoop stress en voorkomt onkundige en onveilige doe-het-zelf taferelen. Daarnaast kan je altijd terugvallen op een garantie, mochten er toch onverhoopt problemen ontstaan en hoef je niet bang te zijn dat je kosten voor niks hebt gemaakt. Met de subsidies en leningen voor isolatie die op dit moment verstrekt worden is het zeker de moeite waard om een stap vooruit te zetten richting het isoleren van je huis. Voor je wooncomfort, het milieu en jouw portemonnee!
Slim Duurzaam Wonen is erin gespecialiseerd om persoonlijk advies te geven over het verduurzamen van je huis. Ook als je graag offertes ontvangt van vakkundige isolatiespecialisten kan je bij ons terecht. Neem vrijblijvend contact met ons op door hieronder het formulier in te vullen.
Er zijn verschillende soorten isolatie die veel rendement kunnen opleveren, zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Het hangt echter af van uw woning en uw specifieke situatie welke vorm van isolatie het meest loont. Het is daarom verstandig om een isolatiespecialist in te schakelen die uw woning kan inspecteren en u kan adviseren over de meest effectieve vorm van isolatie.
De kosten voor het volledig isoleren van een huis zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning, het type isolatiemateriaal en de arbeidskosten. Over het algemeen kunnen de kosten voor het isoleren van een gemiddelde woning variëren van €3.000 tot €10.000. Het is echter belangrijk om te onthouden dat isolatie een investering is die zich op de lange termijn kan terugverdienen door lagere energiekosten.
Ja, het is mogelijk om een oud huis goed te isoleren. Het isoleren van een oud huis vereist wel wat extra aandacht en vaardigheden vanwege de bouwtechnische beperkingen die het kan hebben. Bijvoorbeeld, sommige oude huizen hebben geen spouwmuur en vereisen daarom andere methoden van isolatie, zoals isolatie aan de binnenzijde of buitenzijde van de muren. Een goede optie voor oudere woningen is het aanbrengen van dak- en vloerisolatie, wat vaak relatief eenvoudig is en een grote impact kan hebben op de energieprestaties van een huis. Het is belangrijk om advies in te winnen van een isolatie-expert om de beste isolatiemethoden te bepalen voor uw specifieke huis en situatie