De micro omvormer en haar 4 grote voordelen

Direct naar

Micro omvormer onder ieder zonnepaneel

Heb jij thuis zonnepanelen op je dak liggen of ga je deze aanschaffen? Dan ontkom je er niet aan: een eigen omvormer. Een omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte energie uit jouw zonnepanelen omgezet wordt in bruikbare wisselstroom.

Echter dien je niet alleen rekening te houden met het type zonnepanelen dat je hebt, ook de omvormer speelt een belangrijke rol in hoeveel rendement er te behalen is. De micro omvormer kan hierin meerwaarde bieden.

Hieronder lees je meer over de verschillende soorten omvormers die er zijn en welke jij het beste kan gebruiken, zodat er een zo hoog mogelijk rendement behaald wordt met de energie die jouw zonnepanelen opwekken.

Wat is een micro omvormer?

Omvormers hebben als doel om gelijkstroom (DC) die opgewekt wordt uit een zonnepaneel om te zetten in bruikbare wisselstroom (AC). Deze bruikbare wisselstroom kun je direct gebruiken voor bijvoorbeeld jouw warmtepomp. Hiernaast monitoren omvormers de opbrengst die ze hebben behaald uit het zonlicht en beveiligen ze het zonnepanelensysteem.

Om een zo hoog mogelijk rendement uit een zonnepaneel te halen zijn er verschillende omvormers ontwikkeld. Bij een micro omvormer zit er achter elk paneel een omvormer die de DC omzet in bruikbare AC. Deze stroom gaat van de micro omvormers direct door naar de meterkast waardoor het huis van elektriciteit wordt voorzien. 

Door het gebruik van een micro omvormer per zonnepaneel functioneren de panelen los van elkaar. Zo kan er nog steeds genoeg hoogspanning worden opgewekt door één losse zonnepaneel en kan een paneel alsnog stroom leveren, ook als de andere panelen in de schaduw liggen.

Man verbindt een micro omvormer aan een zonnepaneel

Welke soorten omvormers zijn er?

Naast micro omvormers zijn string omvormers en power optimizers de meest voorkomen de omvormers voor zonnepanelen. 

Wat is een string omvormer?

De traditionele omvormer, ook wel string omvormer genoemd, maakt gebruik van een grote omvormer. Hierbij zitten meestal meerdere zonnepanelen op een centrale omvormer aangesloten in je woning.

De panelen zijn samen gekoppeld in een serie met strings (een soort van ketting). Deze strings komen vervolgens samen in de grote omvormer waar het omgezet wordt in bruikbare wisselstroom, welke je vervolgens kunt gebruiken voor jouw hybride warmtepomp.

Een string omvormer is aan te raden als alle zonnepanelen zo zijn opgesteld dat ze altijd dezelfde hoeveelheid zonlicht krijgen en dus hetzelfde rendement behalen. Omdat alle zonnepanelen aan elkaar gekoppeld zijn, is het nadeel bij traditionele omvormers dat één slecht rendabel paneel de uiteindelijke prestaties van al je andere zonnepanelen beïnvloedt met als gevolg dat je minder stroom hieraan kan onttrekken.

Wat is een power optimizer?

Een power optimizer is een combinatie van de micro omvormer en de string omvormer. Ook hier wordt los achter elk zonnepaneel een omvormer gemonteerd. Het verschil met een micro omvormer is dat deze omvormer de gelijkstroom eerst optimaliseert en niet direct omzet in bruikbare stroom dat wordt doorgeleid naar de meterkast. Lees hier meer over gelijk- en wisselstroom.

De micro omvormer met power optimizer vangt alleen de stroom op, dus zet het niet om in bruikbare AC stroom, maar leidt het door naar een centrale omvormer in huis. Hier wordt het vervolgens omgezet in stroom die bruikbaar is voor de woning.

Deze omvormers hebben als doel een hogere systeem efficiëntie. Je behaalt met dit systeem meer rendement per paneel, wat zorgt voor nog meer duurzame energie. Helaas is dit wel de duurste optie, omdat je naast de omvormers per paneel ook nog een grote omvormer nodig hebt. Voor een extra grote omvormers betaal je ongeveer zo’n € 1000.

Welke voordelen heeft een micro omvormer?

Het is veel makkelijker om direct stroom af te tappen, waardoor de installatie makkelijker gaat. Daarnaast is het veiliger, haal je meer rendement uit je zonnepanelen en bespaar je ruimte in huis.

Meer rendement per paneel

Zoals we hierboven al kort hebben benoemd is het rendement wat je behaalt met een omvormer zonnepaneel hoger. Zo heeft de schaduw op het ene paneel geen invloed op de andere zonnepanelen. Als jouw zonnepanelen niet altijd evenveel zonlicht krijgen, raden wij aan om per één of twee zonnepanelen een micro omvormer te nemen voor maximaal resultaat.

Micro omvormers zijn veiliger

Micro omvormers zijn veiliger en dit komt omdat er geen hoogspanning op het dak aanwezig is. Bij een string omvormer ontstaat er, doordat de zonnepanelen energie opwekken, hoogspanning op het dak. Dit wordt doorgeleid naar de omvormer. Bij zonnepanelen met micro omvormers wordt de zonne-energie meteen omgezet in bruikbare wisselstroom.

Geen grote omvormer in huis

De micro omvormers zitten gemonteerd aan de zonnepanelen op je dak en de stroom wordt doorgeleid naar de meterkast. Je hoeft dan ook geen centrale omvormer in je huis te plaatsen en hebt geen last van het zoemende geluid wat deze maakt.

Welke micro omvormer is geschikt voor mijn huis?

Er zijn verschillende merken die micro omvormers produceren. De Enphase micro omvormer is een van de bekendste en staat hoog aangeschreven vanwege de goede kwaliteit. Zo behalen ze een van de hoogste rendementen en deze Enphase micro omvormers hebben een lange garantieperiode. Daarnaast moeten ze voldoen aan strenge eisen en worden ze hieraan getoetst. Ook zijn er naast de Enphase micro omvormer nog andere aanbieders, zoals Involar, APS en Enecsys.

Wil jij zonnepanelen kopen en twijfel jij of micro omvormers hierbij de juiste keuze zijn? Je kunt bij ons terecht voor advies en we kijken vervolgens samen naar welke specialist jou het beste kan helpen.

Wij denken graag met je mee!

Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag. Zoek jij begeleiding bij het maken van de beste keuze voor het verduurzamen van je huis. Laat het ons weten. Zoek je energieadvies, offertes of praktische hulp bij jou project. Vul hier ons formulier in en we laten zo snel mogelijk weten wat we voor jou kunnen betekenen.

    Je buitengevel isoleren en stucen is slim en duurzaam

    Je buitengevel isoleren en stucen is één van de meest effectieve manieren om jouw woning te isoleren. Lees hier wat er nog meer mogelijk is.

    Dakisolatie binnenzijde: dit is wat je moet weten

    Dakisolatie binnenzijde kan zorgen voor meer comfort en besparing op energiekosten, maar vereist wel de juiste materialen en ventilatie.

    Kies voor de zonnepanelen die jou het meest opleveren

    Zelfs in Nederland leveren zonnepanelen erg veel duurzame energie op. Hier de andere factoren die bepalen of zonnepanelen ook voor jou een succes zijn.