Kruipruimte isoleren: snel en efficiënt je huis verduurzamen!

Direct naar

Door de kruipruimte isoleren kan deze vrouw in comfortabele kleding met koptelefoon lekker op de vloer blijven liggen

Kruipruimte isolatie is een erg effectieve en efficiënte manieren om meer energie te besparen in huis en je woning te verduurzamen. Het houdt warme lucht in de zomer en koude lucht in de winter buiten en kan daarom helpen om je maandelijkse stookkosten te verlagen. Kruipruimte isolatie is niet alleen gemakkelijk te installeren, maar vergt ook weinig onderhoud als het eenmaal geïnstalleerd is. Het is een ideale oplossing voor wie zijn huis wil isoleren zonder er veel tijd of geld aan te besteden.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het leggen van vloerisolatie via de kruipruimte. Met deze informatie zul je een weloverwogen beslissing kunnen nemen of de kruipruimte isoleren een geschikte optie is voor jouw huis.

Heeft mijn woning een geïsoleerde vloer?

Als jouw huis rond of voor 1980 gebouwd is dan is er waarschijnlijk geen vloerisolatie aanwezig. Om zeker te weten of je vloerisolatie hebt neem je een kijkje in de kruipruimte en onderzoek je het hout of beton van de vloeren – als je deze oppervlakken kunt zien zonder enig tussenliggend materiaal, dan heeft je huis geen vloerisolatie.

De bouwsector begon vanaf het begin van de jaren tachtig meer aandacht te besteden aan het isoleren van vloeren. Tegen de jaren negentig waren de meeste huizen voorzien van behoorlijke thermische isolatie waardoor ze beter beschermd werden tegen de weersinvloeden van buitenaf.

Soorten vloerisolatie

Er zijn talloze manieren om je vloer te isoleren, maar wat is voor jouw huis de meest geschikte optie? Het type isolatie dat je kiest zal afhangen van verschillende elementen – zoals of het huidige vloeroppervlak van beton of hout is – en ook hoe moeilijk (of gemakkelijk) het is om bij eventuele kruipruimtes te komen. 

Is er een kruipruimte aanwezig?

De kruipruimte is de ruimte tussen de grond en de begane vloer van je huis. Een kruipruimte is meestal 70 tot 80 cm hoog en voorkomt dat condensatie van bodemvocht in je huis terechtkomt. Om deze kruipruimte goed te ventileren en tegelijkertijd te beschermen tegen optrekkend vocht uit de grond, worden kleine ventilatieopeningen strategisch geplaatst in de gevel van je huis.

Vloerisolatie kan het beste worden aangebracht vanuit een kruipruimte met een hoogte van minimaal 35 centimeter. Bij het isoleren van betonnen vloeren kan echter een maat tot 50 centimeter nodig zijn. Indien jouw kruipruimte aan deze voorwaarde voldoet is het aanbrengen van vloerisolatie mogelijk.

Onderkant van de vloer isoleren via de kruipruimte

Voor vloerisolatie is het fijn als het mogelijk is om de kruipruimte te isoleren. Het is namelijk de makkelijkste en beste manier om isolatiemateriaal van onderaf tegen de vloer aan te brengen. Zo voorkom je dat je vloer uitgebroken hoeft te worden vanwege te weinig opbouwhoogte.

Van steenwol en EPS-platen tot kurkplaten, je hebt een ruime keuze aan materialen die met enige handigheid ook zelf bevestigd kunnen worden. Het aanbrengen van isolatie op deze manier zal het meeste vuil en stof in de kruipruimte houden, terwijl je hier in de woonkamer geen last van hebt.

Kleine of niet toegankelijke kruipruimte? Bodemisolatie!

Als jouw kruipruimte een toegangsluik heeft van minder dan 35 centimeter of te laag is, is er nog hoop: bodemisolatie! Deze optie is ook ideaal als je problemen hebt met vocht. Het isoleren van de kruipruimte met materialen zoals EPS-parels helpt optrekkend vocht tegen te gaan.

Als de kruipruimte te laag of moeilijk toegankelijk is, biedt het isoleren van de bodem van de kruipruimte een mogelijke oplossing. Ondanks dat bodemisolatie een lagere isolatiewaarde heeft, raden wij je toch aan te investeren in bodemisolatie, omdat dit beter is dan helemaal niet isoleren. Voordat je aan de slag gaat met bodemisolatie kun je overwegen of het uitgraven van de kruipruimte of het maken van een luik een optie is zodat je de vloer toch kan isoleren.

Met deze isolatiematerialen kun je de kruipruimte isoleren

Welk materiaal wordt gebruikt bij een kruipruimte isoleren?

Het isolatiemateriaal wordt tegen het plafond van de kruipruimte aangebracht. Dit kan met verschillende materialen, zoals isolatieplaten (PUR, EPS, etc.) of dekens van glaswol en steenwol – elk voorzien van dampremmende folie om vocht condensatie op het plafond van de kruipruimte tegen te gaan.

Het aanbrengen van PUR of isolatieschuim in de kruipruimte wordt steeds populairder vanwege het gemak en de snelheid van het aanbrengen, waardoor dit over het algemeen de voordeligste optie is. Bovendien, als er leidingen langs het plafond van een kruipruimte lopen, creëert dit type isolatie een betere afdichting dan andere materialen. Dit leidt tot een hogere isolerende werking.

Ventilatie van de kruipruimte

Wanneer de kruipruimte voldoende wordt geventileerd, helpt dit om een droge omgeving te behouden voor het gebruikte isolatiemateriaal. Het voorkomen van een vochtige kruipruimte verlengt de levensduur van het isolatiemateriaal en vermindert de vorming van condens door een gebrek aan vocht in de lucht. Condensatie kan in de muren trekken en zich door jouw huis verspreiden. Dit leidt tot schimmelgroei en een ongezonde lucht in je huis. Daarom is voldoende ventilatie een essentieel onderdeel om je huis veilig en comfortabel te houden!

Waarom je kruipruimte isoleren?

Een van de belangrijkste redenen waarom jouw kruipruimte laten isoleren zo belangrijk is, is dat het helpt om je huis het hele jaar door op een comfortabele temperatuur te houden. Deze isolatievorm helpt ook om tocht te verminderen en te voorkomen dat er vocht in de ruimte komt. Een te vochtige kruipruimte kan namelijk na verloop van tijd structurele schade veroorzaken. Door te investeren in kruipruimte isolatie en dampschermen bescherm je je huis tegen muffe geuren, vochtige vloeren en schimmel. Het voorkomt condensatievocht aan de onderkant van je vloeren. De kruipruimte isoleren zal dus niet alleen helpen om energie te besparen, het draagt daarnaast ook bij aan het wooncomfort en je gezondheid – en dat alles terwijl het relatief eenvoudig uit te voeren is.

Hoeveel scheelt kruipruimte isolatie?

Het isoleren van de kruipruimte van je huis kan je helpen om een aanzienlijk bedrag te besparen op de energierekening en houdt de vloer langere tijd aangenaam warm. Gemiddeld kan je met het isoleren van je kruipruimte tot 15% van je maandelijkse energiekosten besparen! Voor een optimale besparing op je energiekosten zijn er nog meer manieren om je huis te isoleren, zoals muurisolatie of dakisolatie.

Kosten kruipruimte isoleren

De kosten van kruipruimte isolatie kunnen variëren en zijn afhankelijk van veel factoren, waaronder de oppervlakte van de vloer, de toegankelijkheid en het soort materiaal dat wordt gebruikt. Zo ligt kruipruimte isolatie met EPS-isolatieplaten rond de €20,- per vierkante meter en isolatie met PUR-schuim rond de €30,- per vierkante meter.

Let op! Dit is nog zonder btw en plaatsingskosten. Als je ervoor kiest om het zelf te doen, zul je de benodigde materialen moeten aanschaffen, maar betaal je geen installatiekosten. Dit kan je al snel €1000,- besparen. Vanuit de overheid is een isolatie subsidie (investeringssubsidie duurzame energie) beschikbaar, waardoor de uiteindelijke kosten lager uitvallen. Echter is één van de voorwaarden hiervan is dat het isoleren uitgevoerd moet worden door een gespecialiseerd bedrijf.

Kruipruimte isoleren met houten steunbalken en steenwol

Kruipruimte isoleren: zelf doen of laten doen?

Als het gaat om kruipruimte isoleren zijn er twee verschillende opties mogelijk. Je kunt ervoor kiezen een vakman in te huren of het zelf te doen.

Zelf aan de slag?

Als je besluit de doe-het-zelf-route te kiezen, zorg er dan voor dat je de installatie-instructies van het door jou gekozen type materiaal goed doorleest voordat je aan het werk gaat. Koop of huur daarnaast het geschikte gereedschap en beschermende kleding, zodat je de klus op een veilige en juiste wijze uitvoert.

Een isolatiebedrijf inhuren

Als je niet zo bedreven bent in doe-het-zelven of weinig tijd hebt, kun je het beste een erkend isolatiebedrijf inschakelen om je vloer te laten isoleren. Zij kunnen niet alleen deskundig advies geven en professionele teams inzetten, maar beschikken ook over een reeks gespecialiseerde gereedschappen waarmee ze isolatiematerialen kunnen installeren Een perfecte installatie leidt tot een hogere isolatiewaarde in je huis en het kan daarom uiteindelijk voordeliger zijn iemand in te huren dan wanneer je het zelf doet. Ook kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan als de klus geklaard is. Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag bij het kiezen van het juiste isolatiebedrijf.

Over het algemeen is je kruipruimte isoleren een gemakkelijke en kosteneffectieve manier om de energiebesparing van je huis te verhogen. Je kruipruimte isoleren zal niet alleen helpen geld te besparen op de energierekening, maar het biedt je gezin ook het hele jaar door een comfortabele en gezonde leefomgeving.

Weet je niet waar te beginnen? Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag door het geven van passend advies voor het isoleren en verduurzamen van je huis!

Wij denken graag met je mee!

Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag. Zoek jij begeleiding bij het maken van de beste keuze voor het verduurzamen van je huis. Laat het ons weten. Zoek je energieadvies, offertes of praktische hulp bij jou project. Vul hier ons formulier in en we laten zo snel mogelijk weten wat we voor jou kunnen betekenen.

  Haal windenergie uit windmolens en windturbines

  Wind is een duurzame energiebron die nooit opraakt. Wil jij jouw huis verduurzamen door het gebruik van windenergie?

  Dakisolatie binnenzijde: dit is wat je moet weten

  Dakisolatie binnenzijde kan zorgen voor meer comfort en besparing op energiekosten, maar vereist wel de juiste materialen en ventilatie.

  Waarom triple glas nu de beste investering is

  Door de nu nog lage vraag naar triple glas is het relatief goedkoop in aanschaf. Het gaat lang mee en door de stijgende energieprijzen verdien je het snel terug.