Muurisolatie: de slimste investering die je nu kunt doen

Direct naar

Twee mannen isoleren de buitenmuur door blokken voor de gevel te plaatsen

Muurisolatie is een essentieel onderdeel voor het isoleren van je woning en levert daardoor een grote bijdrage aan het verduurzamen van je huis. Het is een goede manier om tijdens de koude dagen de warmte binnen te houden. Het klinkt misschien als een erg dure en tijdrovende investering, maar er zijn maatregelen, zoals je spouwmuur isoleren, die veel meerwaarde leveren en toch relatief goedkoop en snel uitgevoerd kunnen worden.

Muurisolatie is een breed begrip en dat kan soms tot verwarring leiden. Welke mogelijkheden zijn er voor jou om je muur te isoleren, wat kost muurisolatie en wat levert het jou onderaan de streep op? Hieronder bespreken we de meest gangbare manieren van muurisolatie en lichten we de voor- en nadelen toe. 

De voordelen van muurisolatie

Het hebben van muurisolatie heeft veel verschillende voordelen. Zo zorgt de muurisolatie ervoor dat de warmte in huis beter wordt vastgehouden waardoor je minder hoeft te stoken en je energieverbruik lager is. Dit kan, vooral met de huidige energieprijzen, al snel een fors bedrag besparen op jouw energierekening! Doordat je energieverbruik lager is kan je woning een hoger energielabel krijgen met als gevolg dat je huis een hogere waarde krijgt. Ook daarom kan je woning isoleren jou uiteindelijk geld opleveren. 

Bepaalde manieren van muurisolatie beschermen je huis beter tegen vorst en vuil. Daarnaast helpt muurisolatie bij het verminderen van vocht in huis en dat is ook nog eens goed voor je gezondheid. Ten slotte kan je huis isoleren bijdragen aan het woongenot. Een geïsoleerd huis is aangenamer om in zowel de zomer als winter te kunnen wonen, omdat je minder last hebt van tocht en de temperatuur beter wordt gereguleerd. 

Op dit moment heeft de overheid voor woningeigenaren de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Hiermee hoopt de overheid bij woningeigenaren, verhuurders en VvE’s duurzame energieopwekking te stimuleren en het gas- en elektriciteitsverbruik te verminderen. Je kunt de isolatiesubsidie aanvragen indien je (minimaal twee) isolatiemaatregelen neemt voor je huis. Deze kostenbesparende subsidie kan ook een reden zijn om nu te kiezen voor het verduurzamen van je huis. 

De nadelen van muurisolatie

Natuurlijk is het ook belangrijk om stil te staan bij de mogelijke nadelen die het isoleren van je muren kunnen hebben, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo is je spouwmuur isoleren de snelste en goedkoopste manier, maar is dit niet altijd mogelijk. Niet elk huis heeft een spouw of de gevel is te beschadigd en daardoor onvoldoende beschermd tegen weersinvloeden. Andere vormen van goede muurisolatie zijn gelijk een stuk ingrijpender en duurder, zoals gevelisolatie of het plaatsen van voorzetwanden. Bovendien moet je bij gevelisolatie nog rekening houden met een eventuele vergunning die dient te worden aangevraagd.

Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat door je muren isoleren er minder natuurlijke ventilatie zal plaatsvinden in je huis. Er stroomt minder warme lucht uit je huis, maar tegelijkertijd ook minder koude en frisse lucht in je huis. Het is daarom extra belangrijk om actief je huis te gaan ventileren. Manieren om je huis goed te ventileren zijn door kiepende ramen, ventilatiesystemen of kozijnen met ventilatieroosters aan te schaffen. 

Het is belangrijk om te beseffen dat niet alle vormen van muurisolatie geschikt zijn voor elk huis. Dit hangt namelijk van verschillende factoren af, zoals de constructie van het huis en de ligging van de woning ten opzichte van de zon en de wind. Een isolatiespecialist kan hierin met jou meedenken. 

Soorten muurisolatie

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie wordt gebruikt voor het na isoleren van bestaande woningen. De lege ruimte die tussen twee wanden zit (de spouw) wordt hierbij opgevuld met isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal wordt door kleine gaatjes in de kruising van de voeg, de spouwmuur ingeblazen, laag voor laag. Spouwmuurisolatie is een van de goedkoopste, makkelijkste en snelste manieren voor het verduurzamen van je huis, maar welke spouwmuurisolatie is het beste? Glaswol, EPS parels en purschuim zijn isolatiematerialen waarmee de spouwmuur opgevuld kan worden.

Glaswol

Glaswol isolatie is een zeer geliefd materiaal als het aankomt op isolatie. Het is de goedkoopste en meest gebruikte isolatiemateriaal voor spouwmuren. Het materiaal bestaat uit gerecyclede glasscherven die worden aangevuld met zuiver zand. Glaswol bestaat in verschillende vormen, maar voor spouwmuurisolatie wordt er gebruikgemaakt van de vlokvorm. Op deze manier kan het de spouw ingeblazen worden om de muur op te vullen. Een bijkomend voordeel is dat glaswol gelijk storende geluiden dempt, een brandwerende werking heeft en waterafstotend is. 

EPS parels

EPS Parels is een duurzaam isolatiemateriaal dat steeds vaker wordt gebruikt voor spouwmuren. EPS (Expanded Polystyrene) is een klein bolletje van piepschuim. Zo’n bolletje bestaat voor 2% uit polystyreen en 98% uit lucht. Van de verschillende soorten spouwmuurisolatie zijn EPS korrels het meest vochtbestendig en zijn daarom goed bestand tegen schimmels en rot. Daarnaast zijn de EPS isolatie korrels geschikt voor smalle spouwmuren vanaf 3 centimeter.

Via boorgaatjes worden de parels naar binnen gespoten. Een kubieke meter EPS bevat ongeveer 10 miljoen bolletjes. De lijm die mee naar binnen wordt gespoten zorgt ervoor dat de isolatie korrels aan elkaar gaan kleven en ze op hun plek blijven zitten. 

Purschuim

PUR is de afkorting van polyurethaan. Het is een schuim wat bestaat uit twee componenten, namelijk polyol en isocyanaat. Het zijn vloeibare stoffen die reageren op het moment dat ze bij elkaar worden gebracht. Op het moment dat PUR in contact komt met openlucht hecht het zich aan alle materialen zoals beton, steen, hout en kunststof en wordt het purschuim hard. Een groot voordeel van PUR isolatie is dat het ook kan komen op lastig bereikbare plekken en dus zorgt voor een naadloze afdichting. Het creëert daarom maximale luchtdichtheid in je spouw met als gevolg een hoge isolatiewaarde. Purschuim is daarbij geschikt voor vervuilde en smalle spouwmuren. 

Gevelisolatie

De gevel, oftewel de buitenmuur, isoleren gebeurt meestal pas als er geen spouwmuur aanwezig is of bij woningen waarvan de spouwmuur ongeschikt is voor isolatie. Dit kan zijn door een te smalle of erg vervuilde spouw. Bij buitenmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal tegen de oude gevel aangebracht en hier wordt vervolgens een nieuwe buitenmuur tegenaan gezet. Een voordeel van gevelisolatie is dat je een dikkere isolatielaag kan aanbrengen dan bij spouwmuurisolatie. De isolatiewaarde van buitenmuurisolatie is dan ook hoger. Daarnaast kan dit tegelijkertijd een oplossing bieden voor beschadigde gevels of als er sprake is van vochtproblemen in huis. 

Heb je je woning altijd al een nieuw uiterlijk willen geven? Dan is dit het juiste moment! Na de thermische isolatie van de muren kan je namelijk door middel van verschillende methodes de muur afwerken.

De snelste en voordeligste manier is bepleistering, maar ook een afwerking met steenstrips is bij gevelisolatie mogelijk. Hiervan is het voordeel dat het bijna niet te onderscheiden is van een echte bakstenen muur. Een andere optie is om nieuwe buitenmuren te metselen. Een extra fundering en de herplaatsing van de ramen maken dat dit de duurste afwerkmethode is. Wil je voor een moderne of meer natuurlijke afwerking gaan? Dan behoren gevelpanelen of houten gevelbekleding tot de opties. Let op dat bij buitengevelisolatie je woning in uiterlijk en afmetingen kan veranderen en dat je daarom waarschijnlijk eerst een vergunning bij de gemeente moet aanvragen. 

Voorzetwand isolatie

Als het niet mogelijk is om de spouw te vullen met isolatiemateriaal en gevelisolatie ook niet kan, is een andere optie om een isolerende voorzetwand tegen de binnenmuur te plaatsen. Een binnenmuur isoleren wordt vaak als laatste optie gezien, omdat het verschillende nadelen heeft, zoals het inleveren van leefruimte en het moeten verplaatsen van obstakels, zoals stopcontacten, radiatoren en plinten. 

Belangrijk is om bij muurisolatie binnen in je woning rekening te houden met een paar punten. Zo is goede isolatie luchtdicht aangebracht, zodat er geen warmte verloren gaat via koudebruggen (een onderbreking in de isolatielaag). Omdat de woning luchtdicht wordt geïsoleerd, is het belangrijk om te zorgen dat er een ventilatiesysteem wordt geplaatst zodat de binnenlucht gezond blijft. Het ontstaan van vochtproblemen kan je voorkomen door dampremmende folie of isolatiemateriaal met een dampremmende coating te plaatsen. 

Tegenwoordig wordt steeds vaker met PIR isolatie gewerkt. PIR isolatieplaten hebben een erg hoog thermisch rendement ondanks hun dunne afmetingen en hebben daarnaast een grote brandveiligheid. Omdat ze enkel als isolatieplaten te verkrijgen zijn is het alleen mogelijk om dit te gebruiken bij nieuwbouw of bij de renovatie van een huis. Als de hele muur is afgedekt met isolatieplaten, dienen de kieren ertussen nog afgeplakt te worden met speciale isolatietape of opgevuld te worden met isolerende purschuim. Ook PIR gipsplaten bieden uitkomst voor het binnenuit isoleren van voorzetwanden. Dit is licht van gewicht en daarom makkelijk te verwerken. Indien de isolatiewand ook geschikt moet zijn om zware objecten aan te hangen, kan PIR met OSB wellicht uitkomst bieden.

Combinatie van spouwmuurisolatie met gevelisolatie of voorzetwanden 

Een combinatie van bovenstaande methoden is mogelijk en vaak zelfs aan te raden. Er bestaat bij gevelisolatie namelijk nog steeds veel kans op warmteverlies als de spouw nog niet gevuld is met isolatiemateriaal. De combinatie van de methoden mag je in isolatiewaarden bij elkaar optellen, omdat de maatregelen elkaar aanvullen en niet vervangen.

Door spouwisolatie heb je voor hetzelfde resultaat een minder dikke laag aan de buitenkant nodig, waardoor je muren minder dik worden. Hierdoor zijn aanpassingen bij dakranden en kozijnen ook eenvoudiger. Ook als je in een rijtjeshuis woont is het verschil met de buren kleiner. 

Kosten, besparing en waardevermeerdering woning

Hieronder lichten we verschillende isolatiemaatregelen uit en kijken vervolgens naar de kosten, besparingen en de bijkomende waardevermeerdering van een woning. 

MaatregelKostenSubsidieBesparingRendement
Spouwmuur isolatie (Rc-waarde 1,4)€ 3.500€ 800€ 1.16043%
Gevelisolatie (Rc-waarde 4,0)€ 21.000€ 3.800€ 1.5959%
Voorzetwanden (Rc-waarde 4,0)€ 6.000€ 3.800€ 1.59573%
Deze berekening is gebaseerd op een hoekwoning met 100 m2 buitengevel. Deze berekening is gebaseerd op de energietarieven van het prijsplafond die de overheid per 1 januari 2023 heeft vastgesteld. De gasprijs met het prijsplafond zal per 1 januari 2023 € 1,45 zijn.

In tabel 1 worden de drie verschillende maatregelen uitgelicht die je kan ondernemen bij muurisolatie. In de tabel komt duidelijk naar voren dat spouwmuurisolatie de goedkoopste manier is van isoleren, maar dat dit uiteindelijk ook minder besparing oplevert op je gasrekening. Daarnaast ligt de subsidie bij gevelisolatie en het plaatsen van voorzetwanden hoger. Bij het plaatsen van voorzetwanden is hierdoor het te behalen rendement van 189% onderaan de streep het hoogst.

 Tabel 2

MaatregelNetto kostenTerugverdientijdStijging woningwaarde
Spouwmuur isolatie (Rc-waarde 1,4)€ 2.700Twee jaar en vier maanden€ 8.000
Gevelisolatie (Rc-waarde 4,0)€ 17.200Tien jaar en negen maanden€ 8.000
Voorzetwanden (Rc-waarde 4,0)€ 2.200Eén jaar en vijf maanden€ 8.000

In tabel 2 zie je de netto kosten die verschillende isolatiemaatregelen hebben en wat voor invloed dit heeft op de waarde van jouw woning. Zo stijgt je huis het hoogst in waarde als je besluit de vloer van de begane grond te isoleren. Echter heeft deze investering ook de hoogste netto kosten en duurt het daarom lang om je geïnvesteerde kosten terug te verdienen. Spouwmuurisolatie heeft daarentegen de laagste netto kosten en alsnog een stijging van de woningwaarde van €14.000. Deze investering heb je al in zeven maanden terugverdiend. 

Zelf isoleren of een isolatiespecialist inschakelen?

Is een isolatiespecialist nodig bij het isoleren van je muren of is dit prima zelf te doen? Natuurlijk is het mogelijk om bijvoorbeeld zelf je buitengevel te isoleren. Dit is wellicht goedkoper en bovendien kan je sneller aan de slag. Toch wordt dit bijna altijd afgeraden. Voor je muur isoleren is eigenlijk, ongeacht welke methode, altijd speciale apparatuur en kennis nodig.

Een team van ervaren vakmensen weet precies wat ze doen. Zo lijkt bijvoorbeeld het isoleren van je spouwmuren eenvoudig, maar als dit niet op de juiste manier wordt gedaan of met het verkeerde materiaal kan dit voor vocht in huis zorgen. Mocht er iets fout gaan in dit isolatieproces, dan kan je naderhand voor grote gevolgen komen te staan. Als je het uitbesteed aan een isolatiespecialist weet je zeker dat je isolatieadvies krijgt dat aansluit bij jouw woning. Ondanks dat het misschien iets langer duurt voordat ze beginnen, zal de daadwerkelijke uitvoeringen van je muren isoleren korter zijn omdat dit wordt gedaan door vakmensen die dit goed en snel kunnen doen. Daarnaast kan je altijd terugvallen op de garantie mochten er later toch nog problemen ontstaan. 

Op de ISDE subsidie kan je alleen aanspraak maken als de isolatie geplaatst wordt door een bouwbedrijf die beschikt over een KVK-nummer dat moet worden opgegeven. Als je nog in de oriëntatiefase zit is het zeker aan te raden om offertes op te vragen bij verschillende aannemers en/of isolatiebedrijven. Het is belangrijk dat de muren vooraf geïnspecteerd zijn door het bedrijf, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Ook krijg je een beter totaalbeeld van de verschillende mogelijkheden om je muren te isoleren tegen verschillende prijzen.  

Het is begrijpelijk dat je meer passend advies wenst over wat voor jou de beste manier is om je muren te laten isoleren. Wij denken graag met jou mee. Vul het formulier hieronder in voor het ontvangen van offertes van gespecialiseerde isolatiespecialisten. 

De 4 beste vormen van dakisolatie om veel geld te besparen

Wist je dat je het dak van je huis ook kan isoleren doormiddel van een groen dak? Voor een dak begroeid met kleine plantjes heb je zelfs geen vergunning nodig! Lees hier meer over het isoleren van je dak.

Kies vloerisolatie die jou het meest oplevert

Via de kruipruimte kan je het beste de vloer van je woning isoleren. Geen kruipruimte? Geen probleem. Lees hier hoe jij het beste jouw vloer kan isoleren.

Je huis isoleren: begin vandaag nog

Het huis isoleren is de eerste stap om je woning te verduurzamen . Wat kosten de verschillende soorten isolatie en hoeveel bespaar ik hiermee?

Wij denken graag met je mee!

Slim Duurzaam Wonen helpt jou graag. Zoek jij begeleiding bij het maken van de beste keuze voor het verduurzamen van je huis. Laat het ons weten. Zoek je energieadvies, offertes of praktische hulp bij jou project. Vul hier ons formulier in en we laten zo snel mogelijk weten wat we voor jou kunnen betekenen.

  Waarom triple glas nu de beste investering is

  Door de nu nog lage vraag naar triple glas is het relatief goedkoop in aanschaf. Het gaat lang mee en door de stijgende energieprijzen verdien je het snel terug.

  Thuis energie besparen door grote en kleine aanpassingen

  Energie besparen kan op zoveel verschillende manieren. Gelukkig hoef je niet altijd je hele huis hiervoor te verbouwen. Lees hier wat je allemaal kunt doen.

  Zolder isoleren: hoe en waarom?

  De zolder isoleren is vaak makkelijker dan je denkt. Een goed geïsoleerde zolder geeft in de meeste gevallen meer voordelen dan een lagere energierekening.